Site icon xtesini.gr

8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καθαρίζετε το ψυγείο

Το ψυγείο είναι μία από τις πιο σημαντικές συσκευές του σπιτιού μας γενικότερα και της κουζίνας ειδικότερα. Η αλήθεια είναι πως εκτός από σημαντική είναι και ταυτόχρονα αρκετά βρώμικη συσκευή εξαιτίας των διαρροών από φαγητά και ζουμιά ή από σάπια φρούτα και λαχανικά. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικές στον καθαρισμό του ψυγείου για να μην έχουμε άσχημες μυρωδιές στην κουζίνα μας! Θα σας παρουσιάσω 8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καθαρίζετε το ψυγείο!

Μην αναβάλλετε τον καθαρισμό

Όπως με κάθε εργασία καθαρισμού, όσο περισσότερο την αφήνετε, τόσο πιο δύσκολη γίνετε! Αν χυθεί κάτι στο ψυγείο, καθαρίστε το αμέσως για να αποφύγετε τις άσχημες μυρωδιές και τους λεκέδες. Οι κρύες συνθήκες στο ψυγείο, μπορεί να κάνουν τυχούσες διαρροές να στεγνώσουν γρήγορα και να κάνουν την αφαίρεσή τους πολύ πιο δύσκολη υπόθεση. Αν δείτε κάτι να έχει στάξει στο ψυγείο, πάρτε ένα μαντηλάκι ή μία χαρτοπετσέτα και σκουπίστε το αμέσως.

Μην παραλείπετε τον βαθύ καθαρισμό

Επειδή τα ψυγεία μπορεί να φιλοξενούν μούχλα και βακτήρια, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά έναν καλό καθαρισμό. Η συχνότητα αυτού του βαθέως καθαρισμού εξαρτάται από τις διατροφικές σας συνήθειες αλλά και με την τακτοποίηση του ψυγείου σας: εάν είστε κάποια που καθαρίζει σχολαστικά παλαιότερα τρόφιμα και καρυκεύματα, ίσως μπορείτε να ξεφύγετε από το τρίμηνο. Αν έχετε μεγάλη οικογένεια, μαγειρεύετε πολύ ή τείνετε να ξεχνάτε πράγματα μέχρι να γίνουν επιστημονικά πειράματα… ο μηνιαίος βαθύς καθαρισμός μπορεί να είναι καλύτερος κανόνας για εσάς.

Μην αφήνετε τα ληγμένα μέσα στο ψυγείο

Κατά τη διάρκεια του τριμηνιαίου ή μηνιαίου βαθέως καθαρισμού σας, αφιερώστε ένα-δύο λεπτά για να ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης σε τυχόντα καρυκεύματα ή φαγητά σε βάζο για να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα πράγματα φρέσκα. Αδειάστε, ξεπλύνετε και ανακυκλώστε τα δοχεία για οτιδήποτε έχει λήξει. Για τα αντικείμενα που επιστρέφετε στο ψυγείο καλό είναι να τα σκουπίσετε πρώτα.

Μη βάζετε ζεστά τα ράφια στο ψυγείο

Για να ολοκληρώσετε τη δουλειά γρηγορότερα (και ίσως πιο διεξοδικά), μετά από έναν καλό καθαρισμό του ψυγείου σας, μπορεί να βάλετε τα ράφια του ψυγείου να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων. Πριν όμως τα επανατοποθετήσετε στο ψυγείο, φροντίστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα επιστρέψετε στη συσκευή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές.

Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά

Επειδή το φαγητό σας θα πάει στα καθαρά ράφια σας, ένα ήπιο καθαριστικό είναι η καλύτερη επιλογή για λόγους ασφαλείας και για να αποφευχθεί η μεταφορά μυρωδιών στα τρόφιμα. Ένα ήπιο σαπούνι πιάτων και ένα καλό απορροφητικό σφουγγάρι είναι συνήθως αρκετά για να καθαρίσετε τις περισσότερες βρωμιές στο ψυγείο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα για δύσκολους λεκέδες.

Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη

Σε αντίθεση με τις τάσεις των social media, δεν είναι καλή ιδέα να καθαρίζετε το εσωτερικό του ψυγείου σας με χλωρίνη. Άλλωστε οι περισσότεροι κατασκευαστές συσκευών προτρέπουν να μην χρησιμοποιείται χλωρίνη για τον καθαρισμό του ψυγείου, καθώς μπορεί να βλάψει τα υλικά του εσωτερικού του ψυγείου και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια εάν μεταφερθεί στα τρόφιμα. Για μια ισχυρή εναλλακτική λύση που διασπά τα κολλημένα τρόφιμα, μπορείτε να παρασκευάσετε ένα μείγμα με ένα φλυτζάνι λευκό ξύδι και τρία φλυτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Μην καθαρίζετε τα πηνία όταν το ψυγείο σας είναι συνδεδεμένο στην πρίζα

Ο καθαρισμός των πηνίων στο πίσω μέρος του ψυγείου σας είναι σημαντικός για τον σωστό αερισμό και τη βελτίωση της απόδοσης της συσκευής σας. Μπορείτε να τα ξεσκονίσετε ή να τα αφαιρέσετε με ηλεκτρική σκούπα, αλλά για λόγους ασφαλείας να το κάνετε μόνο αφού αποσυνδέσετε το ψυγείο.

Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό σε inox ψυγεία

Είτε κάνετε βαθύ καθαρισμό είτε κάνετε εβδομαδιαίο καθαρισμό ρουτίνας, θα θέλετε να διώξετε όλες αυτές τις μουτζούρες και τα δακτυλικά αποτυπώματα από το εξωτερικό του ψυγείου σας. Εάν το δικό σας είναι από ανοξείδωτο χάλυβα μην χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό για να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ευαίσθητο υλικό και είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο καθαριστικό και ένα μαλακό πανί για να καθαρίσετε το ψυγείο.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/xrhsimes-symvoyles/8-lathi-kanoyme-ston-katharismo-psygeioy/?fbclid=IwAR1KEeNG_H8VqIaTXbLx4r94qxNaNRuOUUyhgT4GfzvEK83Xju6ZkJKvnwY

Exit mobile version