Η τενοντίτιδα, αναφέρεται στη φλεγμονή ή τον ερεθισμό ενός τένοντα, των παχιών ινωδών κορδονιών που συνδέουν τους μύες στα οστά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία ακριβώς έξω από μια άρθρωση. Ενώ η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τένοντα, είναι πιο κοινή γύρω από τους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα γόνατα και τις φτέρνες.
Αιτίες τενοντίτιδας
- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις: Μία από τις πιο κοινές αιτίες τενοντίτιδας είναι η επαναλαμβανόμενη δράση. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το τένις, το μπέιζμπολ ή ορισμένοι τύποι χειρωνακτικής εργασίας, μπορεί να καταπονήσουν τον τένοντα οδηγώντας σε φλεγμονή.
- Ξαφνικός τραυματισμός: Ένας άμεσος τραυματισμός ή ξαφνική, οξεία υπερφόρτωση μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα. Για παράδειγμα, ένα ακατάλληλα εκτελεσμένο άλμα ή ένα ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο τραυματισμό του τένοντα.
- Ηλικία: Καθώς οι τένοντες γερνούν, ανέχονται λιγότερο άγχος, είναι λιγότερο ελαστικοί και σχίζονται πιο εύκολα. Τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην τενοντίτιδα λόγω της φυσικής φθοράς των τενόντων με την πάροδο του χρόνου.
- Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις: Τα άτομα με ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο διαβήτης, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη τενοντίτιδας.
- Λανθασμένη τεχνική: Η ενασχόληση με αθλήματα ή ασκήσεις χωρίς κατάλληλη φόρμα ή τεχνική μπορεί να επιβαρύνει άσκοπα τους τένοντες, οδηγώντας σε φλεγμονή.
Συμπτώματα τενοντίτιδας
- Πόνος: Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της τενοντίτιδας είναι ο πόνος στη θέση του τένοντα και στη γύρω περιοχή. Ο πόνος μπορεί σταδιακά να συσσωρευτεί ή να είναι ξαφνικός και έντονος.
- Οίδημα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα γύρω από την άρθρωση όπου βρίσκεται ο προσβεβλημένος τένοντας.
- Ευαισθησία: Η πληγείσα περιοχή τένοντα γίνεται τρυφερή στην αφή.
- Περιορισμένη κίνηση: Καθώς η τενοντίτιδα εξελίσσεται, μπορεί να υπάρξει μείωση του εύρους κίνησης στη σχετική άρθρωση.
- Δυσκαμψία: Η άρθρωση μπορεί να είναι δύσκαμπτη, ειδικά το πρωί ή μετά από περιόδους αδράνειας.
Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε τενοντίτιδα
- Ξεκούραση και ακινητοποίηση: Είναι σημαντικό να ξεκουράζετε την πληγείσα περιοχή για να επιτρέψετε τη μείωση της φλεγμονής. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε νάρθηκα για να ακινητοποιήσετε την προσβεβλημένη άρθρωση.
- Πάγος: Η εφαρμογή κρύων συσκευασιών στην πληγείσα περιοχή για 20 λεπτά κάθε φορά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου.
- Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ωστόσο, πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φάρμακο.
- Φυσικοθεραπεία: Σε πιο επίμονες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών και του τένοντα και τη βελτίωση της ευλυγισίας.
- Συμβουλευτείτε έναν γιατρό: Εάν ο πόνος επιμένει, επιδεινωθεί ή εάν η πληγείσα περιοχή γίνει κόκκινη ή ζεστή, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Μπορούν να παρέχουν σωστή διάγνωση και να συστήσουν πιο προηγμένες θεραπείες εάν είναι απαραίτητο.
Συμπέρασμα
Η τενοντίτιδα, αν και συχνά επώδυνη και απογοητευτική, είναι γενικά θεραπεύσιμη με τη σωστή φροντίδα. Η έγκαιρη αναγνώριση των αιτιών και των συμπτωμάτων και η λήψη κατάλληλων μέτρων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της γρήγορης ανάρρωσης και στην πρόληψη μελλοντικών υποτροπών.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/