Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τόνο ή άλλα είδη ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν καλύτερες αναμνήσεις και είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ από εκείνους που έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Η μελέτη είναι η πρώτη που προτείνει ότι τα ωμέγα-3, τα οποία βρίσκονται σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη μελέτη συμμετείχαν 663 άνδρες ηλικίας 65 έως 84 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη. Παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για οκτώ χρόνια.
Οι άνδρες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση ψαριών και η γνωστική τους λειτουργία δοκιμάστηκε στην αρχή της μελέτης και ξανά στο τέλος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν καλύτερες αναμνήσεις στο τέλος της μελέτης από εκείνους που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ από εκείνους που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Η μελέτη δεν βρήκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και της γνωστικής εξασθένησης.
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί. Βρίσκονται επίσης στον λιναρόσπορο, τους σπόρους chia και τα καρύδια.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/