της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea
Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία.
Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν την συνεργική δράση των συστατικών του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη). Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία. Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, alzheimer, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και ανδρική στειρότητα
Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.
Διατροφική Αξία του ροδιού
Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι
(περίπου 280g)*
|
|
Ενέργεια
|
234kcal
|
Πρωτεΐνες
|
4,71g
|
Λιπαρά
|
3,3g
|
Υδατάνθρακες
|
52,73g
|
Φυτικές ίνες
|
11,3g
|
Ασβέστιο
|
28mg
|
Σίδηρος
|
0,85mg
|
Μαγνήσιο
|
34mg
|
Φώσφορος
|
102mg
|
Κάλιο
|
666mg
|
Νάτριο
|
8mg
|
Ψευδάργυρος
|
0,99mg
|
Χαλκός
|
0,446mg
|
Σελήνιο
|
1,4mcg
|
Βιταμίνη C
|
28,8mg
|
Νιασίνη (Β3)
|
0,826mg
|
Φυλλικό οξύ
|
107mcg
|
Βιταμίνη Ε
|
1,6mg
|
Βιταμίνη Κ
|
46,2mcg
|
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)
|
Δράση του ροδιού στο καρδιαγγειακό σύστημα και την υπέρταση
Αντικαρκινική δράση του ροδιού
Αντιαλλεργικές ιδιότητες του ροδιού
Στυτική Δυσλειτουργία του ροδιού
Σούπερ-αφροδισιακό το ρόδι
Πως το καθαρίζουμε εύκολα χωρίς να λερωθούμε
1η Τεχνική
2η Τεχνική
Ρίχνουμε το ρόδι στο μπολ με το κρύο νερό και το αφήνουμε για περίπου 10′.
Τέλος ανοίγουμε το ρόδι όπως ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι μέσα στο νερό απελευθερώνοντας τους σπόρους.
Σουρώνουμε το νερό και έχουμε έτοιμα τους σπόρους μας καθαρούς και χωρίς υπολείμματα σάρκας.
Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2013/09/blog-post_24.html