Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος έχει αλλάξει, σύμφωνα με νέα έρευνα. Γι΄αυτό την επόμενη φορά που θα βάλεις θερμόμετρο, τσέκαρε μήπως κινείσαι στα φυσιολογικά πλαίσια.
Οι περισσότεροι από εμάς ελέγχουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας όταν έχουμε πυρετό ως αποτέλεσμα ενός κρυολογήματος ή μιας λοίμωξης. Ωστόσο, γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος;
Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως είναι ο τρόπος ζωής, η ηλικία ακόμη και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Παράλληλα, είναι ένα σημάδι για την υγεία του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της νέας μελέτης εξηγούν ότι η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος υποδεικνύει τον μεταβολικό ρυθμό, κάτι που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία και το σωματικό μέγεθος.
Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος;
Το 1851 ένας Γερμανός φυσικός, ο Carl Reinhold August Wunderlich , κάνοντας μια έρευνα σε 25.000 ανθρώπους σε μια πόλη ανέφερε πως η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι οι 37 βαθμοί. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες αναλύσεις και έρευνες, η μέση θερμοκρασία του σώματος έχει πέσει.
Για παράδειγμα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους στην Αγγλία, ενώ παράλληλα έγιναν 250.000 μετρήσεις βρήκε πως οι 36.6 βαθμοί Κελσίου είναι η νέα φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος.
Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στα εργαλεία μέτρησης; Ή, τα νέα ευρήματα αντικατοπτρίζουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη γενική υγεία;
Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να το διερευνήσει. Η ομάδα υπέθεσε πως οι διαφορές που παρατηρούνται στη θερμοκρασία μεταξύ του 19ου αιώνα και του σήμερα είναι πραγματικές και ότι η μεταβολή με την πάροδο του χρόνου παρέχει σημαντικές φυσιολογικές ενδείξεις για αλλαγές στην ανθρώπινη υγεία και τη μακροζωία μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;
Προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεσή τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πληροφορίες από τρεις διαφορετικές βάσεις δεδομένων:
- Η πρώτη περιελάμβανε δεδομένα από το 1862–1930, τα οποία ελήφθησαν από τους βετεράνους του Στρατού του Εμφυλίου Πολέμου.
- Η δεύτερη ήταν από το United States National Health and Nutrition Examination Survey I, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 1971–1975.
- Και η τρίτη ήταν από το Stanford Translational Research Integrated Database Environment, το οποίο περιελάμβανε δεδομένα από ανθρώπους που έλαβαν υγειονομική περίθαλψη μέσω του Stanford μεταξύ 2007 και 2017.
Συνολικά οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση σε 677.423 μετρήσεις θερμοκρασίας και είδαν ένα μοντέλο αλλαγής με την πάροδο του χρόνου.
Γιατί έπεσε η θερμοκρασία του σώματος;
Γιατί το 36.6 είναι η νέα φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος; Οι λόγοι είναι περισσότερο ψυχολογικοί, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Παράλληλα, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει, συμπεριλαμβανομένου της θερμοκρασίας στο σπίτι μας, την επαφή μας με μικροοργανισμούς και το φαγητό στο οποίο έχουμε πρόσβαση.
Όλα αυτά τα πράγματα σημαίνουν ότι αν και σκεφτόμαστε ότι ως ανθρώπινα όντα είμαστε μονομορφικοί και είμαστε οι ίδιοι για όλη την ανθρώπινη εξέλιξη, δεν είμαστε οι ίδιοι αλλάζουμε φυσιολογικά.
Πολύ περισσότερο, οι ερευνητές πιστεύουν πως ο μέσος ρυθμός μεταβολισμού, ο οποίος υποδεικνύει πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα μας, έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η μείωση μπορεί να οφείλεται σε μείωση της φλεγμονής.
Τέλος, ο κλιματισμός και η θέρμανση οδήγησαν σε μια πιο σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος, καθιστώντας περιττή την κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρηση της ίδιας θερμοκρασίας του σώματος.
Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/ayti-einai-i-nea-fysiologiki-thermokrasia-toy-somatos