Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο σίδηρος είναι σημαντικός, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είναι στην πραγματικότητα ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα μας. Βρίσκεται στα τρόφιμα και το σώμα μας το χρησιμοποιεί για να παράγει αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα μας.
Ο σίδηρος βρίσκεται στα τρόφιμα σε δύο μορφές, τον αιμικό και τον μη αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος αποτελεί το 40 τοις εκατό του σιδήρου στο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, απορροφάται καλά. Ο μη αιμικός σίδηρος, το 60 τοις εκατό του σιδήρου στον ζωικό ιστό και όλος ο σίδηρος στα φυτά (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί) απορροφάται λιγότερο καλά. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο.
Το σώμα μας απορροφά τον σίδηρο διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, όταν δεν έχουμε αρκετό σίδηρο, απορροφούμε περισσότερο. Όταν οι αποθήκες σιδήρου μας είναι γεμάτες, απορροφούμε λιγότερο.
Το Συνιστώμενο Διαιτητικό Επίδομα (RDA) για το σίδηρο είναι:
-8 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για άνδρες άνω των 18 ετών
-18 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για γυναίκες ηλικίας 14-18 ετών
-27 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για έγκυες γυναίκες
-9 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για γυναίκες άνω των 50 ετών
Μπορείτε να λάβετε σίδηρο από τρόφιμα, συμπληρώματα και ενέσεις. Οι ενέσεις γίνονται συνήθως μόνο σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία που δεν μπορούν να λάβουν σίδηρο από το στόμα.
Εδώ είναι 7 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, με το ποσοστό της ημερήσιας αξίας (DV) που παρέχουν.
1. Στρείδια: 76% DV σε 6 στρείδια
2. Μαύρη σοκολάτα: 11% DV σε 3 oz
3. Σπανάκι: 10% DV σε 1 φλιτζάνι
4. Ήπαρ: 9% DV σε 3 oz
5. Φασόλια: 8% DV σε 1 φλιτζάνι
6. Tofu: 6% DV σε 1/2 φλιτζάνι
7. Γαλοπούλα: 4% DV σε 3 oz
Πηγή: https://www.xtesini.gr/