Κάθε Οκτώβρη γίνεται μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. 4.000 περίπου γυναίκες κάθε χρόνο μαθαίνουν ότι νοσούν από την νόσο. Εσύ που μόλις μαθαίνεις αυτό το νέο για την ασθενή, καλό είναι να γνωρίζεις τι να μην πεις σε ασθενή καρκίνου του μαστού και τι μπορείς να πεις που θα βοηθήσει.
Για τον καρκίνου του μαστού
Καρκίνος. Η λέξη που από μόνη της δημιουργεί άπειρες εικόνες πόνου, δακρύων, σκιές, φόβο. Ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού κάθε Οκτώβρη δεν είναι γιατί θέλουμε να μαυρίσουμε την ψυχή κανενός, ούτε να μαυρίσει η δική μας η ψυχή, εμάς των συντακτών.
Δεν είναι ευχάριστο θέμα το να γράψεις για τον καρκίνο. Κανείς δεν θέλει να ξύνει πληγές, κανείς δεν θέλει να θυμάται. Όμως ο καρκίνος του μαστού είναι από εκείνους που είναι 90% ιάσιμοι σύμφωνα με τους γιατρούς. Η λέξη πρόληψη που λένε συνεχώς οι γιατροί μας, ο μηνιαίος αυτοέλεγχος μαστού όπως και η ψηφιακή μαστογραφία σε ετήσια βάση, από τα 40 και μετά, γίνονται μόνο και μόνο για σκοπούς πρόληψης. Διαφορετικά αντιμετωπίζεται το κάθε στάδιο.
Γνωρίζοντας το σώμα μας, αν υπάρξει μια διαφορά μέσα σε έναν μήνα ανάμεσα στις ψηλαφίσεις, θα μπορέσεις να προχωρήσεις γρήγορα σε περεταίρω εξετάσεις. Ο χρόνος σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι ο σύμμαχός του ασθενούς.
Anna Tarazevich / Pexels
Τι να μην πεις σε ασθενή καρκίνου του μαστού
Οι ασθενείς με καρκίνο, πολλές φορές είναι πολύ δυνατοί άνθρωποι. Είναι εκείνοι που μπορεί να δίνουν κουράγιο στους δικούς τους ή να συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να μην έγινε τίποτα. (Δεν χρειάζεται να έχει και αυτό το βάρος ο ασθενής, να δώσει δηλαδή κουράγιο στους άλλους). Αν έρθει κάποιος ασθενής και σου πει ότι νοσεί, δεν χρειάζεται να ακούσει κάποια συγκεκριμένα πράγματα.
- Όλα γίνονται για κάποιο λόγο (Κάποια πράγματα δεν εξηγούνται)
- Η φίλη της φίλης μου είχε καρκίνο του μαστού και έγινε αυτό (Κάθε ασθενής έχει δικό του ιστορικό)
- Αυτός είναι εξαιρετικός γιατρός πήγαινε να σε δει (Ο ασθενής έχει δικούς του γιατρούς για να τον καθοδηγήσουν)
- Γι’ αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιώ πότε αποσμητικό (Είναι ένας μύθος η σύνδεση του αποσμητικού με τον καρκίνο)
- Σε ποιο στάδιο είσαι (Το ιατρικό ιστορικό είναι απόρρητο)
- Καθημερινά τηλέφωνα ζητώντας να μάθεις τι κάνει ο ασθενής (Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που σε καλεί συνεχώς για να μάθει την πορεία της υγείας σου, αυτό είναι πολύ ενοχλητικό σε κάποιους ασθενής)
- Τουλάχιστον …. και οτιδήποτε άλλο από δίπλα. Αυτό το τουλάχιστον δεν χρειάζεται (έχεις παιδιά, δεν έχεις παιδιά, έχεις δουλειά, δεν έχεις δουλειά και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς)
- Μείνε θετική, όλα θα πάνε καλά. (Μια ευχή που μοιάζει με ψέμα σε αυτήν την περίπτωση)
Σιωπή
Στο άκουσμα της ασθένειας ενός ανθρώπου του περιβάλλοντός μας δεν ξέρω τι είναι πιο σοφό να πεις ώστε να τον υποστηρίξεις. Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτήν την περίπτωση είναι η σιωπή. Να αφήσεις τον άνθρωπο που νοσεί να σου πει, αν θέλει τι έχει μέσα του, να ανοίξει τα συναισθήματά του, τους φόβους του. Δεν χρειάζεται να τα ξέρουμε όλα και να έχουμε απαντήσεις σε όλα, ειδικά σε καταστάσεις που δεν έχουμε οι ίδιοι ζήσει.
Ακόμα και αν το έχουμε βιώσει οι ίδιοι, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και βιώνει αλλιώς τις καταστάσεις. Το ξέρω ότι οι περισσότεροι θέλουμε να βοηθήσουμε και να φανούμε χρήσιμοι σε έναν άνθρωπο που μαθαίνει αυτό για την υγεία του. Ο ασθενής θα μας δείξει τον δρόμο και τον τρόπο. Η ενεργητική ακρόαση αλλά και η ουσιαστική επικοινωνία είναι εδώ το κλειδί.
Δεν πρέπει να νιώθει κανείς μόνος και ότι δεν έχει υποστήριξη να αντιμετωπίσει τη θεραπεία της νόσου του, όμως δεν χρειάζεται ούτε και τον οίκτο και την υπερβολική προσοχή από τους άλλους.
Λαμπρινή Λαδά 24 October 2022
Πηγή: https://ipop.gr/mind/ola-osa-den-prepei-na-peis-se-mia-gynaik/