Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜεταδίδεται ο κορονοϊός απ’ την άμμο και τη θάλασσα; Όσα λένε οι...

Μεταδίδεται ο κορονοϊός απ’ την άμμο και τη θάλασσα; Όσα λένε οι ειδικοί

Κι ενώ τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και το κολύμπι στην θάλασσα επιτρέπεται, πολλοί αναρωτιούνται αν μεταδίδεται ο κορονοϊός απ’ την άμμο και τη θάλασσα και φοβούνται να πάνε για μπάνιο.


Τελικά, όμως, πόσο επικίνδυνη είναι η επαφή του σώματος με την άμμο στις παραλίες, η χρήση ξαπλώστρας και το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας;

Απαντήσεις σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα έδωσαν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη.

Μεταδίδεται ο κορονοϊός απ’ την άμμο και τη θάλασσα;

“Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια”, εξηγεί η κ. Ευστρατίου.

Στην άμμο μπορεί να “έρθει” ο κορονοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή

Η κ. Ευστρατίου ξεκαθαρίζει πως ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί.

Σχετικά με το μπάνιο στη θάλασσα, η ίδια τονίζει πως κάνουμε κανονικά μπάνιο αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς και όταν βρίσκεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

Αυτό που υπάρχει είναι το γενικό θέμα, δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του γενικού ζητήματος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροργανισμού μέσω των σταγονιδιών. Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορονοϊό για να ασθενήσουμε

Η κ. Τζωράκη απ’ την δική της πλευρά τονίζει σχετικά με το εάν μεταδίδεται ο κορονοϊός απ’ την άμμο και τη θάλασσα, ότι το να κρατάμε τις αποστάσεις είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να τηρηθεί ακόμη και στην παραλία.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον στις μεγάλες οργανωμένες παραλίες, είναι πως για κάθε λουόμενο στη χώρα μας, την ώρα αιχμής, μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη ενδεχομένως και δύο ή τέσσερα τ.μ. Πρέπει να ξέρουμε πως κάτω από 5 τ.μ ανά άτομο κάθε λουόμενος εκφράζει δυσαρέσκεια. Έχει έτσι παρατηρηθεί πως θα πρέπει να εξασφαλίζονται μίνιμουμ τα 5 τ.μ ανά λουόμενο στις παραλίες με βέλτιστη τιμή τα 8 τ.μ.

Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν για κάθε λουόμενο, όταν τοποθετηθούν ομπρέλες π.χ δύο για έναν χώρο στον οποίο βρίσκεται μια τετραμελής οικογένεια, να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μια περιοχή 20 τ.μ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν πιο προσεκτικά και ίσως σε μικρότερο αριθμό οι ομπρέλες σε κάποιες παραλίες.

Επικίνδυνα τα πλεξιγκλάς

Σε ό,τι αφορά την προοπτική τοποθέτησης ημίκλειστων κατασκευών από υλικά όπως πλεξιγκλάς, η κ. Τζωράκη λέει πως “είναι μια ιδέα που μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη καθώς η παραλία είναι χώρος παιχνιδιού π.χ. για τα νεαρά παιδιά που μπορεί έτσι και να χτυπήσουν” και η κ. Ευστρατίου τονίζει πως δεν υπάρχει θετικό υγειονομικό αποτύπωμα σε μια τέτοια κατασκευή. «Τούτα όλα τα σχέδια για περίεργες κατασκευές στην άμμο είναι υπερβολές και δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία».

Πηγή: https://ipop.gr/tips/metadidetai-o-koronoios-ap-tin-ammo-kai-ti-thalassa-osa-lene-oi-eidikoi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ