Ο Wijnand Van Tilburg, ανώτερος λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Essex, προσπάθησε να προσδιορίσει το πως μοιάζει το «πιο βαρετό άτομο του κόσμου».
Νωρίτερα φέτος, ήταν μέλος μιας ομάδας που εργάστηκε για να εντοπίσει τα χόμπι, τις δουλειές, και τις συμπεριφορές που θεωρούνται οι πιο βαρετές. Ο στόχος ήταν να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι αυτομάτως θεωρούν βαρετά- και αν τα έχει κάποιος τότε χαρακτηρίζεται ως «βαρετό άτομο».
Σύμφωνα με την έρευνα, ο πιο βαρετός άνθρωπος του κόσμου εργάζεται στην επιστήμη δεδομένων, παρακολουθεί πολύ τηλεόραση και ζει σε μια μικρή πόλη.
Και τι μπορείς να κάνεις από την μεριά σου, για να φαίνεσαι πιο ενδιαφέρων άτομο στα μάτια των άλλων; Όπως εξηγεί ο Wijnand Van Tilburg στο Business Insider, έχει σημασία το πως… πλασάρεις τον εαυτό σου. Οι λέξεις και τα πλαίσια που χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, αν ο Van Tilburg περιέγραφε τον εαυτό του ως επιστήμονα, θα ήταν στον κλάδο των πιο συναρπαστικών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τα ευρήματα. Ωστόσο, αν έλεγε ότι περνά το 90% της ημέρας του σε ανάλυση δεδομένων, η εντύπωση θα ήταν η αντίθετη.
Με την ίδια λογική, μην λες ότι βλέπεις… με τις ώρες ταινίες. Πες ότι είσαι σινεφίλ. Μην λες ότι ζεις σε ένα μικρό βαρετό προάστιο, αλλά σε μια ανερχόμενη κοινότητα. Μπορείς, δηλαδή, να περιγράψεις το ίδιο πράγμα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Και να δημιουργήσεις μια διαφορετική εικόνα στον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου.
«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την πλήξη, κατ’ αρχήν, αλλά έχει μια σειρά από διαφορετικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων», λέει ο Van Tilburg. Και πολλές από αυτές τις επιπτώσεις είναι αρνητικές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα του ίδιου, οι άλλοι όχι μόνο αντιλαμβάνονταν τους βαρετούς ανθρώπους ως λιγότερο ικανούς αλλά είναι πιο πιθανό να θέλουν να τους αποφύγουν.
Και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε όταν συναντάμε κάποιον, δύσκολα αλλάζει στην συνέχεια. Είναι σημαντικό λοιπον να μην φαίνεσαι… ως το βαρετό άτομο στο δωμάτιο.