Πεντανόστιμες τυρόπιτες με σπιτική ζύμη γιαουρτιού, κασέρι, γραβιέρα και ανθότυρο.
Μια συνταγή για υπέροχες αφράτες τυρόπιτες για να τα απολαύσουν τα παιδιά και εσείς να συνοδεύσετε τη μπυρίτσα σας ή το ουζάκι σας.
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 2 φλ.τσ. αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο)
- 1 γιαούρτι πλήρες
- 3/4 φλ.τσ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 αβγό
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ.αλάτι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. κασέρι τριμμένο
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 100 γρ. ανθότυρο
- 5 αβγά (το ένα γιά το άλειμμα)
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη ζύμη:Ανακατεύουμε καλά το λιωμένο βούτυρο με το γιαούρτι και προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο. Ανακατεύουμε 1 1/2 φλ.τσ. αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ακόμα και ζυμώνουμε, να γίνει μιά ζύμη μέτρια, που να μην κολλάει. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 30′ στο ψυγείο.
- Για τη γέμιση: Χτυπάμε τα 3 αβγά με λίγο πιπέρι σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το ανθότυρο και το λυώνουμε με πιρούνι μέσα στα αβγά. Προσθέτουμε τα άλλα τυριά και ανακατεύουμε το μείγμα. Αν είναι αρκετά στεγνό προσθέτουμε ένα ακόμα αβγό και ανακατεύουμε.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180 ο. και λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια, μεγέθους προτίμησής μας, βάζουμε στη μέση τη γέμιση.
- Αλείφουμε το τελείωμα με αβγό και διπλώνουμε την άκρη διαγωνίως γιά να σχηματιστεί τρίγωνο.
- Πατάμε με πιρούνι γύρω γύρω να κολλήσει η ένωση και κάνουμε μιά πιρουνιά στη μέση της τυρόπιτας. Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί και τις ψήνουμε γιά 40′ περίπου, μέχρι να ροδίσουν και από κάτω.