H κατανάλωση ωμών τροφίμων είναι σίγουρα μια πολύ έντονη τάση στις ημέρες μας. Οι υποστηρικτές του raw food λένε πως οι βιταμίνες διατηρούνται καλύτερα εάν δεν ζεσταθεί ή μαγειρευτεί το φαγητό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ωμή τροφή υποτίθεται ότι είναι καλύτερη για την πέψη μας και τη γενική μας υγεία. Σ’ όποια πλευρά κι αν ανήκεις, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι σε κάθε πράγμα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά πού βαδίζουμε. Για παράδειγμα, τα λαχανικά δεν μπορούμε να τα καταναλώσουμε όλα ωμά! Τα λαχανικά που θέλουν μαγείρεμα καλό είναι να μην τα τρώμε ωμά κι εμείς αποφασίσαμε να σου πούμε ποια είναι αυτά τα τέσσερα βασικά λαχανικά. Μπρόκολο Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και άλλα μέλη της οικογένειας του λάχανου μπορούν συνήθως να καταναλωθούν ωμά. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν, όμως, να τα χωνέψουν σωστά ωμά και καταλήγουν να αισθάνονται φουσκωμένοι. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να μαγειρεύεις αυτά τα λαχανικά πριν τα φας. Προσοχή! Το μπρόκολο πρέπει να καταναλώνεται ελαφρώς μαγειρεμένο και να μην το φτάνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Μελιτζάνα Οι μελιτζάνες περιέχουν σολανίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του ασβεστίου κι αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ερεθίσει τον γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορεί να εμφανίσεις πόνο στο στομάχι, αλλά αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους, ακόμη και εμετό. Όταν μαγειρεύεις τη μελιτζάνα, εξουδετερώνεις τη σολανίνη και αυτό θα σε αποτρέψει απ’ το να έχεις πόνο στο στομάχι. Πατάτες Οι πατάτες είναι νόστιμες σε πολλές διαφορετικές συνταγές, αλλά είναι καλύτερο να μην τις τρως ωμές. Οι ωμές πατάτες δεν είναι δηλητηριώδεις ή τοξικές, αλλά όταν έχουν εκτεθεί σε ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ποσότητες σολανίνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με την κατανάλωση ωμής μελιτζάνας. Φασόλια Εάν φας ένα ωμό φασόλι, κατευθείαν απ’ το φυτό, μπορεί να σου φανεί πραγματικά πολύ αηδιαστικό! Εκτός απ’ αυτό, όμως, θα αντιμετωπίσεις επίσης τρομερές κράμπες στο στομάχι, εμετό, διάρροια και ναυτία. Πάντα να μαγειρεύεις τα φασόλια και να τ’ αφήνεις να μουλιάσουν για 5 ώρες πριν τα μαγειρέψεις.
Πηγή: https://ipop.gr/tips/ta-4-lachanika-poy-prepei-oposdipote-na-mageirepseis-prin-ta-fas/