Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΦρονιμίτες: Τελικά είναι σημαντικό να τους βγάλουμε;

Φρονιμίτες: Τελικά είναι σημαντικό να τους βγάλουμε;

Οι φρονιμίτες, γνωστοί και ως τρίτοι γομφίοι, εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών. Είναι το τελευταίο σύνολο γομφίων που εμφανίζονται και βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος. Για πολλά άτομα, η ανάδυση των φρονιμιτών γίνεται ιεροτελεστία μετάβασης στην ενηλικίωση, συχνά συνοδευόμενη από μία επίσκεψη στον στοματοχειρουργό. Είναι όμως πάντα απαραίτητο να αφαιρούνται;


Κατανόηση των φρονιμιτών
Οι πρόγονοί μας χρειάζονταν ένα επιπλέον σύνολο γομφίων λόγω της διατροφής τους, η οποία αποτελούνταν από ακατέργαστη φυτική ύλη και άψητο κρέας, καθιστώντας απαραίτητη την επιπλέον δύναμη λείανσης των τρίτων γομφίων. Ωστόσο, καθώς οι ανθρώπινες δίαιτες και τα μεγέθη των γνάθων εξελίχθηκαν, ο χώρος στο στόμα μας μειώθηκε, οδηγώντας σε πιθανά προβλήματα με αυτά τα δόντια που ανατείνονται αργά.

Λόγοι για να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες

  1. Κρούση: Ένας από τους κύριους λόγους για την αφαίρεση των φρονιμιτών είναι η πρόσκρουση, όπου το δόντι δεν αναδύεται πλήρως από τα ούλα λόγω έλλειψης χώρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, οίδημα και μόλυνση.
  2. Μη ευθυγράμμιση: Οι φρονιμίτες μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορες γωνίες στη γνάθο, μερικές φορές ακόμη και οριζόντια. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα γειτονικά δόντια.
  3. Κύστες: Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας σάκος δίπλα στον φρονιμίτη γεμίζει με υγρό, σχηματίζοντας μια κύστη, η οποία μπορεί να βλάψει το οστό της γνάθου, τα δόντια και τα νεύρα.
  4. Φθορά των δοντιών και ασθένεια των ούλων: Οι φρονιμίτες που έχουν ανατείλει μερικώς μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν λόγω της θέσης τους στο πίσω μέρος του στόματος. Αυτό μπορεί να τα κάνει πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα και στις ασθένειες των ούλων.
  5. Συνωστισμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμφάνιση φρονιμιτών μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των κοντινών δοντιών.

Όταν η αφαίρεση μπορεί να μην είναι απαραίτητη
Δεν χρειάζεται όλοι να αφαιρέσουν τους φρονιμίτες τους. Εάν τα δόντια:

  • Είναι υγιείς
  • Τοποθετούνται σωστά και δαγκώνουν σωστά με τα αντίθετα δόντια τους
  • Μπορεί να καθαριστεί ως μέρος των καθημερινών πρακτικών υγιεινής

τότε η αφαίρεση μπορεί να μην είναι απαραίτητη.

Η σημασία των τακτικών ελέγχων
Είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, έτσι ώστε ο οδοντίατρός σας να μπορεί να παρακολουθεί την ανάπτυξη και την ανάδυση των φρονιμιτών σας. Οι σύγχρονες οδοντικές ακτινογραφίες μπορούν να παρακολουθήσουν τη θέση των φρονιμιτών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, επιτρέποντας την προληπτική διαχείριση.

Συμπέρασμα
Ενώ πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε εξαγωγή φρονιμίτη, δεν είναι μια απόφαση που ταιριάζει σε όλους. Μερικοί άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή με φρονιμίτες χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, λόγω των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν, πολλοί επαγγελματίες οδοντίατροι συμβουλεύουν την αφαίρεσή τους, ειδικά εάν μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με την απόφαση να αφαιρέσει φρονιμίτες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο που μπορεί να παρέχει καθοδήγηση προσαρμοσμένη στις ατομικές περιστάσεις.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ