επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Η θαλασσαιμία θεωρείται μια ασθένεια που τα επόμενα 10 με 20 χρόνια θα αντιμετωπίζεται πλήρως και οριστικά με τη γονιδιακή θεραπεία. Οι ερευνητές έχουν βρει ποιο γονίδιο είναι αυτό που φταίει.
Είναι μια έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές του 2.000 στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο Παπανικολάου, στο Σιάτλ της Αμερικής και στην Γαλλία και την Ιταλία. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Θεραπεύονται ήδη πάσχοντες, έχουμε δύο Έλληνες, έναν από τη Θεσσαλονίκη και έναν από την Πελοπόννησο που έχουν πλέον απαλλαχθεί από τη νόσο, χάρη στη γονιδιακή θεραπεία που γίνεται στο κέντρο του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα μηνύματα από ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την θεραπεία της Θαλασσαιμίας (Μεσογειακή Αναιμία), καθώς έως σήμερα από τους 28 ασθενείς παγκοσμίως που συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα γονιδιακής θεραπείας, το 80% σταμάτησε τις μεταγγίσεις. Ανάμεσά τους και Έλληνας ασθενής που υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα. Οι επιστήμονες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς όπως αναφέρουν ακόμα βρισκόμαστε σε φάση μελετών, δηλαδή η γονιδιακή θεραπεία -το κόστος της οποίας αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου- δεν είναι ακόμα διαθέσιμη και θα πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως, ώστε να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλειά της, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στις 8 Μαΐου. Υπογράμμισαν ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να σταματήσουν την θεραπεία τους, τονίζοντας ότι «η μετάγγιση παραμένει ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης».