Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος είναι: «Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας», για να μας θυμίσει πως άλλο ένα θύμα της καπνοβιομηχανίας είναι το περιβάλλον.
Η φετινή εκστρατεία έχει σκοπό, λοιπόν, να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους πολλούς τρόπους που η παραγωγή καπνού, η μεταφορά και η απόρριψη των προϊόντων βλάπτουν τον κόσμο μας.
Κάθε στάδιο του κύκλου των προϊόντων καπνού – από την καλλιέργεια μέχρι τα απόβλητα των καταναλωτών – είναι επιζήμιο για το περιβάλλον. Κάθε χρόνο, η καπνοβιομηχανία παράγει 84 μεγατόνους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα.
Κάθε χρόνο περίπου 4 εκατομμύρια έκτασης γης, συμπεριλαμβανομένων των αυτοφυών δασών, καταστρέφονται για να φιλοξενήσουν φυτείες καπνού. Σε ορισμένες χώρες, η καλλιέργεια καπνού έχει γίνει η κύρια αιτία καταστροφής των δασών και βλάπτει ζωτικά τα οικοσυστήματα.
Πώς το κάπνισμα βλάπτει το περιβάλλον;
Οι φυτείες καπνού απαιτούν μεγάλες ποσότητες χημικών και λιπασμάτων, περισσότερο από άλλα είδη καλλιεργειών. Μαζί με άλλες γεωργικές πρακτικές ειδικά για τα φυτά καπνού, αυτό οδηγεί σε εξάντληση και υποβάθμιση του εδάφους. Με τον καιρό η γη δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει άλλες καλλιέργειες και, ως αποτέλεσμα, οι φυτείες καπνού γίνονται γρήγορα μη παραγωγικές. Μετά από μερικές εποχές καπνοκαλλιέργειας, η γη ερημώνει.
Όσον αφορά την επεξεργασία και την κατασκευή προϊόντων καπνού, μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και την επεξεργασία των φύλλων καπνού. Τα δέντρα κόβονται για να γίνουν τσιγαρόχαρτα και συσκευασίες. Λίγο περισσότεροι από οκτώ μεγατόνοι ξύλου και 13 μεγατόνοι ξυλάνθρακα καίγονται στη διαδικασία ωρίμανσης του καπνού κάθε χρόνο.
Τουλάχιστον 60 μεγατόνοι νερού χρειάζονται για την επεξεργασία και την κατασκευή. Ο άνθρακας και το αέριο χρησιμοποιούνται για ενέργεια, εξαντλώντας τα αποθέματα του πλανήτη. Η επεξεργασία και η κατασκευή παράγουν επίσης τεράστιες ποσότητες λυμάτων και ατμοσφαιρικών ρύπων.
Όσον αφορά την κατανάλωση, ο καπνός που εκπέμπεται όταν χρησιμοποιούνται τσιγάρα συμβάλλει σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε ένα μόνο έτος, χιλιάδες μετρικοί τόνοι τοξικών χημικών εκπέμπονται παγκοσμίως.
Τέλος, υπάρχει σπατάλη των καταναλωτών. Υπολογίζεται ότι 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα βρίσκονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο. Τα φίλτρα τσιγάρων είναι πλαστικά μιας χρήσης που χρειάζονται χρόνια για να αποσυντεθούν. Συσσωρεύονται γύρω μας (ή χειρότερα καταναλώνονται από τα ζώα της φύσης) και διοχετεύουν χημικές ουσίες στο νερό και το έδαφος.
Νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μια νέα και διαφορετική περιβαλλοντική απειλή καθώς περιέχουν ηλεκτρονικά, χημικά και πλαστικά απόβλητα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης – ο πιο κοινός τύπος – παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η συσκευή δεν μπορεί να ανακυκλωθεί.
Πώς μπορείς να προστατεύσεις το περιβάλλον από το τσιγάρο;
Η καπνοβιομηχανία έχει, μέχρι σήμερα, κατηγορήσει τους καταναλωτές για τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκαλούν τα προϊόντα τους. Οι καπνοβιομηχανίες αρέσκονται να επικεντρώνονται στη ρύπανση ως το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι οι «λύσεις» για την περιβαλλοντική βλάβη πρέπει να επικεντρώνονται στη συμπεριφορά των καπνιστών.
Αυτή η στρατηγική όχι μόνο μετατοπίζει την προσοχή από τη βασική αιτία του προβλήματος – την κατασκευή θανατηφόρων και επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων από κερδοσκοπικές εταιρείες – αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, ώστε να προστατεύσουμε τον κόσμο μας;
- Nα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη ζημιά που προκαλούν τα τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (και οι σχετικές βιομηχανίες) στο περιβάλλον μας. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης έχει τη δυνατότητα να παρακινήσει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα και μπορεί να τους αποτρέψει από το να το ξεκινήσουν, ιδιαίτερα τους νέους που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση.
- Να βελτιωθούν οι μηχανισμοί υποστήριξης για όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Μπορεί αυτά τα δύο βήματα να σου ακούγονται ανούσια, αλλά πραγματικά είναι μία μικρή αρχή που όλοι πρέπει να κάνουμε.
Κατερίνα Ταλιαδούρου 30 May 2022
Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/to-tsigaro-den-epireazei-mono-to-soma-s/