Site icon xtesini.gr

19 εκπληκτικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες φρούτων και λαχανικών

Εάν έχετε την τάση να τρώτε αρκετά λαχανικά και φρούτα τότε σας περισσεύουν αρκετές φλούδες που αντί να τις πετάξετε μπορείτε να τις αξιοποιήσετε σε διάφορες χρήσεις βοηθώντας να μειώσετε τον όγκο των αποκριμάτων σας, να κάνετε περισσότερο χώρο στα ράφια σας και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε χρήματα. Σας παρουσιάζω 19 εκπληκτικούς τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες των φρούτων και λαχανικών.

Φτιάξτε ζελέ

Αν σας έχουν απομείνει φλούδες μήλου, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ζελέ. Η συνταγή χρειάζεται μόνο φλούδες μήλου, ξύσμα λεμονιού, νερό, ζάχαρη και μια ώρα για να γευτείτε το ζελέ σας.

Γλάστρες για σπόρους

Τα γκρέιπ-φρουτ, τα πορτοκάλια και τα αβοκάντο είναι ιδανικά για να την καλλιέργεια σπόρων και είναι βιολογικά. Αν αγαπάτε να φτιάχνετε σπιτικό guacamole και δεν ξέρετε τι να κάνετε το κέλυφος τους, τώρα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας βιοδιασπώμενες γλάστρες. Απλά κρεμάστε τις γλάστρες και φυτέψτε τους σπόρους σας την Άνοιξη. Μόλις οι σπόροι αρχίζουν να μεγαλώνουν, μπορείτε να φυτέψετε ολόκληρη τη γλάστρα.

Καθαρίστε τη γυάλινη κανατά της καφετιέρας σας

Το ξύσμα λεμονιού ή η φλούδα του είναι ιδανικό για τον καθαρισμό λεκέδων στις γυάλινες κανάτες του καφέ. Απλά προσθέσετε λίγο αλάτι και πάγο και ρίξτε μέσα το ξύσμα ή τη φλούδα λεμονιού μέσα. Στη συνέχεια, απλά κουνήστε τη κανατά για λίγα λεπτά και αδειάστε τη. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και θα λάμψει σαν καινούργια.

Φτιάξτε ποτ πουρί

Αντί να πετάξετε τις φλούδες των φρούτων και να αγοράζετε ποτ πουρί, μπορείτε απλά να φτιάξετε το δικό σας. Οι φλούδες εσπεριδοειδών, ροδιού, μήλου ή άλλων φρούτων μπορούν να αποξηραθούν. Φροντίστε να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγές βάζο, εάν δεν το χρειάζεστε αμέσως και στη συνέχεια βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο για να δώσει στο σπίτι σας μια υπέροχη μυρωδιά.

Διατηρήστε τη μαύρη ζάχαρη

Το ξύσμα λεμονιών είναι ιδανικό για την αποφυγή πετρώματος της καστανή ζάχαρης. Ρίξτε ένα στεγνό κομμάτι φλούδας στην καστανή ζάχαρη για να διατηρηθεί για μήνες στο ράφι.

Αναζωογονήστε το δέρμα σας

Τα ροδάκινα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και κάλιο. Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε φρέσκα ροδάκινα κρατήστε τις φλούδες. Απλά προσθέστε μια μικρή ποσότητα λευκής ζάχαρης στο εσωτερικό της φλούδας και κάντε μια ήπια απολέπιση για στο πρόσωπό σας. Θα σας κρατήσει το δέρμα ενυδατωμένο και θα αισθανθείτε αναζωογονημένοι.

Στυπτικό για το πρόσωπο

Τα εσπεριδοειδή κάνουν θαυμάσια στυπτικά. Απλά πρέπει να τρίψετε τις φλούδες σε όλο το πρόσωπό σας, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Δεν θα αφαιρέσουν μόνο την βρωμιά αλλά θα σας δώσει επίσης μια αίσθηση ανανέωσης.

Γυάλισμα μετάλλων

Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λάιμ προσφέρονται για γυάλισμα μετάλλων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, θα κάνει θαύματα για το χαλκό, ορείχαλκο και άλλα μέταλλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες για να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια. Απλά ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και στη συνέχεια τρίψτε με φλούδες εσπεριδοειδών.

Ανακούφιση κουρασμένων ματιών

Οι φλούδες πατάτας ανακουφίζουν το πρήξιμο και την κούραση γύρω από τα μάτια. Πιέστε απαλά το εσωτερικό της πατάτας επάνω στα μάτια και αφήστε τες για περίπου 10 με 15 λεπτά. Οι βιταμίνες στις πατατόφλουδες ανακουφίζουν ελαφρά φλεγμονή και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ξεπλύνετε μετά.

Σπιτικά τσιπς πατάτας

Αντί να πετάξετε τις φλούδες πατάτας μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας πατατάκια. Αναμείξτε τις φλούδες με αρκετό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ομοιόμορφα και στη συνέχεια βάλτε τα σε ένα ταψί σε μία στρώση. Ψήστε στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Σπιτικό χρώμα για υφάσματα

Οι φλούδες ροδιού είναι ιδανικές για τη βαφή υφασμάτων. Προσθέστε το ύφασμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε με ζεστό νερό. Προσθέστε φλούδες ροδιού και αφήστε τες για μια νύχτα. Το πρωί, θα σιγοβράσετε το νερό και τις φλούδες, θα τις βγάλετε και θα βάλετε το ύφασμα σας. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα είναι υγρό όταν το βάλετε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε το ύφασμα ελαφρά για περίπου μία ώρα και αφήνουμε να κρυώσει όλη τη νύχτα.

Καθαρισμός λιπών

Ρίξτε στη μαγειρική εστία ή οπουδήποτε αλλού μαγειρική σόδα ή αλάτι και στη συνέχεια τρίψτε τις φλούδες για να αφαιρέσετε τα λίπη.

Φτιάξτε μπολ

Όταν κόβετε καρπούζι ή πεπόνι πετάτε τις φλούδες…μπορείτε όμως να φτιάξετε ένα μπολ σερβιρίσματος με τις φλούδες. Ιδανική καλοκαιρινή λύση για να μην καθαρίζετε πολλά πιάτα. Απλά αδειάστε το εσωτερικό και έχετε ένα μπολ. Μόλις φάτε το περιεχόμενο απλά πετάξτε το.

Αντιμετωπίστε τη διάρροια

Εάν πάσχετε από διάρροια, βράστε φλούδα ροδιού σε νερό, προσθέστε ένα ξυλάκι κανέλας και αφήστε το να κρυώσει. Πιείτε το μίγμα και θα σας βοηθήσει με τη διάρροια σας. Διατηρείται μέχρι και μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Γυαλίστε τα φυτά

Οι φλούδες μπανάνας βοηθάνε να έχουν τα φυτά σας υγιή όψη. Χρησιμοποιήσετε μόνο το εσωτερικό του φλοιού για να δώσετε λάμψη στα φύλλα των φυτών σας. Θα φαίνονται καθαρά και φρέσκα ενώ βοηθά να αναπτυχθούν επειδή λειτουργούν οι φλούδες ως φυσικό λίπασμα και φυτοφάρμακο.

Καθαρισμός αλάτων βραστήρα

Εάν στο βραστήρα σας έχουν συσσωρευτεί πολλά άλατα μπορείτε να τον καθαρίσετε με φλούδες λεμονιού. Γεμίστε το βραστήρα με νερό και προσθέστε μερικές φλούδες. Αφήστε να βράσει και αφήστε τον να κρυώσει για περίπου μία ώρα. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα άλατα θα έχουν φύγει.

Σπιτική σκόνη εσπεριδοειδών

Αφαιρέστε το εσωτερικό και αφήστε τις φλούδες λεμονιού, λάιμ ή άλλων εσπεριδοειδών να ξεραθούν για μερικές ημέρες. Βάλτε τες σε ένα μπλέντερ και κάντε τες σκόνη. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τη σκόνη σε ένα βάζο για μήνες. Ανακατέψτε λίγο μαύρο πιπέρι με την σκόνη για να φτιάξετε το δικό σας λεμονοπίπερο ή αναμείξτε λίγη ζάχαρη για να δημιουργήσετε τη δική σας αρωματική ζάχαρη.

Αρωματικά έλαια εσπεριδοειδών

Αφαιρέστε το εσωτερικό και κοπανίστε τις φλούδες εσπεριδοειδών σας, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε υπέροχα αρωματικά έλαια. Φυλάξτε τα έλαια σε καθαρά βάζα για μήνες και χρησιμοποιήστε τα σε όλες τις αγαπημένες σας συνταγές. Μπορείτε επίσης να ρίξετε ξύδι ή μέλι στις φλούδες για να αρωματίσουν τα πιάτα σας.

Ξεκουράστε τα πόδια σας

Οι φλούδες παπάγιας καταπραΰνουν το πέλμα επειδή έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και παπαΐνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, μαλακώνουν τις σκασμένες φτέρνες, ανανεώνουν τα πόδια σας και όλα αυτά με ένα απλό τρίψιμο της φλούδας στα πέλματά σας.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/xrhsimes-symvoyles/19-tropoi-na-xrhsimopoihsoyme-floydes-froytwn-laxanikwn/?fbclid=IwAR1QTMr8EQkaH4VvdOksJpHj46i4rbbDXyWbTMOAWbchIZVA-xKUlZ-MaTg

Exit mobile version