Τι συμβαίνει στο πεπτικό μας σύστημα και στην όρεξή μας όταν ζεσταινόμαστε
Αν δεν έχετε όρεξη να τρώτε τόσο πολύ το καλοκαίρι, δεν είστε οι μόνοι. Οι εποχιακές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και του αριθμού των ωρών που διαρκεί η μέρα, πιστεύεται ότι επηρεάζουν την όρεξή μας. Το καλοκαίρι η όρεξή μας τείνει να μειώνεται, ειδικά όταν αισθανόμαστε ζέστη. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του οργανισμού μας μειώνοντας τις λειτουργίες που παράγουν θερμότητα, όπως η πέψη της τροφής.
Αν και αυτού του είδους η μείωση της όρεξης μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας εξασφαλίζοντας ότι το φαγητό που τρώμε είναι γεμάτο με τα σωστά θρεπτικά συστατικά. Είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν αρκετό νερό και είναι ελαφριές για το στομάχι. Οι φράουλες, το πεπόνι, το μαρούλι, η ντομάτα και το αγγούρι είναι μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.
Αν και τα παγωτά μπορεί να φαίνονται σαν μια αυτονόητη επιλογή όταν θέλετε να δροσιστείτε, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Τα αρκετά κρύα τρόφιμα και ποτά μπορεί να σας δώσουν ένα αρχικό αποτέλεσμα δροσιάς, αλλά είναι βραχύβιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφής οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς η διαδικασία της πέψης παράγει θερμότητα.
Αυτό σε συνδυασμό με την ταχεία ψύξη που ξεκινά από τα κρύα τρόφιμα και ποτά σημαίνει ότι το σώμα σας υπερ-αντισταθμίζει αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Έτσι, μπορεί στην πραγματικότητα να καταλήξετε να ζεσταίνεστε περισσότερο από ό,τι στην αρχή. Ως εκ τούτου, προτιμάμε να καταναλώνουμε ελαφρώς δροσερές τροφές και όχι παγωμένες και αποφεύγουμε τη ζάχαρη.
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να αποφεύγουμε στον καύσωνα
Πικάντικες τροφές
Είμαστε πολλοί αυτοί που αγαπάμε την αίσθηση που μας δίνει η καψαϊκίνη – της ουσίας που υπάρχει στα πικάντικα τρόφιμα και προκαλεί το κάψιμο, αλλά είναι κάτι που αξίζει να αποφεύγετε όταν η ζέστη έξω είναι ήδη υπερβολική. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης συσχετίζεται με μια βραχύβια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και παρόλο που είναι μόνο προσωρινή, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, τα πράγματα δυσκολεύουν.
Διουρητικές τροφές
Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος μας όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, οπότε στόχος θα πρέπει να είναι να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Ένας τρόπος για να αποφύγουμε την απώλεια του απαραίτητου νερού είναι να αποφύγουμε τα διουρητικά τρόφιμα – τρόφιμα που αυξάνουν την αποβολή νερού από το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει τον καφέ, το τσάι, τη σόδα και άλλα ροφήματα με καφεΐνη. Ο περιορισμός δεν σταματά στα ποτά, ωστόσο, αφού υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών όπως τα μάνγκο, ο μάραθος, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Οι ζουμερές μπριζόλες και τα μπιφτέκια, φρεσκοψημένα στη σχάρα, είναι ιδανικά για τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου, εκτός αν κάνει πολύ ζέστη για να ανάψετε τα κάρβουνα. Σε μέρες καύσωνα όμως είναι καλύτερο να μειώνουμε την κατανάλωση πρωτεϊνών. Όχι να την εξαλείψουμε εντελώς, αλλά να την περιορίσουμε, και να γιατί: Η πρωτεΐνη χωνεύεται πολύ δύσκολα.
Χρειάζονται πολλά διαφορετικά μόρια και ένζυμα για να μετατραπεί ένα κομμάτι κρέας σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός. Όταν το σώμα εκτελεί αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί θερμότητα – μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση. Άλλα τρόφιμα, όπως οι υδατάνθρακες με τη μορφή φρούτων ή ψωμιού, χωνεύονται πιο εύκολα, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα μέσω της θερμογένεσης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί από 50 έως 100% περισσότερη ενέργεια για τη διάσπαση των πρωτεϊνών σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.
Πηγές:
www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-eat-heatwave
www.foodrepublic.com/2011/07/21/foods-to-avoid-in-heat-waves
Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/07/poies-trofes-kalitero-apofevgoume-diarkeia-kafswna/