Εκτιμάται ότι 23.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είναι η κύρια αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους, καθιστώντας την την όγδοη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ αυτής της δημογραφικής ηλικίας. Το Αλτσχάιμερ δεν μπορεί επί του παρόντος να θεραπευτεί, αλλά η κατανόηση των επτά σταδίων της νόσου μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές, τα μέλη της οικογένειας που φροντίζουν και τους πάσθηκαν.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζει συχνότερα άτομα άνω των 65 ετών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί νωρίτερα.
Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τους φλοιούς ιστούς του εγκεφάλου, προκαλώντας τους ατροφία. Σε νεκροψία βρέθηκαν μπερδεμένοι ιστοί εγκεφαλικών ιστών (νευροϊνωματικά νήματα) και μπαλώματα εκφυλιστικών νευρικών απολήξεων, που ονομάζονται γεροντικές πλάκες. Πιστεύεται ότι αυτές οι ανωμαλίες προκαλούν διαταραχή των ηλεκτρικών παρορμήσεων στον εγκέφαλο.
Είναι μια καταστροφική ασθένεια, που στερεί από το άτομο τις αναμνήσεις και την ικανότητά του να αναγνωρίζει τους αγαπημένους του ή να φροντίζει ακόμη και να ολοκληρώνει απλές εργασίες για τον εαυτό του, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η πορεία της νόσου του Αλτσχάιμερ και οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για να βρουν θεραπεία. Η κατανόηση των σταδίων της νόσου είναι το κλειδί και για τα δύο.
Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να περιγραφεί η ασθένεια χρησιμοποιώντας ένα ιατρικό μοντέλο, αλλά για τους φροντιστές και τους υπόλοιπους από εμάς είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσουμε τα λειτουργικά στάδια επτά βημάτων για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που προκαλούνται από την εξέλιξη της νόσου.
Το στάδιο 1 περιγράφεται ως ένας κανονικά λειτουργικός ενήλικας χωρίς αισθητά συμπτώματα και καμία αλλαγή στη μνήμη.
Το στάδιο 2 συχνά συγχέεται ως μέρος της κανονικής διαδικασίας γήρανσης. Το άτομο παρατηρεί τα φθίνοντα ζητήματα μνήμης τους και κάποια λειτουργικά προβλήματα. Μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν τα ονόματα γνωστών ανθρώπων και τόπων.
Το στάδιο 3 ορίζεται ως πρώιμη νόσος του Αλτσχάιμερ. Υπάρχει προοδευτική δυσκολία με βασιλά καθήκοντα με απαιτητικές καταστάσεις και συχνά αυξανόμενο άγχος και άρνηση. Οι δυσκολίες μνήμης και ανάκλησης γίνονται εμφανείς, η συγκέντρωση μειώνεται και γενικά υπάρχει απώλεια παραγωγικότητας.
Στάδιο 4 ή ήπιο Αλτσχάιμερ, η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μείωση της διάθεσης και συνεχή άρνηση της διαταραχής. Το άτομο σε αυτή τη φάση, η βοήθεια με περίπλοκα καθήκοντα καθίσταται απαραίτητη.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ σταδίου 5 θεωρείται μέτρια και το άτομο σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει καλά στην καθημερινή ζωή χωρίς τη βοήθεια άλλων. Μπορούν να θυμούνται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό τους και άλλους, αλλά η ανάκληση νεότερων πληροφοριών είναι δύσκολη. Ένα άτομο στο στάδιο 5 χρειάζεται βοήθεια για να πάρει την κατάλληλη ενδυμασία και να πάρει τις περισσότερες αποφάσεις.
Το στάδιο 6 θεωρείται μέτρια σοβαρό και οι άνθρωποι αρχίζουν να ξεχνούν πολλές πληροφορίες για τον εαυτό τους και άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των συζύγων και των παιδιών τους. Θα χρειαστούν βοήθεια με όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, ο ύπνος γίνεται προβληματικός και μπορεί να προκύψουν παραληρητικές ή εμμονικές συμπεριφορές, οξύ άγχος και βίαιη συμπεριφορά.
Το στάδιο 7 είναι το τελευταίο στάδιο της νόσου και τα άτομα χάνουν την ικανότητά τους να κάθονται ή να περπατούν. Δεν μπορούν να χαμογελάσουν και να χάσουν την ικανότητά τους να κρατούν ψηλά το κεφάλι τους. Ο εγκέφαλος φαίνεται ανίκανος να κατευθύνει την κίνηση του σώματος.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι ιάσιμη, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδό της και ελπιδοφόρες έρευνες που μπορεί μια μέρα να οδηγήσουν σε θεραπεία. Η κατανόηση των σταδίων της νόσου μπορεί να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν, τους αγαπημένους τους και τους ερευνητές να εξασφαλίσουν την καλύτερη θεραπεία και να έχουν ελπίδα για το μέλλον.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/