Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πλένεις το ζεστό τηγάνι;

Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πλένεις το ζεστό τηγάνι;

Μήπως το τηγάνι σου ή η κατσαρόλα σου δεν στέκονται ακριβώς επίπεδα; Μήπως η μια πλευρά του τηγανιού τείνει να καίει τις μισές τηγανίτες ενώ το άλλο μισό τις αφήνει άψητες; Μην πλένεις το ζεστό τηγάνι γιατί το καταστρέφεις.


Αν σου συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τότε κάτι κάνεις λάθος και καταπατάς έναν βασικό κανόνα: Ποτέ μην πλένεις το ζεστό τηγάνι. Μην πάρεις το ζεστό τηγάνι και το βάλεις στον νεροχύτη, αφήνοντας το κρύο νερό να τρέχει…

Οι περισσότεροι έχουν βάλει τα ζεστά τηγάνια στον νεροχύτη και έχουν ρίξει αρκετή ποσότητα υγρό πιάτων και νερό, ώστε να φύγουν τα υπολείμματα πιο εύκολα και να μην κολλήσουν και δεν φεύγουν…

Δεν είναι, όμως, ο σωστός τρόπος να πλύνεις το τηγάνι σου γιατί με την πάροδο του χρόνου θα το καταστρέψεις και θα χρειαστείς καινούργιο.

Γιατί δεν πρέπει να βάζεις το ζεστό τηγάνι κάτω από τρεχούμενο νερό;

Σκέψου ότι χαλαρώνεις στο ντους με ζεστό νερό. Και τώρα σκέψου ότι το νερό μετατρέπεται ξαφνικά σε μια… παγωμένη λίμνη. Σίγουρα δεν νιώθεις καλά, έτσι δεν είναι;

Κάτι παρόμοιο κάνεις και με τα τηγάνια σου όταν μετά την κουζίνα τα βάζεις αμέσως στον νεροχύτη.

Εάν ένα ζεστό τηγάνι τοποθετηθεί κάτω από κρύο νερό, μπορεί να συμβεί “θερμικό σοκ”, το οποίο μπορεί να το καταστρέψει. Με την ταχεία μείωση της θερμοκρασίας, μπορεί να προκύψει στρέβλωση και να δημιουργηθούν ακόμη και ρωγμές.

Εάν εμφανιστεί στρέβλωση, το κάτω μέρος του τηγανιού θα γίνει ανομοιογενές και δεν θα στέκεται ομοιόμορφα. Παράλληλα, μπορεί η μια του μεριά να ζεσταίνει το φαγητό και η άλλη να το αφήνει.. ωμό καθώς δεν θα θερμαίνεται ομοιόμορφα.

Πρέπει πάντα να αφήνεις το τηγάνι να κρυώσει και στη συνέχεια να το πλύνεις και να το τρίψεις με το υγρό πιάτων.

Πολύ περισσότερο, τα μέταλλα αναπτύσσονται σε μικρές ποσότητες όταν θερμαίνονται και συρρικνώνονται όταν ψύχονται. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται θερμική διαστολή και θερμική συστολή. Μπορεί εσύ να μην το εντοπίζεις με το μάτι καθώς η διαφορά είναι πολύ μικρή αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μαγειρική.

Και ποια είναι η λύση; Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι εξαιρετικά απλή: Κάνε υπομονή, άφησε το τηγάνι σου να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μπορείς να το πλύνεις άφοβα.

Έτσι, θα του δώσεις περισσότερο χρόνο ζωής και θα λειτουργεί καλύτερα.

Ποια άλλα λάθη καταστρέφουν το τηγάνι σου;

Προθερμαίνεις το τηγάνι ενώ είναι άδειο: Αν βάλεις ένα άδειο τηγάνι -είτε είναι αντικολλητικό, είτε όχι- πάνω στο ζεστό μάτι για αρκετή ώρα, τότε τα τρόφιμα που θα τοποθετηθούν σε αυτό, μπορεί να καούν και να κολλήσουν, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν.

Βάζεις αλάτι στην κατσαρόλα πριν βράσει το νερό. Οι περισσότεροι είμαστε ένοχοι σε αυτό. Το αλάτι διαλύεται σε νερό σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε το αλάτι πρέπει να προστεθεί μόνο αφού έχει βράσει το νερό και μπορεί να διαλυθεί γρήγορα.

Όταν δεν διαλύεται, μπορεί να αφήσει μόνιμες κηλίδες ή λεκέδες στον πυθμένα του σκεύους.

Πηγή: https://ipop.gr/tips/giati-den-prepei-pote-na-pleneis-to-zesto-tigani/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ