Κατά τη διάρκεια παλιότερων δεκαετιών, στα βιβλία και τετράδια μαθητών κυριαρχούσε ένα σύμβολο: ένα ειδικά σχεδιασμένο «S».
Τι σημαίνει όμως το συγκεκριμένο σύμβολο, παρέμενε άγνωστο. Τη σημασία και την προέλευση του συμβούλου αποφάσισε να μάθει ο δημοσιογράφος του αυστραλιανού Vice, Julian Morgans.
Για όσους δεν το έχουν σχηματίσει ποτέ, κάνετε δυο σετ από τρεις παράλληλες γραμμές το ένα κάτω από το άλλο και στη συνέχεια τις ενώνεται με τρόπο που να σχηματίζεται το γράμμα.
Πέρα από όμορφο σχέδιο, είναι μάλλον και εθιστικό.
«Πρόσφατα γκούγκλαρα το ‘S’ και ανακάλυψα ότι αν και είναι αρκετοί αυτοί που το λατρεύουν, ουδείς δε γνώριζε την καταγωγή του», σημειώνει ο Julian και υπενθυμίζει ότι αυτό είχε αποτελέσει κάτι σαν μανία, στη βόρεια και νότια Αμερική, την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ασία και την Αυστραλία.
«Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι που ‘γεννήθηκε’ στα ’90s αλλά υπάρχουν αναφορές ότι υπήρχε ήδη στα ’60s ενώ πολλοί δηλώνουν ότι πρόκειται για το S του μέταλ γκρουπ Saxon και άλλοι ότι πρόκειται για το αρχικό έμβλημα της εταιρείας ρούχων Stussy ενώ πάλι άλλοι επέμεναν ότι ήταν απλά το logo του Superman», σημειώνει.
Μιλώντας με τον Benjamin LeClear, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία έκδοσης κόμικ στην Καλιφόρνια, το περιβόητο «S» δεν αφορά στον Superman. «Δε μοιάζει με το παλιό έμβλημα από τις ασπίδες του. Το δικό του ‘S’ είναι τελείως διαφορετικό», εξηγεί. Κάνοντας και ο ίδιος μια ιντερνετική έρευνα, συνειδητοποίησε το πόσο τρελός αστικός μύθος αλλά και μυστήριο είναι, σημειώνοντας ότι «θα ήθελα να αφορά στον Superman, αλλά δεν το νομίζω, αν και το S του Superman είναι το πιο διάσημο σύμβολο του κόσμου».
Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το σύμβολο προέρχεται από τη μάρκα σερφ/street ενδυμάτων «Stussy» με έδρα την Καλιφόρνια, που ιδρύθηκε στα ’80s. Όμως, «όχι δεν πρόκειται για το λογότυπο της Stassy», υποστηρίζει η Emmy Coates που εργάστηκε στο παρελθόν για λογαριασμό της φίρμας. «Με ρωτούν συνέχεια γι αυτό, αλλά το συγκεκριμένο ‘S’ το σχεδίαζαν πολύ πριν την ίδρυση της εταιρείας.
Όντας σε αδιέξοδο, ο δημοσιογράφος επικοινώνησε με έναν ειδικό στα σύμβολα και στη σημασία τους: τον Paul Cobley, καθηγητή γλωσσολογίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο. Ο ίδιος απέρριψε τη θεωρία για το συγκρότημα Saxon και έδωσε μια τελείως διαφορετική εκδοχή: Ότι δηλαδή, τα παιδιά απλά το ζωγραφίζουν γιατί έχει πλάκα, έτσι για διασκέδαση.
«Ο λόγος που τα παιδιά ζωγραφίζουν κάτι τέτοιο, είναι γιατί είναι μια Λωρίδα του Μέμπιους (μιας διδιάστατη μη προσανατολίσιμη επιφάνεια που έχει μόνο μία πλευρά όταν είναι ενσωματωμένη στον τριδιάστατο ευκλείδειο χώρο). Τα περισσότερα παιδιά, δε μπορούν να ζωγραφίσουν, οπότε αν κάποιος τους δείξει μια πατέντα, μια μαγική συνταγή για να δημιουργήσουν κάτι κουλ, αυτό γίνεται viral…», εξηγεί ο καθηγητής.