Η κυτταρίτιδα είναι μια κοινή δερματική πάθηση. Εμφανίζεται πιο συχνά στα πόδια, αν και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Ενώ η ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη για αυτήν την πάθηση, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές τροποποιήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας της κυτταρίτιδας και στην πρόληψη της επανεμφάνισής της.
Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή που σχετίζεται με την κυτταρίτιδα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε πολλά είδη ψαριών, όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί, είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής. Η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της κυτταρίτιδας. Πρόσθετες πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν λιναρόσπορο, σπόρους chia και καρύδια.
Άλλα τρόφιμα, όπως τα προβιοτικά, περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιμολυσματικές ιδιότητες. Τα προβιοτικά βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το kimchi και το κεφίρ. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου και στη μείωση της σοβαρότητας της κυτταρίτιδας.
Εκτός από τις παραπάνω τροφές, ορισμένα αντιοξειδωτικά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας. Τρόφιμα όπως οι πιπεριές, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση τυχόν λοιμώξεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη φλεγμονή. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της κυτταρίτιδας.
Κάνοντας κάποιες διατροφικές τροποποιήσεις μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από κυτταρίτιδα να μειώσουν τα συμπτώματά τους. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των λοιμώξεων, μειώνοντας έτσι τη σοβαρότητα της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και αυτές οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν την ιατρική θεραπεία, καθώς είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία της κυτταρίτιδας.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/