Όταν δεις έναν άστεγο στο δρόμο να ζητάει βοήθεια και να είναι σε άσχημη κατάσταση, το πιο πιθανό είναι ότι θα νιώσεις συμπόνια. Τι είναι αυτό που σε κάνει όμως να νιώσεις συμπόνια προς το άτομο αυτό, ενώ άλλοι παραμένουν απαθείς και αδιάφοροι; Η απάντηση είναι η ενσυναίσθηση.
Είσαι είναι πολύ καλά κλεισμένος στα συναισθήματά σου αλλά η ενσυναίσθηση σου επιτρέπει να μπεις στη θέση του άλλου και να νιώσεις κατά κάποιο τρόπο τα συναισθήματά του.
Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Η ενσυναίσθηση αναφέρεται στην ικανότητα να καταλάβεις συναισθηματικά τι βιώνει το άτομο που έχεις απέναντί σου.
Ο όρος ενσυναίσθηση διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1909 από τον ψυχολόγο Edward B. Tichener, ως μια μετάφραση από τον αγγλικό όρο einfühlung. Επομένως σε τι ακριβώς η συμπάθεια με την ενσυναίσθηση διαφέρουν; Η συμπάθεια αναφέρεται περισσότερο σε παθητική σύνδεση, ενώ η ενσυναίσθηση γενικά αναφέρεται σε μια πιο ενεργητική προσπάθεια να καταλάβεις την κατάσταση του άλλου.
Γιατί είναι σημαντική η ενσυναίσθηση;
Οι άνθρωποι είναι εγωιστικά και σκληρά όντα. Ένα γρήγορο σκανάρισμα σε μια καθημερινή εφημερίδα θα σε κάνει να καταλάβεις πόσες εγωιστικές και άσχημες ενέργειες γίνονται κάθε μέρα. Η ερώτηση είναι πώς δεν καταλήγουμε όλοι να έχουμε μια τέτοια εγωιστική συμπεριφορά; Τι είναι αυτό που προκαλεί την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων;
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί προκειμένου να εξηγήσουν την ενσυναίσθηση. Ο φιλόσοφος Adam Smith εξήγησε ότι η ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να βιώσουμε καταστάσεις που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να νιώσουμε απόλυτα.
Πιο πρόσφατες προσεγγίσεις εστιάζουν στις γνωστικές και νευρολογικές διαδικασίες, που βρίσκονται πίσω από την ενσυναίσθηση. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενσυναίσθηση.
Η ενσυναίσθηση οδηγεί σε συμπεριφορά της βοήθειας, κάτι το οποίο ωφελεί τις κοινωνικές σχέσεις. Είμαστε εκ φύσεως κοινωνικά όντα. Τα πράγματα που βοηθάνε τις σχέσεις μας με τους άλλους, ωφελούν κι εμάς τους ίδιους. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν την ενσυναίσθηση, είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε θετικές κοινωνικές συμπεριφορές. Πράγματα όπως ο αλτρουισμός και ο ηρωισμός είναι επίσης συνδεδεμένα με το αίσθημα της ενσυναίσθησης για τους άλλους.
Γιατί μερικές φορές έχεις έλλειψη ενσυναίσθησης;
Έχεις πέσει θύμα γνωστικών προκαταλήψεων
Μερικές φορές ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου, επηρεάζεται από μια σειρά από γνωστικές προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, συχνά αποδίδεις τις αποτυχίες των άλλων ανθρώπων σε εσωτερικά χαρακτηριστικά, ενώ αποδίδεις τις δικές σου σε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτές οι προκαταλήψεις μπορεί να κάνουν δύσκολο το να δεις όλους τους παράγοντες, που συμβάλλουν σε μια κατάσταση και να καταστήσει λιγότερο πιθανό να δεις μια κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου.
Κατηγορείς τα θύματα
Μερικές φορές όταν ένα άλλο πρόσωπο έχει υποστεί μια φοβερή εμπειρία, οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να κατηγορούν το θύμα για τις συνθήκες της ζωής του. Η τάση αυτή πηγάζει από την ανάγκη σου να πιστέψεις ότι ο κόσμος είναι μια έντιμο και δίκαιο μέρος. Αν πιστεύεις ότι οι άνθρωποι παίρνουν αυτό που τους αξίζει και αξίζουν ό, τι παίρνουν, τότε ξεγελιέσαι ότι τέτοια φοβερά πράγματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να σου συμβούν.
Αφροδίτη Πρέβεζα 3 March 2015