Πρόσφατη μελέτη του 2020 αποκάλυψε ότι ο μέσος εργαζόμενος σε γραφείο περνά 1.700 ώρες το χρόνο μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή· κι αυτό πριν έρθει η πανδημία και αναγκαστούμε να εργαζόμαστε σχεδόν αποκλειστικά με τηλεργασία. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τη συχνή χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων ψηφιακών συσκευών, έχουμε την τέλεια συνταγή για το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών.
Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων που αφορούν στα μάτια και είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών μέσων.
• Δες επίσης: Στεγνώνουν ή τσούζουν τα μάτια σου; 5 Tips που θα σε βοηθήσουν •
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία (AOA), τουλάχιστον ένας στους δύο εργαζόμενους μπροστά σε οθόνη, εκδηλώνει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του. Το 50% των ατόμων άνω των 18 ετών που ξοδεύει τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου έχει ή θα παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του.
Επιστρέφοντας όμως στο οπτικό σύνδρομο υπολογιστών, το πιο συχνό φαινόμενο ειδικά αυτό τον καιρό, στα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
– Κόπωση των ματιών
– Ξηροφθαλμία (και ερυθρότητα)
– Έντονοι πονοκέφαλοι
– Θολή όραση
– Αυχενικός πόνος και μυϊκός πόνος στους ώμους και στην πλάτη
– Αδυναμία εστίασης
Η πολύωρη παραμονή μπροστά από σε οθόνη είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για όσους έχουν υπερμετρωπία, αστιγματισμό και πρεσβυωπία και παράλληλα δεν χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι είναι συχνότεροι, αφού τα μάτια παλεύουν να εστιάσουν σωστά.
Σύμφωνα με τον Esen Akpek, καθηγητή οφθαλμολογίας στο Wilmer Eye Institute του John Hopkins Medicine και ειδικό στην ξηροφθαλμία, η παρατεταμένη παραμονή σε οθόνες δεν προκαλεί μόνο ξηρά μάτια, αλλά επίσης ξεκινά έναν φαύλο κύκλο. «Όταν τα μάτια μας ξηραίνονται, μειώνεται η ταχύτητα ανάγνωσης, που αυξάνει περαιτέρω τον χρόνο έκθεσης και επιδεινώνει την ξηρότητα», εξηγεί. «Αυτό σύντομα οδηγεί σε φλεγμονή στην επιφάνεια του ματιού και σε επαναλαμβανόμενη χρόνια ξηροφθαλμία».
Βέβαια, υπάρχει και μια σειρά παραγόντων που καθορίζουν το πόσο έντονα και αν θα εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα. Κάποιοι από τους βασικότερους είναι η απόσταση που κρατάμε από την οθόνη, ο φωτισμός (τόσο της οθόνης όσο και του δωματίου που βρισκόμαστε), η στάση του σώματος και, όπως προαναφέρθηκαν, υπάρχοντα προβλήματα όρασης.
– Όλοι οι χρήστες υπολογιστή χρειάζεται να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
– Σε περιπτώσεις προβλημάτων όρασης, χρειάζεται να φοράμε τα γυαλιά οράσεως που μας έχει δώσει ο οφθαλμίατρος.
– Προσαρμόζουμε τις συνθήκες: η οθόνη δεν πρέπει να βρίσκεται μπροστά από παράθυρο και το άνω τριτημόριό της να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν αντανακλάσεις φωτός στην οθόνη.
Ο φωτισμός του χώρου δεν θέλουμε να είναι ούτε πολύ φωτεινός, αλλά ούτε και σκοτεινός. Καθόμαστε καλά πάνω στην καρέκλα, οι ώμοι και η πλάτη πρέπει να ακουμπούν στο πίσω μέρος της καρέκλας. Τα χέρια μας επίσης χρειάζεται να ακουμπούν πάνω στα μπράτσα ή στο γραφείο.
– Δεν ξεχνάμε να ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια μας για να υγραίνονται και να ξεκουράζονται.
– Ανά 20 – 30 λεπτά κάντε ένα διάλειμμα, σηκωθείτε και κοιτάξτε κάπου μακριά.
– Αν έχετε πρόβλημα ξηροφθαλμίας, προμηθευτείτε τεχνητά δάκρυα.
– Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στα μάτια, αλλά και βιταμίνες Α, Ε και C.
Πηγές:
www.hopkinsmedicine.org/news/articles/protect-your-eyes-from-screen-time
healthstories.gr