Τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία : Σιτάρι, καλαμπόκι, λάχανο, κουνουπίδι και φακές.
Τροφές που συμβάλλουν στο αδυνάτισμά : Ψάρια, κόκκινο κρέας, μπρόκολο και σπανάκι.
Κρέατα και πουλερικά: Βοδινό, αρνί και κοτόπουλο. Αποφύγετε το χοιρινό και τη χήνα.
Ψάρια και θαλασσινά: Πέρκα, σολομός και σαρδέλα. Κακές επιλογές το χταπόδι και η παστή ρέγκα.
Γαλακτοκομικά: Γάλα, τυρί σόγιας. Μην προτιμάτε το ροκφόρ, το γκούντα και τα παγωτά.
Λάδια : Ελαιόλαδο και λινέλαιο. Αποφύγετε το καλαμποκέλαιο και το φυστικέλαιο.
Ξηροί καρποί: καρύδια, αμύγδαλα, και ηλιόσποροι. Κακές επιλογές τα φιστίκια Αιγίνης και τα κάσιους .
Όσπρια: Φάβα, αρακάς και κουκιά. Καλύτερα, όχι στις φακές.
Δημητριακά: Σίκαλη , κριθάρι και ρύζι. Αποφύγετε το σιτάρι το καλαμπόκι και τη βρώμη
Λαχανικά: Μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, και αγκινάρα. Μην προτιμάτε το αβοκάντο, το λάχανο και το κουνουπίδι.
Φρούτα : Ακτινίδια, νεκταρίνια ροδάκινα και αχλάδια. Κακές επιλογές τα πορτοκάλια, οι φράουλες και οι καρύδες.
Κλείνοντας το θέμα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τους συνδυασμούς τους αποφασίζει ο γιατρός, με βάση τη μοναδικότητα της περίπτωσης σας και ιδιαίτερες εξετάσεις αίματος για τα τροφικά αλλεργιογόνα
Η άλλη πλευρά
Η θεωρία έχει πραγματικά ενδιαφέρον, αν και η δίαιτα αυτή δεν κάνει διάκριση ανάλογα με το Rh (αρνητικό και θετικό), ούτε λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων που ζουν σε διαφορετικά κλίματα.
O τύπος αίματος είναι σημαντικός για την φυλή, για την εθνικότητα, για την καταγωγή, για την κληρονομικότητα και για την εκδήλωση διάφορων ασθενειών.
Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η ομάδα αίματος καθορίζει ή επηρεάζει τον τρόπο μεταβολισμού των τροφών.
Ο D’Αdamo ισχυρίζεται πως τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο, πρέπει να σιτίζονται με βάση το κρέας και να αποφεύγουν τροφές όπως τα όσπρια. Η θέση όμως αυτή ανατρέπει δεδομένα χρόνιων επιστημονικών ερευνών, όπως και την έννοια του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής.
Και το λέμε αυτό διότι σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το μεγαλύτερο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (που είναι αυτό με ομάδα αίματος Ο) οδηγείται στην αντίληψη ότι το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής, που προτείνει το κόκκινο κρέας λίγες φορές το μήνα, είναι ακατάλληλο διατροφικό σχήμα και πως στη διατροφή τους πρέπει να έχουν συχνά το κρέας, παρόλο που εκατοντάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν, πως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλές μορφές καρκίνου αλλά και με άλλα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα…
Σύμφωνα δε πάντα με τη θεωρία περί διατροφής και ομάδας αίματος, τα όσπρια μπορεί να προκαλέσουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο μυϊκό ιστό των ατόμων με ομάδα αίματος Ο, μέσω κάποιων πρωτεϊνικών μορίων που εμπεριέχουν και είναι γνωστά με το όνομα λεκτίνες.
Οι λεκτίνες πράγματι υφίστανται στην πλειονότητα των φυτικών τροφών (ιδιαίτερα στα όσπρια) και εμφανίζουν ισχυρή αλλεργιογόνο δράση που έχει πιστοποιηθεί μέσω ερευνών εδώ και χρόνια.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μούλιασμα των οσπρίων (που όλοι κάνουν πριν τα μαγειρέψουν) καταστρέφει τα 2/3 των λεκτινών τους, ενώ η περαιτέρω μαγειρική τους παρασκευή με βρασμό, ‘εξουδετερώνει’ κάθε ίχνος λεκτίνης που έχει μείνει.
Σε άλλο σημείο η θεωρία και πάλι στέκεται στον αέρα, όταν υποστηρίζει πως τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν την τάση να μην παράγουν αρκετό ιώδιο.
Ως γνωστόν όμως, το ιώδιο (όπως και όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία) δεν παράγεται από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά το λαμβάνουμε κυρίως μέσω της διατροφής μας.
Η θεωρία υποστηρίζει ακόμα, πως τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν κατάλληλη επιλογή σίτισης για άτομα με ομάδα αίματος Α. Πώς μπορεί όμως κάτι τέτοιο να τεκμηριωθεί και να οφείλεται πράγματι στις λεκτίνες, όταν γνωρίζουμε πως ένα ποσοστό 10-12% των ατόμων της Καυκάσιας φυλής θα ανακουφιστεί ούτως ή άλλως από τη διακοπή των γαλακτοκομικών, ασχέτως ομάδας αίματος, μια και παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη; Και βέβαια να τονίσουμε εδώ ότι σε άλλες φυλές το ποσοστό εμφάνισης δυσανεξίας στη λακτόζη ξεπερνά το 80%!!
Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι άνθρωποι μετά από μια δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος τους, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, αν τρώνε τροφές που δεν προορίζονται για την δική τους ομάδα αίματος, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα υγείας, όπως αργό μεταβολισμό, αλλεργίες, άσθμα, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και χρόνια κόπωση.
Ωστόσο, με βάση μια συνολική ανασκόπηση του 2013 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος. Με βάση τα στοιχεία από την έρευνα, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αν μια δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος λειτουργεί αποτελεσματικά ή όχι. Η ανταπόκριση του ατόμου σε οποιαδήποτε δίαιτα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον τύπο του αίματός του.
Βεβαίως, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα χάσετε βάρος με το πλάνο του Ντ’ Ανταμο, δεδομένου ότι η δίαιτα που προτείνει είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Αλλά η ανησυχία αφορά κυρίως εκείνους που στην ομάδα αίματός τους συνιστά να αποφύγουν τις φυτικές ίνες και τα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από ασθένειες.
Αντί να επιλέξετε μια δίαιτα με βάση την ομάδα του αίματός σας, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη υγιών συνηθειών διατροφής και άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε για μια ζωή. Τα υγιή, ισορροπημένα γεύματα, θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε μια υγιή απώλεια βάρους. Θα πάρετε, επίσης, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα προστατεύεστε από τις περισσότερες διαταραχές της υγείας.
Βασικοί κανόνες για όλες τις ομάδες αίματος
- Καλό είναι να πίνετε τα αναψυκτικά, το νερό και τους χυμούς 30 λεπτά πριν το γεύμα ή 2 ώρες μετά.
- Ως ψωμί, μπορείτε να τρώτε πολύ συγκεκριμένα είδη, όπως αυτό που παρασκευάζεται με φύτρες σταριού.
- Αποφεύγετε την κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων και υδρογονομένων ελαίων, όπως είναι για παράδειγμα οι μαργαρίνες.
- Μείνετε μακριά από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα πρόσθετα χρώματα και αρώματα και τα τηγανητά.
- Αποκλείστε τη ζάχαρη από το διατροφικό σας πρόγραμμα.
- Μη χρησιμοποιείτε φούρνους μικροκυμάτων και σκεύη αλουμινίου.
Και ο αντίλογος
Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχουν οι διαιτολόγοι που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια διατροφή δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είναι πολύ περιοριστική και δεν περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά εφόσον αποκλείονται ορισμένα τρόφιμα. Και προτείνουν να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή ισορροπημένη σε θρεπτικές ουσίες και προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες, ώστε να παραμείνουμε υγιείς, να χάσουμε το περιττό λίπος και κυρίως να αποκτήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες προκειμένου να διατηρήσουμε το βάρος μας και μετά την απώλεια των περιττών κιλών.
Βιβλιογραφία
D’Adamo, P. The Eat Right 4 Your Type Complete Blood Type Encyclopedia. Riverhead.