Τόνωση στο φλιτζάνι σοκολάτας
Μια κούπα ζεστή σοκολάτα είναι όχι μόνο γευστική επιλογή για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά και εξαιρετικό φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό. Η καφεΐνη που περιέχει προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό και δρα κατά τις κατάθλιψης και της κόπωσης. Επιπλέον το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλεθυλαμίνης, ουσίας που προκαλεί αίσθημα ευφορίας στον εγκέφαλο διεγείροντας τα νεύρα και που βοηθά στην έκκριση ενδορφινών, των λεγόμενων ορμονών της χαράς.
Το λίπος του κακάο
Το φυτικό λίπος που δίνει ο καρπός του κακαόδεντρου δεν έχει σημαντική θερμιδική επιβάρυνση στη διατροφή μας, εκτός αν συνδυαστεί με ζάχαρη. Αλλά είναι και ένα από τα “καλά” λιπαρά, καθώς χάρη στη φυτική του προέλευση ωφελεί τη λειτουργία της καρδιάς χωρίς να αυξάνει τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια του αίματος.
Ρόφημα σοκολάτας ή κακάο;
Το κακάο σε σκόνη είναι καθαρός καρπός του κακαόδεντρου. Τα ροφήματα σοκολάτας περιέχουν εκτός από κακάο σημαντικό ποσοστό ζάχαρης που αυξάνουν τη θερμιδική πρόσληψη. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα φλιτζάνι κακάο, στο οποίο θα προσθέσουμε μόνοι μας λίγη ζάχαρη για να γλυκάνει. Το κακάο μπορεί επίσης να προστεθεί στο γάλα των παιδιών –αν δεν το πίνουν σκέτο, αρκεί να αποφύγουμε να προσθέσουμε και ζάχαρη.
Πικάντικη ζεστή σοκολάτα με πιπέρι και κανέλα
- 40ml. κρέμα γάλακτος
- 100ml. νερό
- 40γρ. κουβερτούρα με 74% κακάο
- 1 1/2κτγ. κακάο σε σκόνη άγλυκο
- 1κτγ. ζάχαρη (ή όση περισσότερη θέλετε)
- 1/6κτγ. πιπέρι καγιέν (κάτι περισσότερο απο μια πρέζα)
- 1/4κτγ. κανέλα
- Βάζετε όλα τα υλικά σ΄ένα μπρίκι και βράζετε σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύετε συνεχώς μ΄ένα κουταλάκι μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αφού πάρει μια βράση το αποσύρεστε απο τη φωτιά.
- Σερβίρετε ζεστή, με λίγη τριμμένη κουβερτούρα και ελάχιστο πιπέρι καγιέν