Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΧαμηλή πίεση:  Συμπτώματα και καταστάσεις που οδηγούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης...

Χαμηλή πίεση:  Συμπτώματα και καταστάσεις που οδηγούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης  –Τι να τρώτε για να ξεπεράσετε την υπόταση

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι, αν η πίεσή μας είναι αυξημένη, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί είναι να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι στη διατροφή μας. Aπό την άλλη πλευρά, αν νιώσουμε ξαφνικά μία ζαλάδα, συνήθως επειδή σηκωθήκαμε απότομα από τη θέση μας, οι γύρω μας θα μας φέρουν πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή έστω λίγο σκέτο αλάτι, για να ανέβει η πίεσή μας και να αισθανθούμε καλύτερα.


Eίναι λοιπόν προφανές ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τόσο στον πόλεμο κατά της υπέρτασης όσο και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από υπόταση.

Υπόταση- Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία έχει κάποιος χαμηλότερη πίεση από τα φυσιολογικά επίπεδα.


Σε γενικές γραμμές οι πιέσεις κάτω των 100 mmHg (ή αλλιώς κάτω του 10) θεωρούνται χαμηλές.

Η χαμηλή πίεση πολλές φορές είναι ένδειξη για κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ιδίως αν η κρίση υπότασης «χτυπά» ξαφνικά και συνοδεύεται από:

Συμπτώματα υπότασης:

  • – θολή όραση
  • – σύγχυση ή προβλήματα στην συγκέντρωση
  • – ζάλη
  • – λιποθυμία
  • – ναυτία ή έμετο
  • – αδυναμία

Η υπερβολικά χαμηλή πίεση υποδεικνύει σοκ και είναι απειλητική για τη ζωή. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

  • – η πνευματική σύγχυση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους
  • – το κρύο και χλωμό δέρμα
  • – η γρήγορη και κοφτή αναπνοή
  • – ο γρήγορος και αδύναμος καρδιακός παλμός

Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας.

Υπόταση: Αίτια

Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τη στάση του σώματος, τον ρυθμό της αναπνοής, τα επίπεδα στρες, τη φυσική κατάσταση του ατόμου, τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνει κάποιος, τη διατροφή, τα επίπεδα ενυδάτωσης κ.ά.

Επίσης, μια μέτρηση της πίεσης που για κάποιον θεωρείται χαμηλή για κάποιον άλλο μπορεί να θεωρείται φυσιολογική. Οι περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν την υπόταση ως πρόβλημα μόνο σε περίπτωση που προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Παθήσεις και καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αισθητή μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι οι εξής:

– Εγκυμοσύνη: Επειδή το κυκλοφορικό σύστημα επεκτείνεται ταχύτατα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανή η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η πτώση στην περίπτωση αυτή θεωρείται φυσιολογική και η πίεση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό.

– Καρδιακά προβλήματα: Η βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός παλμός), οι διαταραχές των βαλβίδων της καρδιάς, το έμφραγμα και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μερικές από τις παθήσεις της καρδιάς που προκαλούν υπόταση.

– Ενδοκρινικές διαταραχές: Μια δυσλειτουργία στους παραθυρεοειδείς αδένες, η επινεφριδική ανεπάρκεια (νόσος του Addison), το χαμηλό σάκχαρο (υπογλυκαιμία) και σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης.

– Αφυδάτωση: Όταν ο οργανισμός χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνει προκαλείται αδυναμία, ζαλάδα και αίσθημα κόπωσης. Ο πυρετός, ο εμετός, η διάρροια, η κατάχρηση διουρητικών και η έντονη σωματική άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσουν αφυδάτωση και κατ’ επέκταση πτώση της αρτηριακής πίεσης.

– Απώλεια αίματος: Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή εσωτερικής αιμορραγίας μειώνεται η ποσότητα αίματος στο σώμα, συνεπώς μειώνεται σημαντικά και η αρτηριακή πίεση.

– Σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία): Όταν μια λοίμωξη περνά στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πτώση στην πίεση (σηπτικό σοκ).

– Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία): Αλλεργιογόνα που προκαλούν σοβαρές και ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις είναι ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα, έντομα, καθώς και το λάτεξ. Η αναφυλαξία χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην αναπνοή, δερματικά εξανθήματα, φαγούρα στο δέρμα, πρήξιμο στον λαιμό και σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

– Διατροφικές ελλείψεις: Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης Β9 (φυλλικό οξύ) εμποδίζουν την επαρκή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) και κατ’ επέκταση προκαλούν πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

– Φάρμακα: Αρκετά φάρμακα αναφέρουν την υπόταση ως πιθανή παρενέργεια, μεταξύ αυτών ορισμένα διουρητικά, Β αναστολείς, φάρμακα για το Πάρκινσον, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Ποιες τροφές προτείνονται στην υπέρταση;

Τροφές που προτείνονται είναι:

  • Τα φρέσκα φρούτα
  • Τα ξηρά φασόλια
  • Το αποβουτυρωμένο γάλα
  • Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
  • Το χονδροαλεσμένο σιτάρι
  • Τα ζυμαρικά
  • Το ρύζι
  • Τα φρέσκα ψάρια και κρέατα
  • Το ελαιόλαδο
  • Το ξύδι
  • Τα καρυκεύματα χωρίς αλάτι & χυμό λεμόνι
  • Οι ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Το μέλι
  • Η μαρμελάδα
  • Ο ζελές
  • Οι καραμέλες

Εμπλουτισμός σε κάλιο και υπέρταση

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν μια σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στην διαιτητική πρόσληψη του καλίου. Σχεδόν όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί με αυτό το αντικείμενο, υποδεικνύουν ότι με την συμπληρωματική χορήγηση καλίου επιτυγχάνεται σημαντική μείωση τόσο στην συστολική όσο και στην διαστολική αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη 12ετούς διάρκειας απέδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν χαμηλή ποσότητα καλίου ήταν 2,6 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η επίδραση αυτή, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με το νάτριο που αναφέραμε προηγουμένως, είναι περισσότερο τεκμηριωμένη όσον αφορά τους υπερτασικούς ασθενείς.

Τι ισχύει για την υπέρταση στα παιδιά;

Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε να αναφέρουμε ότι σήμερα ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η ανοδική πορεία της συχνότητας διάγνωσης υπέρτασης στα παιδιά.

Παλαιότερα, το ποσοστό των παιδιών έως 18 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση αντιστοιχούσε στο 1%, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 4,5%. Μεταξύ των υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών, το ποσοστό αυτών που εμφανίζουν υψηλή πίεση σκαρφαλώνει δυστυχώς στο ποσοστό 11%.

Χαμηλή πίεση: Τι να τρώτε για να ξεπεράσετε την υπόταση

Η διατροφή έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και την αρτηριακή σας πίεση. Δείτε πώς να αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση μέσω της διατροφής:

  • Πίνετε άφθονα υγρά

Όταν είστε αφυδατωμένοι, ο όγκος του αίματός σας μειώνεται, γεγονός που προκαλεί τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερού (περίπου οκτώ ποτήρια) κάθε μέρα. Η πρόσληψη νερού θα πρέπει να είναι υψηλότερη σε ζεστό καιρό ή κατά την άσκηση.

  • Φάτε αλμυρές τροφές

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση. Τέτοιες είναι οι ελιές, το τυρί cottage και οι κονσέρβες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αλάτι στα γεύματά σας.

  • Καφεΐνη

Ποτά όπως ο καφές και το τσάι με καφεΐνη προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συνήθως βραχυπρόθεσμο και η πρόσληψη καφεΐνης δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση όλων με τον ίδιο τρόπο. Εάν είστε τακτικός πότης καφέ, μπορεί επίσης να αναπτύξετε υψηλότερη ανοχή για τις επιδράσεις του στο αγγειακό σύστημα.

  • Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 παίζει βοηθάει το σώμα να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία, καθώς και βλάβη οργάνων και νεύρων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 περιλαμβάνουν αυγά, κοτόπουλο, ψάρια (όπως σολομός και τόνος) και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

  • Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι μια άλλη βασική βιταμίνη που βρίσκεται σε τροφές όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το συκώτι και σε όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος μπορεί να έχει πολλά από τα ίδια συμπτώματα με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, προκαλώντας αναιμία που οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Μειώστε τους υδατάνθρακες

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ιδίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τείνουν να αφομοιώνονται πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες τροφές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομη χαμηλή πίεση. Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι κάνει καλό για την υπόταση, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες.

  • Μειώστε την ποσότητα του γεύματος

Όταν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα, το σώμα σας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να το αφομοιώσει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή πίεση. Αυτό είναι ακόμα πιο έντονο για εκείνους που παραλείπουν ενδιάμεσα γεύματα αφού συνήθως καταναλώνουν ένα πολύ μεγάλο γεύμα 1-2 φορές την ημέρα. Ακόμα κι αν δεν μειώνετε τη συνολική ποσότητα που τρώτε, η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων όλη την ημέρα είναι πιο υγιεινή τόσο για την πέψη όσο και για την κυκλοφορία του αίματος.

  • Μειώστε το αλκοόλ

Μεταξύ των πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε χαμηλή πίεση. Γενικώς μειώστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Προσπαθήστε, επίσης, να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ένα αλκοολούχο ποτό που καταναλώνετε, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

r

Πηγή: https://www.giatros-in.gr/2021/03/11/chamili-piesi-symptomata-katastaseis-poy-odigoyn-stin-meiosi-tis-artiriakis-piesis-ti-na-trote-na-xeperasete-tin-ypotasi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ