Πότε ήταν η τελευταία σου επίσκεψη στον οφθαλμίατρο; Είτε φοράς γυαλιά, είτε φακούς επαφής, είτε δεν φοράς τίποτα, είναι σημαντικό να τσεκάρεις τα μάτια σου.
Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι πέρα για πέρα σημαντική αν και οι περισσότεροι την αμελούν κι απλά θεωρούν πως δεν έχουν πρόβλημα. Μέχρι το πρόβλημα να τους χτυπήσει την πόρτα.
Μπορεί να μη βλέπεις πεντακάθαρα, αλλά ζεις με αυτό. Μπορεί να σε πιάνουν συχνά πονοκέφαλοι αλλά τους ξεπερνάς με ένα παυσίπονο. Μπορεί να έχει ερεθιστεί το μάτι σου, αλλά ευτυχώς που υπάρχουν τα κολλύρια. Πρόκειται, όμως, για λάθος πρακτικές.
Πότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο; Τα σημάδια
Έχει περάσει ένας χρόνο από την τελευταία επίσκεψη
Ναι, κάθε χρόνο θα πρέπει να πραγματοποιείς την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Οι τακτικές εξετάσεις των ματιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσεις να βλέπεις όσο πιο καθαρά μπορείς και να προστατευθείς από διάφορες ασθένειες των ματιών που επηρεάζουν την όρασή σου.
Παράλληλα, η εξέταση των ματιών μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις σημαντικές πληροφορίες για τη γενική σου υγεία. Με το να κοιτά τα μάτια σου, ο οφθαλμίατρος ανοίγει ένα «παράθυρο» στα αγγεία σου και μπορεί να εντοπίσει ασθένειες, όπως η υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης ακόμη και μερικούς τύπους καρκίνου.
unsplash/Luis Galvez
Υποφέρεις από πονοκεφάλους
Ο πονοκέφαλος και ειδικά ο πόνος πίσω από τα μάτια ή τα φρύδια είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχεις πρόβλημα στην όραση ή στην εστίαση, ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι. Μπορεί εσύ να μη το συνειδητοποιείς αλλά τα μάτια σου παλεύουν για κάτι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο!
Παράλληλα, αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι πως το μπλε φως που εκπέμπεται απ’ το κινητό ή το laptop ή άλλες συσκευές, μπορεί να είναι ο κύριος ένοχος πίσω από τους πονοκεφάλους σου. Αλλά ο οφθαλμίατρος θα σου δώσει τη λύση.
Πονάνε τα μάτια σου
Μην αγνοείς αυτό το σύμπτωμα. Ο έντονος κι επαναλαμβανόμενος πόνος στα μάτια σου, είναι μάλλον ένα σημάδι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τα μάτια σου. Αλλά δεν θα το μάθεις ποτέ (ή θα το μάθεις όταν θα είναι πια αργά) αν δεν επισκεφτείς τον οφθαλμίατρο.
Ο οφθαλμίατρος μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς μπορεί να είναι μια απλή λοίμωξη ή ξηροφθαλμία ή και κάτι πολύ πιο σοβαρό, όπως το γλαύκωμα.
Τα μάτια σου είναι κόκκινα και πρησμένα
Τα μάτια σου είναι πρησμένα, κόκκινα, τσούζουν αλλά λες… θα περάσει κι αυτό. Και απλά περιμένεις να περάσει. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, όμως, θα σε γλίτωνε από αυτήν την ταλαιπωρία και θα υπέφερες λιγότερο.
Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκληθούν από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη καθώς και από αλλεργιογόνα, αλλά μόνο ο γιατρός σου μπορεί να εντοπίσει τον πραγματικά ένοχο. Αυτός θα σου συστήσει την καλύτερη θεραπεία και μπορεί να σου συνταγογραφήσει αντιβιοτικά αν πρόκειται για βακτήριο.
Unsplash/Allef Vinicius
Οι διακυμάνσεις στην όραση
Τη μια στιγμή βλέπεις καθαρά και το αμέσως επόμενο λεπτό… βλέπεις θαμπά. Οι διακυμάνσεις στην όραση μπορεί να προκληθούν από ξηροφθαλμία, μη διορθωμένο αστιγματισμό ή ακόμη και από διαβήτη.
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί πρήξιμο στον φακό του ματιού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αυτή τη διακύμανση στην όραση. Και όταν το σάκχαρο του αίματος επιστρέφει πάλι στα επίπεδά του, επιστρέφει και η καθαρή όραση.
Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/ta-simadia-oti-prepei-na-episkefteis-enan-ofthalmiatro-asap