Τις περισσότερες φορές δεν προσέχουμε το πεπτικό μας σύστημα. Μόνο όταν «βρίσκουμε τα δύσκολα» είναι που αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος· δηλαδή όταν υποφέρουμε από δυσπεψία ή από ένα άβολο φούσκωμα. Κι όμως, το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα αξιοσημείωτο σημείο του σώματός μας και χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί σωστά.
Η δυσπεψία ενδεχομένως να συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, πόνο και πρόωρο αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κατανάλωση κάποιων ομάδων τροφών που δυσκολεύεται το πεπτικό σύστημα να χωνέψει. Άλλες μπορεί να εμπλέκεται κάποια υποκείμενη νόσο. Αν ισχύει όμως η πρώτη περίπτωση, χρειάζεται να γνωρίζουμε ποιες τροφές να αποφεύγουμε.
Οι λιπαρές τροφές γενικά καθυστερούν το άδειασμα του στομαχιού και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τις τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το πλήρες γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το παγωτό, τις σάλτσες, τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι οι πικάντικες τροφές μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο και αίσθηση καούρας. Προσέξτε πώς νιώθετε αφού καταναλώσετε συγκεκριμένες τροφές. Αν παρατηρήσετε τέτοια συσχέτιση, μειώστε κατά πολύ την κατανάλωσή τους.
Ο καφές, με ή χωρίς καφεΐνη μπορεί επίσης να πυροδοτήσει συμπτώματα όπως δυσπεψία, έντονη καούρα και παλινδρόμηση. Εκτός από τον καφέ όμως, αναφέρεται συσχέτιση και με το αλκοόλ, το τσάι, τα ανθρακούχα ροφήματα καις τους χυμούς εσπεριδοειδών.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Όμως, κάποια είδη μπορεί να δυσκολέψουν πολύ την πέψη. Τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά πυροδοτούν συχνά τέτοιες αντιδράσεις στο πεπτικό σύστημα: ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ), οι ντομάτες και οι σάλτσες που έχουν ως βάση την ντομάτα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
– Σοκολάτα
– Μέντα
– Συμπληρώματα καλίου ή σιδήρου
– Αντιβιοτικά
– Ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά
– Επεξεργασμένες τροφές κάθε είδους
– Διφωσφονικά
– Τρικυκλικά
– Θεοφυλλίνη
Κάνοντας προσαρμογές στη διατροφή και στις αντίστοιχες συνήθειες μπορείτε να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Αν η ενόχληση επιμένει, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο και εκείνος θα σας καθοδηγήσει ώστε να βρείτε μαζί την αιτία του δυσάρεστου αυτού συμπτώματος.
Πηγή:
www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-avoid-indegestion