Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤι προκαλεί την οστεοπόρωση

Τι προκαλεί την οστεοπόρωση

Είναι γνωστό ότι περισσότερα οστά δημιουργούνται από ό, τι αφαιρούνται στην πρώιμη ζωή ενός ατόμου. Η μέγιστη οστική μάζα ενός ατόμου επιτυγχάνεται στην ηλικία των τριάντα ετών, όπου ξεκινά η διαδικασία αναδιαμόρφωσης, που αφαιρεί περισσότερο οστό από ό, τι αντικαθίσταται. Η αναδιαμόρφωση είναι η διαδικασία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέου οστού και την αφαίρεση του παλαιού οστού. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία της απώλειας οστού αρχίζει στις αρχές έως τα τέλη της δεκαετίας των τριάντα. Από αυτή την ηλικία μέχρι την έναρξη της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες χάνουν μια ορισμένη ποσότητα οστού κάθε χρόνο.


Το μέσο ποσοστό οστικής απώλειας στους άνδρες και στις γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση, είναι στην πραγματικότητα αρκετά μικρό. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, η απώλεια οστού στις γυναίκες επιταχύνεται κατά μέσο όρο σε ένα έως δύο τοις εκατό ετησίως. Μετά την εμμηνόπαυση το επίπεδο της γυναικείας ορμόνης, οιστρογόνο, σε ένα γυναικείο σώμα μειώνεται απότομα. Τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που είναι σημαντική για την προστασία του σκελετού βοηθώντας το σώμα των οστών που σχηματίζουν τα κύτταρα για να συνεχίσουν να εργάζονται. Έτσι, μετά την εμμηνόπαυση, αυτή η προστασία μπορεί να θεωρηθεί χαμένη καθώς το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται.

Άλλες αιτίες οστεοπόρωσης είναι η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής. Λευκοί και Ασιάτες, ψηλές και λεπτές γυναίκες και εκείνοι με ιστορικό οστεοπόρωσης είναι εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν οστεοπόρωση. Οι αιτίες της αύξησης του κινδύνου οστεοπόρωσης είναι το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παρατεταμένη αδράνεια και μια δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση που προκαλούν οστεοπόρωση, οι οποίες περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική νόσο, καρκίνους, νόσο Pagets, ενδοκρινικές ή αδενικές παθήσεις, γοναδική ανεπάρκεια και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα όπως στεροειδή, φάρμακα επιληπτικών κρίσεων, θυρεοειδικές ορμόνες και αντιπηκτικά που βρέθηκαν επίσης να προκαλούν οστεοπόρωση.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ