Το καλοριφέρ που τόσο αγαπάς τον Χειμώνα αφού σε κρατά ζεστό, δεν του “φέρεσαι” όπως θα έπρεπε… Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που το καθάρισες; Ήρθε η ώρα. Πώς να καθαρίσω το καλοριφέρ σωστά;
Μπορεί μερικές φορές να μη μπορείς να το δεις με γυμνό μάτι ή να μη το βλέπεις σε μερικές υπέροχες φωτογραφίες στο Instagram απ΄το εσωτερικό ενός σπιτιού, αλλά το καλοριφέρ μαζεύει αρκετή σκόνη και γρήγορα.
Αλλά γιατί μαζεύει σκόνη τόσο εύκολα; Γιατί όταν το καθαρό σώμα του καλοριφέρ, θερμαίνει τον αέρα, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Κι όταν ανεβαίνει, ο κρύος αέρας βυθίζεται για να γεμίσει τον χώρο όπου υπήρχε ο ζεστός αέρας, τραβώντας όλη αυτή τη σκόνη και τα σωματίδια μαζί του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το καλοριφέρ λειτουργεί σαν μια μεγάλη… σκούπα.
Πώς να καθαρίσω το καλοριφέρ… και γιατί να το καθαρίσω;
Ας απαντήσουμε πρώτα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Κάθε δωμάτιο έχει υπολογίσιμη βαθμολογία BTU, μια θερμική μονάδα που ο αριθμός της δηλώνει το πόσο ισχύ πρέπει να έχει ώστε να θερμανθεί ένα δωμάτιο επαρκώς.
Αν αυτή η μονάδα που βγαίνει απ’ το καλοριφέρ πέσει σημαντικά, τότε το σπίτι θα συσσωρεύσει υγρασία, δεν θα λειτουργεί σωστά, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, ενώ μπορεί να απελευθερώνει και δυσάρεστες οσμές.
Πώς να καθαρίσω το καλοριφέρ;
Η καλύτερη περίοδος για να το κάνεις είναι πριν ανάψουν και πιάσουν τα… κρύα. Ωστόσο, μπορείς να το κάνεις οποιαδήποτε στιγμή αρκεί τα σώματα να είναι κλειστά.
Τι θα χρειαστείς:
- Ηλεκτρική σκούπα
- Μια μακριά βούρτσα καθαρισμού για τη σκόνη
- Ζεστό νερό και ένα σφουγγάρι
- Υγρό σαπούνι/ υγρό πιάτων
- Μια παλιά πετσέτα, ύφασμα
Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση βεβαιώσου ότι τα καλοριφέρ είναι κλειστά και κρύα. Αφαίρεσε αρχικά την πολλή σκόνη με ένα νωπό σφουγγάρι ή ένα πανί και περίμενε λιγάκι πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.
Με την ηλεκτρική σκούπα, προσπάθησε να απορροφήσεις όση περισσότερη βρωμιά μπορείς και μπορείς να χρησιμοποιείς και το βουρτσάκι για τη σκόνη για να εισχωρήσεις όσο πιο βαθιά μπορείς. Είναι καλό να επιμείνεις στο εσωτερικό του όσο περισσότερο μπορείς.
Στη συνέχεια, βάλε λίγο από το υγρό πιάτων στο νερό και βούτα το σφουγγάρι. Αφού έχει απορροφήσει αρκετή ποσότητα, ξεκίνα να καθαρίζεις το καλοριφέρ, χωρίς να ξεχάσεις τις βαλβίδες και όλες τις άκρες του!
Μπορείς να το περάσεις και με ένα καθαρό πανί ή να το αφήσεις να στεγνώσει. Βεβαιώσου ότι έχει στεγνώσει καλά πριν ανάψεις το καλοριφέρ.
Bonus: Προσπάθησε να καθαρίζεις τακτικά το καλοριφέρ, ακόμη και μια φορά στις 15 μέρες με ένα απλό πανάκι, ειδικά αν το ανάβεις σε καθημερινή βάση.
Πηγή: https://ipop.gr/tips/apo-pote-echeis-na-kathariseis-to-kalorifer-soy-kanto-sosta/