Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε δεκάδες αντικείμενα. Από τον αναπτήρα που θα πιάσουμε το πρωί για ν’ ανάψουμε το γκαζάκι μέχρι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το βράδυ, έχουν περάσει από τα χέρια μας δεκάδες αντικείμενα. Μερικά από αυτά έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα για την υγεία μας και έχουν αρχίσει ν’ αντικαθίστανται με φιλικότερα προς τον οργανισμό μας αντικείμενα αλλά και προς το περιβάλλον.
Τα περισσότερα απ’ αυτά περιέχουν υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες (PFC), οι οποίοι εκπέμπουν μια καρκινογόνο ουσία (TFE) όταν τα αφήσουμε λίγο παραπάνω στη φωτιά και υπερθεμανθούν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει συνεχώς σε κάποιον που μαγειρεύει. Το άλλο τους μεγάλο μειονέκτημα είναι πως απαγορεύονται οι μεταλλικές κουτάλες, πιρούνες και λοιπά εργαλεία παρασκευής του φαγητού διότι άπαξ και ξυστεί λίγο το αντικολλητικό τότε οι καρκινογόνες ουσίες απλά μαγειρεύονται μαζί με το φαΐ. Αν τα αντικολλητικά σας τηγάνια έχουν χαραγματιές, απλά πετάξτε τα.
Τα κεραμικά σκεύη μαγειρέματος κυκλοφορούν πλέον στην αγορά και επιτέλους, πάλι μια λύση απ’ τα παλιά, ο πηλός, κάνει το μαγείρεμα ένα ακίνδυνο παιχνιδάκι που τίποτα δεν κολλάει πάνω τους.
Τα airpop, το διογκωμένο πολυστυρένιο δηλαδή, έχουν αποδειχτεί επικίνδυνος εχθρός της υγείας μας όταν θερμαίνονται. Αν σας φέρουν fast food μέσα σε airpop, φροντίστε να μη φάτε το φαγητό που ακουμπά τη συσκευασία -είναι καρκινογόνες οι μείξεις θερμού φαγητού με αυτό το υλικό- και ενημερώστε το μαγαζί να το αλλάξει. Επίσης μην βάζετε ζεστό καφέ ή τσάι σε αυτά τα ποτηράκια. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η θερμοκρασία είναι κανονική ή παγωμένη.
Ευτυχώς και αυτή η συσκευασία έχει αρχίσει να αποσύρεται από την αγορά.
Εδώ το πρόβλημα είναι τα βακτηρίδια που συσσωρεύονται και δημιουργούν ανεπιθύμητες αποικίες στο στόμιο αλλά και μέσα στα μπουκάλια, τα οποία από τη χρήση δημιουργούν αμυχές οι οποίες ευνοούν τη εξάπλωση των βακτηριδίων. Και εδώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει και φτιάχνει πανάλαφρα μπουκάλια αθλητών μεγάλων αποστάσεων με υλικά στα οποία δεν ευδοκιμούν βακτήρια, ούτε και χαράσσονται εύκολα με οποιαδήποτε χρήση. Προτιμήστε τα.
Στην πρώτη χρήση είναι όλα μια χαρά αλλά σίγουρα δεν είναι για δεύτερη. Μαζεύουν πολύ εύκολα βακτηρίδια. Προτιμήστε θερμός ή μπουκάλια πολλών χρήσεων και νέας τεχνολογίας, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/03/antikeimena-kathimerinis-xrisis-vlavera-nomizame/?fbclid=IwAR2cBRsDImGrKD8nGnmN54UtyjIIydY5HIc3xFGyVDMkv0kSaIjJIoGJtkw