Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, ο πνιγμός λόγω κατάποσης ξένου σώματος είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Πολύ συχνά τα μικρά παιδιά καταπίνουν μικροαντικείμενα, όπως μέρη από παιχνίδια, που μπορεί να βρουν τυχαία στο σπίτι. Ωστόσο, είναι συγκεκριμένες τροφές που έχει βρεθεί να βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ζωή των παιδιών, τις οποίες πολλοί γονείς μπορεί να μην υποψιάζονται καν.
Έτσι, οι ειδικοί συγκέντρωσαν πρόσφατα τις 5 πιο επικίνδυνες τροφές που έχουν βρεθεί να φράζουν συχνότερα τους αεραγωγούς παιδιών ηλικίας έως 5 ετών, οδηγώντας τα ακόμα και στα επείγοντα:
Καραμέλες – Τσίχλες
Οι σκληρές καραμέλες αποτελούν την κύρια αιτία πνιγμού στα παιδιά. Μη δίνετε, λοιπόν, ποτέ σκληρές καραμέλες σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ καλό είναι αποφεύγετε και τις τσίχλες, τις οποίες ένα παιδί μπορεί να καταπιεί άθελά του.
Σταφύλια
Είναι αδύνατο να μην απολαύσει η ελληνική οικογένεια το πλέον αγαπημένο φρούτο. Ωστόσο, σε παιδιά κάτω των 5 ετών ασφαλέστερο είναι να κόβετε τις ρώγες στη μέση, για να μπορεί το παιδί να τις μασήσει και να τις καταπιεί πιο εύκολα. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, π.χ. αν τώρα πειραματίζεται στις σκληρές τροφές, τα σταφύλια πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
Ξηροί καρποί
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τους ξηρούς καρπούς, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να χορηγούνται ολόκληροι σε παιδιά μικρότερα των 7 ετών. Προτιμήστε, λοιπόν, να προσφέρετε στο παιδί που μασά πλέον κανονικά είτε ξηρούς καρπούς σε πολύ μικρό μέγεθος, είτε που τους έχετε τεμαχίσει σε μικρότερα κομμάτια (π.χ. καρύδια).
Ποπ κορν
Το αγαπημένο σνακ των παιδιών στο σινεμά, θα πρέπει να αποφεύγεται όταν το παιδί είναι κάτω των 4-5 ετών, καθώς μπορεί εύκολα να «κολλήσει» στον λαιμό του και να φράξει τους αεραγωγούς του.
Χοτ ντογκ
Το χοτ ντογκ είναι έτσι κι αλλιώς μία όχι πολύ υγιεινή τροφή για παιδιά –ειδικά αν δεν είναι σπιτικό. Αν πάντως έχετε σκοπό να ετοιμάσετε χοτ ντογκ στο σπίτι και τα παιδιά σας είναι προσχολικής ηλικίας, καλό είναι να το τεμαχίσετε σε μικρά κομμάτια (γύρω στο 1-1,5 εκατοστό).
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάντα να υπάρχει ένας ενήλικας που επιβλέπει το παιδί όταν τρώει και να φροντίζει να κόβει το φαγητό σε μικρά κομματάκια. Επίσης, μην επιτρέπετε στα παιδιά να τρώνε στο αυτοκίνητο, ούτε να μασουλούν ενώ τρέχουν γύρω-γύρω.