Δεν είναι παράλογο που εμφανίστηκε η φράση «Καλύτερα να έχεις 100 ρυτίδες στο πρόσωπο παρά μία στο καλσόν σου». Πολλές κυρίες γνωρίζουν καλά την απογοήτευση του ξαφνικού τρυπήματος στο καλσόν τους, ειδικά όταν είναι καινούρια. Αυτό γέννησε πολλά κόλπα: από την αποθήκευση του καλσόν στην κατάψυξη μέχρι να έχετε πάντα μαζί σας άχρωμο βερνίκι νυχιών. Το καλό είναι ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν αν ακολουθήσετε αρκετές απλές λύσεις. Θα σας παρουσιάσω 8 λόγους που σκίζονται τα καλσόν μας αλλά και τρόπους για να μην αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα με τα καλσόν!
φοράτε λάθος το καλσόν
Φαίνεται να είναι πολύ απλό, αλλά παρόλα αυτά, δεν δίνουμε σημασία σε μικροπράγματα που μειώνουν άμεσα τη διάρκεια ζωής του καλσόν. Τα γρέζια ή τα κοσμήματα (όπως βραχιόλια ή δαχτυλίδια) αυξάνουν τον κίνδυνο να ανοίξετε τρύπα σε λεπτό ύφασμα. Μερικοί συνιστούν ακόμη και να φοράτε λεπτά γάντια πριν χειριστείτε οποιοδήποτε καλσόν.
λάθος αποθήκευση καλσόν
Για να κάνετε τα καλσόν να σας εξυπηρετούν περισσότερο, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύετε σωστά. Καλύτερα να μην τα κρατάτε σε πλαστική σακούλα όπου θα μπερδευτούν. Όταν ξεμπλέκετε τα καλσόν, μπορεί να τα τρυπήσετε κατά λάθος, κάτι που θα τα κάνει να σκίζονται πιο γρήγορα. Αντίθετα, τυλίξτε το καλσόν σας – πρώτα, διπλώστε το στη μέση και μετά τυλίξτε το. Τώρα μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ένα συρτάρι.
αποθήκευση καλσόν μαζί με εσώρουχα
Όχι μόνο είναι απαραίτητο να τυλίγετε προσεκτικά τα προϊόντα από νάιλον αλλά και να τα αποθηκεύετε στη σωστή θέση. Για παράδειγμα, μια περιοχή με σουτιέν και εσώρουχα από δαντέλα μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβής. Οι γάντζοι στα σουτιέν, οι πόρπες στις ζώνες καλτσών, ακόμη και οι άκρες της δαντέλας (όλα εξαρτώνται από το ύφασμα) μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για την εμφάνιση τρυπών και εμπλοκών.
Γι’ αυτό είναι καλύτερα να διαθέσετε ένα ειδικό συρτάρι ή ράφι για αυτά τα αντικείμενα — αυτό θα βοηθήσει τις κάλτσες και τα καλσόν να σας εξυπηρετήσουν περισσότερο. Εάν αποθηκεύετε το καλσόν σας σε μια κρεμάστρα, αφαιρέστε όλες τις κοντινές ζώνες γιατί οι αγκράφες μπορεί να βλάψουν το ύφασμα.
δεν προσέχουμε πώς πλένουμε τα καλσόν
Πρέπει να πλένονται τα καλσόν στο πλυντήριο; Οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται. Ενώ κάποιες προτιμούν να παραμένουν ασφαλείς και να τα πλένουν στο χέρι, άλλες θεωρούν ότι η χρήση πλυντηρίου είναι απολύτως ασφαλής επιλογή.
Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να επιλέξετε ένα ήπιο απορρυπαντικό και έναν ευαίσθητο κύκλο πλύσης και να γυρίσετε το καλσόν προς τα έξω για να μην κυλούν οι ίνες. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένετε τα καλσόν σε κρύο νερό μόνο γιατί θα διατηρήσει το χρώμα και την υφή του.
πλύσιμο καλσόν στο χέρι
Αν δεν θέλετε να εμπιστευτείτε το καλσόν σας σε πλυντήριο, φροντίστε να το πλύνετε στο χέρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό — είναι καλύτερα να αποφύγετε το καυτό νερό γιατί θα κάνει το αντικείμενο λιγότερο ελαστικό και το καλσόν θα εφαρμόζει δυσκολότερα μετά το πλύσιμο.
Προσπαθήστε να μην τα τρίβετε πολύ δυνατά και να μην κάνετε απότομες κινήσεις για να αποφύγετε βλάβες. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε όχι μόνο την περιοχή των ποδιών του καλσόν αλλά και την περιοχή του καβάλου — αυτά είναι τα μέρη όπου συσσωρεύονται τα περισσότερα βακτήρια. Μουλιάστε το καλσόν για 10 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό.
λάθος στέγνωμα καλσόν
Ορισμένα πλυντήρια έχουν λειτουργία στεγνώματος. Συνιστάται να μην το χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε καλσόν ή νάιλον κάλτσες. Επίσης, δεν πρέπει να τα κρεμάτε σε καλοριφέρ γιατί η θερμότητα μπορεί να παραμορφώσει το ύφασμα και να τεντώσει την ελαστική ζώνη της μέσης.
Για να κάνετε τα καλσόν σας να διαρκέσουν περισσότερο, στεγνώστε τα σε ένα σκοινί, αλλά να είστε προσεκτικές με τα μανταλάκια – αυτά τα μικρά «βοηθητικά» μπορούν να βλάψουν το ευαίσθητο ύφασμα. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα στεγνώσετε σε οριζόντια επιφάνεια, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
βάζουμε καλσόν με σκληρά παπούτσια
Το φθινόπωρο, αλλάζουμε τα κομψά μας καλοκαιρινά παπούτσια και τα αντικαθιστούμε από μπότες ή μποτάκια. Η τραχιά επιφάνεια από τις μπότες μπορεί εύκολα να καταστρέψει το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο το καλσόν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρύπες στα δάχτυλα των ποδιών. Το καλό είναι ότι είναι πολύ εύκολο να σώσετε την κατάσταση… το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φορέσετε βαμβακερές κάλτσες κάτω από το καλσόν σας. Σε αυτή την περίπτωση, το καλσόν θα έχει ένα επιπλέον υποστηρικτικό στρώμα, και δεν θα δημιουργούνται τρύπες.
δε δίνουμε σημασία στο είδος του υφάσματος
Κάθε συσκευασία υποδεικνύει από ποιο είδος υφάσματος είναι φτιαγμένο το κάθε καλσόν. Αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες πληροφορίες θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη της διάρκειας ζωής του προϊόντος. Τα νήματα με μονή κάλυψη είναι τα λιγότερο ανθεκτικά και πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν πολύ.
Τα νήματα με διπλό περιτύλιγμα κάνουν τα καλσόν και τις κάλτσες λίγο πιο δυνατά και με μεγαλύτερη διάρκεια. Το νήμα μικροϊνών που έχει γίνει δημοφιλές τελευταία αποτελείται από πολλές πολύ λεπτές ίνες. Αυτό παρέχει άνετη εφαρμογή και μεγάλη αντοχή.