Το να εγκαταλείψουμε τις βλαβερές μας συνήθειες μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να διακόψουμε εκείνες που πιστεύουμε ότι μας κάνουν καλό, αλλά που στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Παρακάτω, έχουμε συλλέξει μια λίστα από καθημερινές συνήθειες, που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό, παρά καλό.
Όταν κλείνουμε το στόμα και τη μύτη μας σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε να φτερνιστούμε, η ενδοκρανιακή μας πίεση αυξάνεται κατά πολύ. Η ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας διακόπτεται, τα αιμοφόρα αγγεία και ο νευρικός ιστός πιέζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία, ακόμη και προβλήματα ακοής. Δεν χρειάζεται να εμποδίζετε το φτέρνισμά σας, όταν σας έρχεται. Είναι φυσικό.
Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν συχνά συνθετικές ουσίες στα αρώματά τους, ώστε να μυρίζουν πιο έντονα και αυτές είναι φθηνότερες από τα φυσικά έλαια. Όμως, το έντονο άρωμα προκαλεί ζαλάδες, ναυτίες και υπνηλία. Επιπλέον, ερεθίζουν τα μάτια, το λαιμό και την επιδερμίδα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αντικαταστήσετε τα αρώματα με αιθέρια έλαια ή τουλάχιστον να τα βάζετε μόνο σε ένα καλά αερισμένο χώρο και σε μικρές ποσότητες.
Το τεχνητό φως το βράδυ δυσκολεύει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, που ρυθμίζει τον ύπνο και την εγρήγορση. Τα χαμηλά της επίπεδα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κατάθλιψης, καρκίνου, παχυσαρκίας, καρδιακών νόσων και εύθραυστου ανοσοποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό, αποφύγετε τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet μισή ώρα πριν από τον ύπνο και επιλέξτε να κοιμάστε σχετικά νωρίς το βράδυ, για να διατηρήσετε την υγεία σας.
Πολλά από τα πλαστικά μπολ που χρησιμοποιείτε περιέχουν τεχνητές χημικές ουσίες, όπως βισφαινόλη και φθαλικό εστέρα, που στόχο έχουν τη διατήρηση της ευλυγισίας. Αν τα τρόφιμα μείνουν γι’ αρκετό καιρό στα πλαστικά αυτά δοχεία, οι χημικές ουσίες μπορούν να περάσουν σε εκείνα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο ενδοκρινικό σας σύστημα. Είναι λοιπόν καλύτερη ιδέα να αποθηκεύετε το φαγητό σας σε δοχεία από γυαλί, κεραμικό υλικό ή ανοξείδωτο ατσάλι.
Οι οδοντίατροι εδώ και χρόνια συστήνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 30 λεπτά αφού φάμε. Αν είναι δυνατό, μετά από μία ώρα. Οι τροφές και τα ποτά – ειδικά εκείνα που είναι αρκετά όξινα – επιδρούν στο σμάλτο των δοντιών, όπως επίσης και στη στρώση κάτω από αυτό (οδοντίνη). Η κίνηση της οδοντόβουρτσάς σας πιέζει το οξύ ακόμα βαθύτερα μέσα στο δόντι, πλησιάζοντας την οδοντίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία των δοντιών και καταστροφή του σμάλτου.
Ένας μεγάλος αριθμός χρήσιμων βακτηρίων ζει στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας, παίζοντας έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας από εξωγενή μικρόβια. Αν χρησιμοποιούμε αντιβακτηριδιακά σαπούνια πολύ συχνά, καταλήγουμε να αποστειρώνουμε τα χέρια μας τόσο, που δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον και την ευκαιρία ώστε τα βλαβερά βακτήρια να εισέρχονται στον οργανισμό μας. Οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση τέτοιων σαπουνιών για κοψίματα, γρατζουνιές και γδαρσίματα. Μην τα χρησιμοποιείτε για να πλένετε τα χέρια σας παραπάνω από δύο φορές την εβδομάδα.
Αν και είναι ακόμα στη μόδα, τα στενά παντελόνια πιέζουν συνέχεια το δέρμα σας και τις νευρικές απολήξεις. Αυτό προκαλεί ένα συνεχές αίσθημα δυσφορίας, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το νευρικό σας σύστημα. Και σαν να μην είναι αυτό αρκετό, η μειωμένη ροή αέρα στα πόδια σας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ενόχληση, ακόμα και μούδιασμα.
Δεν ξέρουν όλοι ότι ο φρεσκοστυμμένος χυμός μας κάνει καλό μόνο σε μικρές ποσότητες. Σε περιπτώσεις συγκεκριμένων διαταραχών, οι χυμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ο χυμός σταφυλιών δεν προτείνεται για όσους είναι παχύσαρκοι ή έχουν διαβήτη. Επιπλέον, οι χυμοί περιέχουν ισχυρά αλλεργιογόνα. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχετε όταν τα δίνετε στα παιδιά: στίψτε μικρές ποσότητες και ει δυνατόν, συμβουλευτείτε πριν έναν γιατρό.