Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε ενοχλεί ο ήχος απ’ το μάσημα της τσίχλας; Δες τι λένε...

Σε ενοχλεί ο ήχος απ’ το μάσημα της τσίχλας; Δες τι λένε οι έρευνες!

Η ενόχληση από συγκεκριμένους ήχους, όπως είναι το μάσημα της τσίχλας ή το μάσημα από τα πατατάκια, συμβαίνει σε πολλούς. Τι λένε, όμως, οι έρευνες για τους ανθρώπους που εκνευρίζονται με συγκεκριμένους ήχους;


H ενόχληση από συγκεκριμένους ήχους, όπως όταν κάποιος τρώει, ονομάζεται μισοφωνία (misophonia).

Σκέψου πως είσαι στο σινεμά και βλέπεις μια ενδιαφέρουσα ταινία. Υπάρχει ησυχία αλλά ένας τύπος πίσω σου, μασάει τα πατατάκια δίχως αύριο… και πολύ δυνατά.

Και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικεντρωθείς σε εκείνον γιατί αυτός ο ήχος σε εκνευρίζει και σε ενοχλεί! Κι αυτό που σε ενοχλεί ακόμη περισσότερο είναι ο ήχος όταν κάποιος μασάει τσίχλα….

Αν όλα αυτά σου ακούγεται οικεία, τότε μπορεί να έχεις κι εσύ αυτήν την κατάσταση. Μισοφωνία υπάρχει όταν είσαι πολύ ευαίσθητος στους ήχους και μισείς συγκεκριμένους από αυτούς.

Με ιατρικούς όρους, μπορεί να εξηγηθεί ως μια διαταραχή στην οποία ορισμένοι ήχοι ενεργοποιούν συναισθηματικές ή φυσιολογικές αντιδράσεις που κάποιοι μπορεί να αντιληφθούν ως παράλογες δεδομένης της περίπτωσης.

Αυτή η κατάσταση δεν έχει ακόμη μελετηθεί ευρέως, δεν ταξινομείται επί του παρόντος ως ψυχιατρική ή ιατρική διαταραχή. Ωστόσο, υφίσταται και τα συμπτώματα είναι πραγματικά.

Μια έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μισοφωνία είναι πραγματικά. Πολλοί λένε ότι τα συμπτώματά τους άρχισαν όταν ήταν κάπου μεταξύ των ηλικιών 9 έως 13 ετών.

Οι ερευνητές από του Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, προσδιόρισαν μια λίστα ήχων που είναι πιο ενοχλητικοί σε αυτούς τους ανθρώπους:

  • Ήχοι σχετικοί με το φαγητό (81%)
  • Ήχοι από τη μύτη ή έντονης αναπνοής (64.3%)
  • Ήχοι από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή που προέρχονται από το στυλό (59.5%)

Κι ενώ η κατάσταση μπορεί να είναι σίγουρα δυσάρεστη, υπάρχουν καλά νέα για όσους την έχουν.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι με μισοφωνία επεξεργάζονται τις πληροφορίες, τους κάνει πιο δημιουργικούς. Αυτό σημαίνει ότι η υπερευαισθησία στον ήχο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό κλειδί για την καλύτερη κατανόηση της ιδιοφυΐας ανθρώπων όπως ο Charles Darwin, ο Franz Kafka, ο Anton Chekhov και ο Marcel Proust – ο καθένας από τους οποίους θεωρείται ότι είχε μισοφωνία.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα επειδή μειώνει την ικανότητα να αγνοεί ο εγκέφαλος τις «άσχετες» αισθητηριακές πληροφορίες.  Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο δημιουργικοί και κάνουν πιο περίπλοκες συνδέσεις, ακόμη και άσχετες μεταξύ τους, και έχουν πιο δημιουργικές ιδέες.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/se-enochlei-o-ichos-ap-to-masima-tis-tsichlas-des-ti-lene-oi-ereynes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ