Όλοι θέλουμε το πιο φρέσκο και καλύτερο φαγητό για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά μερικές φορές τα πολυάσχολα προγράμματά μας μας εμποδίζουν να ψωνίζουμε καθημερινά. Τα καλά νέα είναι ότι, με μερικές απλές συνήθειες, μπορείτε να διατηρήσετε το φαγητό σας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μειώσετε τη σπατάλη. Εδώ είναι 10 εύκολα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε το φαγητό σας χωρίς να ανησυχείτε μήπως χάσει τη φρεσκάδα του.
1. Παγώστε το γάλα σας
Αν έχετε αγοράσει ένα γαλόνι γάλα και συνειδητοποιείτε ότι δεν θα το τελειώσετε πριν χαλάσει, μην ανησυχείτε – παγώστε το! Αδειάζουμε πρώτα λίγο έξω για να διογκωθεί. Το φρέσκο γάλα παγώνει καλά για 4-6 εβδομάδες. Ξεπαγώστε το στο ψυγείο όταν το χρειάζεστε.
2. Αποθηκεύστε τα αυγά σε παγοκύστες
Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε όλα τα αυγά σας εγκαίρως; Σπάστε τα και ρίξτε το περιεχόμενο σε παγοθήκες. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι ή ζάχαρη για να διατηρήσουν την υφή τους και παγώστε. Χρησιμοποιήστε τους κύβους κατεψυγμένων αυγών σε συνταγές όπως χρειάζεται.
3. Παγώστε τη σάλτσα που περισσεύει
Έξτρα σάλτσα; Το αδειάζουμε σε μια σακούλα με φερμουάρ και το παγώνουμε σε επίπεδο. Μόλις παγώσει, σπάστε το σε μερίδες για να ξεπαγώσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε τη σπατάλη και έχετε πάντα έτοιμη μια γρήγορη επιλογή γεύματος.
4. Τυλίξτε το μαρούλι με χαρτοπετσέτες
Για να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο και τραγανό, τυλίξτε το σε μια χαρτοπετσέτα πριν το βάλετε στο ψυγείο. Η χαρτοπετσέτα θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία, αποτρέποντας το μαρασμό των φύλλων.
5. Τοποθετήστε σωστά τα μήλα στο ψυγείο
Τα μήλα διαρκούν περισσότερο στο ψυγείο, αλλά φροντίστε να μην ακουμπούν το ένα το άλλο. Τυλίξτε κάθε μήλο σε ένα κομμάτι εφημερίδας για να αποφύγετε μελανιές και να παρατείνετε τη φρεσκάδα τους.
6. Αποθηκεύστε τα καρότα στην άμμο
Αποθηκεύστε τα καρότα σε ένα δοχείο γεμάτο με άμμο. Αυτό αποτρέπει την απώλεια υγρασίας και τα διατηρεί φρέσκα και τραγανά για μήνες. Αυτή η πανάρχαια τεχνική είναι εκπληκτικά αποτελεσματική.
7. Αναποδογυρίστε τα δοχεία με τυρί και ξινή κρέμα
Αποθηκεύστε τα δοχεία με τυρί κότατζ και κρέμα γάλακτος ανάποδα στο ψυγείο. Αυτό δημιουργεί μια σφράγιση υπό κενό που βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων, διπλασιάζοντας τη διάρκεια ζωής τους.
8. Κρατήστε τα πράσινα κρεμμύδια στο νερό
Τοποθετήστε τα πράσινα κρεμμυδάκια σε ένα ποτήρι νερό, με τις ρίζες προς τα κάτω. Θα παραμείνουν φρέσκα περισσότερο και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Απλώς κόψτε ό,τι χρειάζεστε και θα συνεχίσουν να αναγεννώνται.
9. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή γυάλινα βάζα για βότανα
Αποθηκεύστε φρέσκα βότανα και πράσινα λαχανικά σε αεροστεγή γυάλινα βάζα. Αυτή η μέθοδος βοηθά στη διατήρηση της γεύσης και της φρεσκάδας τους για έως και ένα μήνα. Ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος και άλλα βότανα θα παραμείνουν ζωντανά και αρωματικά.
10. Αποθηκεύστε το μέλι σε γυάλινα βάζα
Το μέλι μπορεί να κρυσταλλωθεί και να χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες εάν αποθηκευτεί ακατάλληλα. Διατηρήστε το σε ένα σκοτεινό, αεροστεγές γυάλινο βάζο για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά του και να αποτρέψετε την οξείδωση.
Υιοθετώντας αυτές τις 10 απλές συνήθειες, μπορείτε να επεκτείνετε τη φρεσκάδα του φαγητού σας, να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε τη σπατάλη. Όχι μόνο τα γεύματά σας θα έχουν καλύτερη γεύση, αλλά θα απολαύσετε επίσης την ευκολία να έχετε φρέσκα υλικά στη διάθεσή σας όποτε τα χρειάζεστε.