Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα9 μυστικά για τη φροντίδα και τη φύτευση της γαρυφαλλιάς στις γλάστρες...

9 μυστικά για τη φροντίδα και τη φύτευση της γαρυφαλλιάς στις γλάστρες και τον κήπο σας

Ένα από τα πιο παραδοσιακά, κλασικά και δημοφιλή λουλούδια που συναντάμε στους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών μας είναι το γαρύφαλλο. Το γαρύφαλλο ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστησή του με τα χαρακτηριστικά μακρόστενα λογχοειδή φύλλα και την πλούσια ανθοφορία του σε εντυπωσιακά χρώματα. Υπάρχουν μονόχρωμες ποικιλίες γαρύφαλλου σε αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου, του κίτρινου και του λευκού, καθώς και γαρύφαλλα δύο τόνων με υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές διακοσμητικό φυτό που ειδικά τις προηγούμενες δεκαετίες δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Άλλωστε, το γαρύφαλλο καλλιεργείται από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό ως Δίανθος που σημαίνει το λουλούδι του Δία. Θα σας παρουσιάσω 9 μυστικά για τη φροντίδα και τη φύτευση της γαρυφαλλιάς στις γλάστρες και τον κήπο σας!


Το γαρύφαλλο φυτεύεται την Άνοιξη και μας δίνει την πλούσια ανθοφορία του από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο. Μεγάλο προσόν είναι ότι μπορείτε να τα φυτέψετε σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι, καθώς και σε ένα παρτέρι στον κήπο. Επιπλέον, τα λουλούδια του γαρύφαλλου μπορούν να διατηρηθούν σε ένα βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα για να διακοσμήσουν το σαλόνι μας. Ας δούμε λεπτομερώς, ποιες είναι οι πιο διάσημες ποικιλίες γαρύφαλλων και ποια φροντίδα χρειάζονται για να απολαύσουν πολλά υπέροχα λουλούδια γεμάτα χρώμα.

ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες γαρύφαλλου

Υπάρχουν πάνω από 300 ποικιλίες γαρύφαλλου. Καλλιεργημένες και άγριες ποικιλίες γαρύφαλλων, αρωματικά γαρύφαλα και γαρύφαλα χωρίς άρωμα, ψηλά και χαμηλά, άλλα ερπετά και άλλα όρθια κλαδιά ιδανικά για κομμένα λουλούδια. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι το κοινό γαρύφαλλο, το κινέζικο γαρύφαλλο, το γαρύφαλλο των ποιητών, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο άγριο γαρύφαλλο.

Κοινό γαρύφαλλο (Dianthus caryophyllus): Το γαρύφαλλο που θυμόμαστε παραδοσιακά να κοσμεί τις αυλές των παππούδων μας. Έχει γκριζοπράσινο φύλλωμα και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων λουλουδιών όπως λευκό, ροζ, μοβ, πορτοκαλί και κόκκινο. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών κοινού γαρύφαλλου για να επιλέξετε τόσο σε ύψος, από 20 cm έως 70 cm όσο και διαμόρφωση από όρθια κλαδιά έως κεκλιμένα δέντρα.

Γαρύφαλλο των ποιητών (Dianthus barbatus): Το γαρύφαλλο των ποιητών είναι ένα χαμηλά αναπτυσσόμενο ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 20-25 εκατοστά και παράγει πολλά μικρά λουλούδια με χαρακτηριστικά σπασμένα πέταλα που μοιάζουν με κρόσσια. Τα λουλούδια είναι λευκά, ροζ ή κόκκινα και υπάρχουν και κάποια δίχρωμα. Συνήθως ζουν για 1-2 χρόνια αλλά πολλαπλασιάζονται εύκολα καθώς ο σπόρος πέφτει από τα λουλούδια.

Κινέζικο γαρύφαλλο (Dianthus chinensis): Το κινεζικό γαρύφαλλο είναι ένα αυτοφυές φυτό των βουνών της νότιας Ευρώπης που φτάνει σε ύψος 30-70 εκ. Τα λουλούδια παρουσιάζονται σε ένα πυκνό σύμπλεγμα μέχρι 30 λουλουδιών μαζί στην κορυφή των βλαστών, έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστά με πέντε πέταλα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικές οδοντωτές άκρες. Τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, ροζ, κόκκινο, μοβ και διάφορα σχέδια.

Άγριο γαρύφαλλο (Dianthus fruticosus): Το άγριο γαρύφαλλο ή θάμνος όπως αλλιώς λέγεται, φύεται σε απότομες πλαγιές των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης καθώς και στη Μικρά Ασία. Έχει εντυπωσιακή ροζ άνθιση με τα άνθη του να εμφανίζονται από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου.

τι συνθήκες χρειάζεται το γαρύφαλλο

Τα γαρύφαλλα αναπτύσσονται καλύτερα σε φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, όπου μας δίνουν πολλά λουλούδια. Δεν φοβούνται τον Χειμώνα και είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο, καθώς αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αντίθετα, τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια το ενοχλούν. Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να αποδυναμώσουν το φυτό και να το στεγνώσουν. Το γαρύφαλλο προτιμά πλούσιο, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητο στην υπερβολική υγρασία και οι ρίζες του μπορεί να σαπίσουν.

πώς φυτεύουμε τα γαρύφαλλα σε γλάστρα

Ανάλογα με τον τύπο του γαρύφαλλου, επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο γλάστρας και ζαρντινιέρας. Για ψηλές ποικιλίες γαρύφαλλου, χρειαζόμαστε γλάστρες ύψους τουλάχιστον 30 cm. Για τις χαμηλότερες ποικιλίες, αρκούν γλάστρες με βάθος 20 cm. Επιλέξτε γόνιμο φυτικό έδαφος με περλίτη, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και τοποθετήστε το δοχείο σε ηλιόλουστο σημείο. Προτιμούμε μια αυλή με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και προστατευμένη από ισχυρούς βόρειους ανέμους.

πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το γαρύφαλλο

Τα γαρύφαλλα έχουν μέτριες ανάγκες ποτίσματος. Κατά την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου, ποτίζουμε το γαρύφαλλο δύο φορές την εβδομάδα ενώ τη χειμερινή περίοδο το πότισμα γίνεται λιγότερο συχνό. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε ζεστές συνθήκες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, το γαρύφαλλο χρειάζεται συχνότερο πότισμα, τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες, για να αντιμετωπίσει τα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Επειδή τα γαρύφαλλα είναι ευαίσθητα στην υγρασία του εδάφους, ποτίζουμε μόνο αφού ελέγξουμε ότι το χώμα είναι ξηρό.

τι λίπασμα βάζουμε στα γαρύφαλλα

Το γαρύφαλλο χρειάζεται λίπασμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, από την Άνοιξη μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου για να εξασφαλίσει έντονη ανάπτυξη και να μας δώσει πολλά λουλούδια. Για γαρύφαλλα που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε κάθε μήνα 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα για πλούσια ανάπτυξη και παρατεταμένη ανθοφορία. Για γαρύφαλλα που φυτεύονται σε γλάστρες, προσθέστε κάθε 2 εβδομάδες υγρό λίπασμα ανθοφορίας ή υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20.

πώς κλαδεύεται το γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο κλαδεύεται στις αρχές της Άνοιξης μετά τους χειμερινούς παγετούς. Κλαδεύουμε τα γαρύφαλλα κάθε χρόνο για να βοηθήσουμε τους νέους βλαστούς να αναπτυχθούν και να μας δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Ταυτόχρονα, το κορφολόγημα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα μαραμένα λουλούδια αφού έχουν ωριμάσει, καθώς και τους ξηρούς βλαστούς και τα κλαδιά. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουμε να ενισχύσουμε και να παρατείνουμε την ανθοφορία του γαρύφαλλου μέχρι το πρώτο κρύο του Χειμώνα.

πώς πολλαπλασιάζονται τα γαρύφαλλα

Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε νέα φυτά γαρύφαλλου για να διατηρήσουμε την αγαπημένη μας ποικιλία, να τα φυτέψουμε στον κήπο μας ή να τα δώσουμε στους αγαπημένους μας. Το γαρύφαλλο πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο, με μοσχεύματα αλλά και με μοσχεύματα.

ποιες ασθένειες και έντομα επηρεάζουν το γαρύφαλλο

Τα γαρύφαλλα είναι ευαίσθητα σε μυκητιακές ασθένειες, όπως το ωίδιο που προκαλεί λεύκανση των φύλλων και η σκουριά που προκαλεί καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του γαρύφαλλου. Για την προληπτική και θεραπευτική θεραπεία των μυκητιακών παθήσεων του γαρύφαλλου:

Αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα.

Προσέξτε να μην βρέξετε τα φύλλα και τα λουλούδια του γαρύφαλλου κατά το πότισμα.

Ψεκάστε το φύλλωμα του γαρύφαλλου με ένα βιολογικό παρασκεύασμα υγρού (υδατοδιαλυτού) θείου ή με ένα αυτοσχέδιο διάλυμα που κάνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σόδα ψησίματος σε ένα λίτρο νερού.

Τα γαρύφαλλα επηρεάζονται επίσης από τα έντομα της μελίγρας, τις θρίπες καθώς και το κόκκινο τετράνυχο. Για την οικολογική τους αντιμετώπιση, τα ψεκάζουμε με βιολογικά παρασκευάσματα όπως θερινό πολτό και άλατα καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά συστατικά και να ψεκάσουμε τα γαρύφαλλα για προληπτικούς λόγους διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερού.

ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στη φροντίδα του γαρύφαλλου

Το γαρύφαλλο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με το πότισμα και το περιβάλλον στο οποίο το έχουμε φυτέψει.

Γιατί η γαρυφαλλιά ξεραίνει τα μπουμπούκια της

Το γαρύφαλλο μπορεί να ξεράνει τα μπουμπούκια του σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, ειδικά σε θερμές συνθήκες. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν δεν βάζουμε λίπασμα στα γαρύφαλλά μας καθώς και όταν υπάρχει προσβολή από τετράνυχο.

γιατί η γαρυφαλλιά δεν ανθίζει

Το γαρύφαλλο μπορεί να μην ανθίσει όταν ποτίζουμε το φυτό μας πάρα πολύ ή η γλάστρα δεν στραγγίζει καλά και το νερό δεν αφαιρείται. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί όταν δεν βρίσκεται σε ηλιόλουστο μέρος αλλά στη σκιά καθώς και όταν δεν προσθέτουμε ανθοφόρο λίπασμα αλλά λίπασμα πλούσιο σε άζωτο που βοηθά στην ανάπτυξη φυλλώματος και όχι λουλουδιών.

γιατί ξεραίνεται η γαρυφαλλιά

Η γαρυφαλλιά μπορεί να ξεραθεί όταν αφεθεί χωρίς επίβλεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, τα φύλλα της μπορεί να γίνουν κίτρινα και σταδιακά να ξεραθούν όταν βρεθούν σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας. Τέλος, το γαρύφαλλο μπορεί να ξεραθεί λόγω εκτεταμένης προσβολής από τετράνυχο σε περίοδο ξηρών θερμικών συνθηκών.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/spiti-kai-kipouriki/9-mystika-frontidas-garyfallias-glastres-kai-khpo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ