Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
Αρχικήxtesini7 Σημάδια ότι η Αυτοεκτίμησή σου Είναι Πολύ Πιο Χαμηλή από όσο...

7 Σημάδια ότι η Αυτοεκτίμησή σου Είναι Πολύ Πιο Χαμηλή από όσο Νομίζεις

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν εκδηλώνεται πάντα με τρόπο προφανή. Πολλές φορές κρύβεται πίσω από ευγένεια, τελειομανία ή υπερβολική προσαρμοστικότητα. Αν και φαινομενικά «λειτουργούμε κανονικά», βαθιά μέσα μας μπορεί να υπάρχει μια συνεχής φωνή αμφισβήτησης που μας περιορίζει και μας στερεί χαρά. Αν αναγνωρίσεις τον εαυτό σου στα παρακάτω σημάδια, ίσως είναι καιρός να κοιτάξεις μέσα σου με μεγαλύτερη κατανόηση και φροντίδα.


  1. Ζητάς συγγνώμη συνεχώς, ακόμα και όταν δεν φταις
    Αν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει «συγγνώμη» για το παραμικρό, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έκανες τίποτα λάθος, αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Το να απολογείσαι υπερβολικά πηγάζει από την ανάγκη σου να αποφύγεις συγκρούσεις και να εξασφαλίσεις την αποδοχή των άλλων. Ζητώντας συνεχώς συγγνώμη, νιώθεις υπεύθυνη για οτιδήποτε στραβό συμβαίνει γύρω σου. Όμως αυτή η συνήθεια υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σου και σε βάζει σε φαύλο κύκλο ενοχών.
  2. Δεν πιστεύεις τα κομπλιμέντα και επικεντρώνεσαι στα ελαττώματά σου
    Όταν κάποιος σου λέει κάτι θετικό – ένα κομπλιμέντο ή έναν έπαινο – η πρώτη σου αντίδραση είναι να το απορρίψεις ή να μειώσεις την αξία του. Η εσωτερική σου φωνή υποτιμά συνεχώς τον εαυτό σου, γι’ αυτό και δεν μπορείς να δεχτείς εύκολα κάτι θετικό. Πολλές φορές, κάνεις αστεία που σε μειώνουν, πιστεύοντας ότι έτσι «προλαβαίνεις» την αρνητική κριτική. Αυτή η συνεχής αυτοαπόρριψη σε εμποδίζει να νιώσεις περήφανη για όσα αξίζεις.
  3. Ψάχνεις διαρκώς επιβεβαίωση από τους γύρω σου
    Αν δεν πάρεις ένα «μπράβο», αμφιβάλλεις αν έκανες καλή δουλειά. Νιώθεις ότι η γνώμη των άλλων είναι πιο σημαντική από τη δική σου. Βασίζεσαι τόσο πολύ στην εξωτερική επιβεβαίωση, που δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Κάθε μικρή κριτική ή σιωπή μπορεί να σε πληγώσει βαθιά.
  4. Δεν λες ποτέ «όχι», ακόμα κι αν κουράζεσαι ή πληγώνεσαι
    Σου είναι δύσκολο να βάλεις όρια και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Προσπαθείς να ικανοποιείς τους πάντες, συχνά εις βάρος της δικής σου ευεξίας. Μέσα σου πιστεύεις ότι οι ανάγκες των άλλων έχουν περισσότερη αξία από τις δικές σου. Αυτό σε οδηγεί σε εξουθένωση και απογοήτευση από τον εαυτό σου.
  5. Συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων και αισθάνεσαι κατώτερη
    Ό,τι κι αν καταφέρνεις, πάντα υπάρχει κάποιος που – στα μάτια σου – τα πάει καλύτερα. Η σύγκριση με τις φίλες, τις συναδέλφισσες ή τις εικόνες στα social media σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή. Ξεχνάς ότι συγκρίνεις την πραγματικότητά σου με την “εικόνα” που δείχνουν οι άλλοι. Αυτή η συνήθεια υπονομεύει την εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου.
  6. Φοβάσαι τόσο μήπως αποτύχεις, που συχνά δεν δοκιμάζεις καν
    Αποφεύγεις να διεκδικήσεις ευκαιρίες ή όνειρα, γιατί φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις. Ο φόβος της αποτυχίας είναι τόσο έντονος, που προτιμάς να μην προσπαθήσεις παρά να διακινδυνεύσεις το “να φανείς λίγη”. Πολλές φορές συνοδεύεται από τελειομανία και υπερβολικό άγχος. Αυτή η ανασφάλεια κρατά πίσω τις δυνατότητές σου.
  7. Αποφεύγεις την προσοχή και προτιμάς να κρύβεσαι στο παρασκήνιο
    Δεν θέλεις να τραβάς τα βλέμματα, δεν εκφράζεις τη γνώμη σου και συχνά επιλέγεις τη σιωπή. Πιστεύεις ότι δεν έχεις κάτι αξιόλογο να πεις ή ότι θα κριθείς. Η απομόνωση σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, αλλά και μόνη. Με αυτόν τον τρόπο, χάνεις την ευκαιρία να δείξεις ποια είσαι και τι αξίζεις.

Συμπέρασμα
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σε επηρεάζει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν αναγνώρισες κάποια από αυτά τα σημάδια, δεν σημαίνει ότι «κάτι πάει λάθος» με σένα – σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να δείξεις λίγη περισσότερη αγάπη και φροντίδα στον εαυτό σου. Η αλλαγή ξεκινά με συνειδητοποίηση, και κάθε μικρό βήμα αυτοσεβασμού είναι μια νίκη.

Πηγές:

  • Psychology Today
  • Verywell Mind
  • PsychCentral
  • The Everygirl
  • Healthline
  • Greater Good Science Center (UC Berkeley)
  • TEDx Talks on self-esteem and perfectionism
  • Harvard Business Review (on confidence and self-doubt)


Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ