Το μέλι είναι τροφή που παράγεται από τις μέλισσες και προορίζεται για τις μέλισσες. Αλλά ο άνθρωπος απολαμβάνει τα οφέλη του εδώ και χιλιετίες.
Μερικοί ερευνητές λένε ότι το μέλι είναι κάτι περισσότερο από γλυκαντικό.
Μπορεί να έχει μοναδικά οφέλη για την υγεία, αν και τα επιστημονικά στοιχεία για συγκεκριμένες φαρμακευτικές χρήσεις είναι περιορισμένα.
Το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο για να απομακρύνουν ξένες ύλες, αλλά επί της ουσίας εξακολουθεί να είναι μια μη επεξεργασμένη τροφή. Τα περισσότερα μέλια στα καταστήματα περνούν πρώτα από μια διαδικασία θέρμανσης, για να γίνει λιγότερο κολλώδη και ευκολότερο να φιλτραριστούν.
Οι υψηλές θερμοκρασίες το παστεριώνουν και καταστρέφουν τα κύτταρα ζύμης που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ζύμωση.
Μέλι: Διατροφικά στοιχεί και θρεπτικά συστατικά
Το μέλι είναι επί της ουσίας σάκχαρο. Έχει περισσότερες θερμίδες από την τυπική λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και στα γλυκά. Επειδή είναι πιο γλυκό, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερο εάν το χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο ζάχαρης. Επίσης, προσθέτει γεύση, που δεν έχει η λευκή ζάχαρη.
Μια κουταλιά της σούπας περιέχει:
- Θερμίδες: 64
- Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
- Λίπος: 0 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
- Ίνες: 0 γραμμάρια
- Σάκχαρα: 17 γραμμάρια
Περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε μικρές ποσότητες, όπως:
- Σίδηρος
- Ψευδάργυρος
- Κάλιο
Το ωμό μέλι δεν είναι ανώτερο από το επεξεργασμένο σε θρεπτικά συστατικά ή οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία δεν επηρεάζει τη θρεπτική του αξία, ούτε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.
Μέλι: Πιθανά οφέλη για την υγεία
Αν και δεν είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, θεωρείται γενικά μια υγιεινή τροφή. Υπάρχουν λίγα στοιχεία για πολλούς κοινούς ισχυρισμούς σχετικά με το μέλι. Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει μερικά από τα ακόλουθα:
Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και αυτοάνοσα νοσήματα. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά στο μέλι φαγόπυρου ήταν ανιχνεύσιμα στο πλάσμα του αίματος, δείχνοντας ότι η κατανάλωση μελιού θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση στο σώμα.
Ανακούφιση από τον βήχα για τα παιδιά
Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος των μικρών παιδιών. Ορισμένοι γονείς μπορεί να αναζητήσουν φυσικές θεραπείες. Σε μια μελέτη, βρέθηκε ότι δύο κουταλάκια του γλυκού ανακούφισαν τον νυχτερινό βήχα των παιδιών και τους επέτρεψαν να κοιμηθούν. Ωστόσο, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτήν την πρακτική σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Μέλι: Πιθανές παρενέργειες
Είναι μια ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για όλους. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί κίνδυνοι κατανάλωσης μελιού, συμπεριλαμβανομένου του ωμού μελιού:
Αλλαντίαση σε βρέφη
Δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Περιέχει σωματίδια σκόνης που μπορεί να φέρουν σπόρια βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση (μια μορφή δηλητηρίασης). Τα βρέφη δεν έχουν αντοχή σε πολλά μικρόβια και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ. Η χρήση μελιού στο μαγείρεμα τροφίμων για παιδιά θεωρείται ασφαλής, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια.
Αλλεργίες
Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού. Αν και οι αλλεργίες στο μέλι είναι σπάνιες, συμβαίνουν. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών. Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και πεπτικών ενζύμων από τις μέλισσες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μελιού από τοπικά άνθη και φυτά βελτιώνει τις εποχικές τους αλλεργίες. Πιστεύουν ότι η γύρη στο μέλι τους απευαισθητοποιεί στην γύρη του περιβάλλοντος αέρα. Δεν υπάρχουν, όμως, αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία. Θα μπορούσε να είναι επιβλαβές να βασίζεστε στο μέλι αντί να αναζητάτε ιατρική θεραπεία για αναπνευστικές αλλεργίες.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr