Τα γευστικά άτσμα, είναι τουρκικού στυλ «κουλουράκια» και αποτελούν μια από τις αγαπημένες λιχουδιές για πρωινό. Ειδικά με τον καφέ σου ή το τσάι σου, συνδυάζονται τέλεια! Σήμερα, λοιπόν, θα μάθεις να φτιάνεις άτσμα στην πιο αφράτη και γευστική εκδοχή τους! Ελπίζω να τα αγαπήσεις κι εσύ!
Άτσμα συνταγή: Τα υλικά που θα χρειαστείς
- 7 γρ. μαγιά στιγμής
- ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
- ¼ φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το γλασάρισμα:
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 1 κ.γ. σουσάμι
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 C.
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη μαγιά να διαλυθεί για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα και το ελαιόλαδο στο μείγμα, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς.
- Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο (κοντά σε φούρνο ή σε ζεστό ντουλάπι που αερίζεται καλά) για 2 ώρες. Η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες. Ζύμωσε την κάθε μπάλα ξεχωριστά για να δημιουργήσεις «ρολά». Στη συνέχεια, ενώνουμε τις δύο άκρες μεταξύ τους.
- Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Αλείφουμε με το μείγμα των αυγών και πασπαλίζουμε από πάνω σουσάμι αν θέλουμε.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 190 C και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι τα άτσμα να αποκτήσουν ένα πλούσιο, χρυσαφί χρώμα.
- Τα σερβίρουμε ζεστά!
iPop chefs 2 September 2022