Τα εντερικά αέρια είναι ένα θέμα που οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να συζητήσουν. Όλοι όμως έχουμε αέρια στο εντερικό μας σύστημα. Τα αέρια μπορεί να συμβάλλουν σε αίσθημα φουσκώματος (πληρότητας), ρέψιμο, κοιλιακές κράμπες και μετεωρισμό (αέρια).
Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως σύντομα και υποχωρούν μόλις απελευθερωθούν τα αέρια με ρέψιμο ή μετεωρισμό. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι ακόμη και σε φυσιολογικές ποσότητες αερίων και να αναπτύξουν τα παρακάτω συμπτώματα.
Συμπτώματα
Το ρέψιμο είναι μια φυσιολογική διαδικασία και προκύπτει από τον καταποθέντα αέρα που συσσωρεύεται στο στομάχι. Ο αέρας μπορεί είτε να ρευτεί πίσω είτε να περάσει από το στομάχι στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια να περάσει ως πρωκτικό αέριο (μετεωρισμός).
Το φούσκωμα αναφέρεται σε μια αίσθηση πληρότητας στο άνω μέρος της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να επηρεάζεται από αέρια ή/και συσσώρευση τροφής στο στομάχι. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν το σύμπτωμα με φυσιολογικές ποσότητες γαστρικών αερίων.
Ο μετεωρισμός αναφέρεται στη διέλευση αερίων από το ορθό. Αυτό το αέριο είναι γενικά ένας συνδυασμός καταπνιγμένου αέρα και αερίου που παράγεται από τη δράση των βακτηρίων του παχέος εντέρου σε άπεπτους υδατάνθρακες.
Το αέριο που συσσωρεύεται στο δεξιό άνω τμήμα του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που μπορεί να μοιάζει με πόνο στη χοληδόχο κύστη. Επίσης, το αέριο που συσσωρεύεται στο αριστερό άνω τμήμα του παχέος εντέρου μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι το στήθος και να φαίνεται σαν καρδιακός πόνος.
Αιτίες
Όλοι μας καταπίνουμε αέρα κατά τη διαδικασία του φαγητού. Τα άτομα μπορεί να έχουν υπερβολική κατάποση λόγω του πιπιλίσματος σκληρών καραμέλων ή τσίχλας. Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών όπως η σόδα ή η μπύρα μπορεί επίσης να δημιουργήσει περίσσεια γαστρικού αέρα. Επιπλέον, τα άτομα που βιώνουν άγχος μπορεί να καταπίνουν υπερβολικό αέρα.
Η κακή εφαρμογή των οδοντοστοιχιών και η χρόνια μεταρινική «σταγόνα» μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερβολική κατάποση αέρα. Ως αποτέλεσμα, σημαντικές ποσότητες αερίων μπορεί να εισέλθουν στο στομάχι και το λεπτό έντερο μέσα σε 24 ώρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρέψιμο, φούσκωμα ή μετεωρισμό (αέρια).
Ορισμένοι υδατάνθρακες δεν μπορούν να χωνευτούν από τα ένζυμα στο λεπτό έντερο και φτάνουν στο παχύ έντερο όπου τα βακτήρια τους μεταβολίζουν σε αέρια υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι το πίτουρο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα φασόλια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό μετεωρισμό σε ορισμένους ασθενείς.
Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα και μετεωρισμό όταν καταναλώνουν γάλα, ορισμένα τυριά ή παγωτό, επειδή τους λείπει το ένζυμο (λακτάση) που απαιτείται για την πέψη των σακχάρων του γάλακτος (λακτόζη). Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη, είναι λιγότερο συχνή σε άτομα βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.
Μια άλλη αιτία του φουσκώματος και της κοιλιακής διάτασης ονομάζεται βακτηριακή υπερανάπτυξη. Αυτό δεν είναι λοίμωξη, αλλά συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα φυσιολογικών βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή εντερικών αερίων που συμβάλλουν στα παραπάνω συμπτώματα. Τέλος, η υποκείμενη δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να συμβάλλει στο φούσκωμα και στην αίσθηση κοιλιακής διάτασης.
Παράγοντες κινδύνου
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η υπερβολική κατάποση αέρα και ορισμένα τρόφιμα και ανθρακούχα ποτά συμβάλλουν σημαντικά στο ρέψιμο και τον μετεωρισμό.
Ορισμένοι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) φαίνεται να είναι μοναδικά ευαίσθητοι σε φυσιολογικούς ή μόνο ελαφρώς αυξημένους όγκους εντερικών αερίων και μπορεί να αναπτύξουν κοιλιακές κράμπες ως αποτέλεσμα.
Ασθενείς με τροποποιημένη ανατομία λόγω χειρουργικής επέμβασης ή ασθενείς με ορισμένες ρευματολογικές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βακτηριακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρέψιμο, φούσκωμα ή μετεωρισμό.
Ορισμένοι ασθενείς, ιδίως οι γυναίκες που είχαν μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες, παρουσιάζουν κοιλιακή διάταση όταν στέκονται όρθιες. Αυτό θεωρείται συχνά ότι είναι συσσώρευση αερίων. Ωστόσο, εάν η διάταση δεν υπάρχει όταν η ασθενής είναι ξαπλωμένη, τότε η πιθανή εξήγηση είναι η αδυναμία των κοιλιακών μυών λόγω της διάτασης και της απώλειας του μυϊκού τόνου που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διάγνωση
Υπάρχουν άτομα που έχουν καούρες και στομαχικές διαταραχές που μπορεί να καταπίνουν αέρα για ανακούφιση. Η διάγνωση της οισοφαγικής παλινδρόμησης ή της γαστρικής φλεγμονής θα πρέπει να αποκλειστεί με ακτινογραφίες ή ενδοσκόπηση. Είναι εξέταση του οισοφάγου και του στομάχου με εύκαμπτο σωλήνα ενώ ο ασθενής είναι ναρκωμένος. Η κοιλιακή διάταση όταν είναι όρθιος αλλά όχι όταν είναι ξαπλωμένος είναι ένδειξη αδύναμων κοιλιακών μυών. Εάν υπάρχει υποψία δυσανεξίας στη λακτόζη, το γάλα μπορεί να αποσυρθεί από τη διατροφή και να παρατηρηθούν τα συμπτώματα.
Ωστόσο, η λακτόζη μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα και το αέριο υδρογόνο που παράγεται στα ευαίσθητα άτομα μπορεί να μετρηθεί στην αναπνοή. Η μεταρινική εκροή από προβλήματα των ιγμορείων μπορεί να προκαλέσει κατάποση αέρα και θα πρέπει να εξεταστεί. Εάν υπάρχει υποψία βακτηριακής υπερανάπτυξης, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα τεστ αναπνοής υδρογόνου.
Οι εξετάσεις αίματος δεν είναι συνήθως χρήσιμες για τα προβλήματα αερίων. Η εξέταση για κοιλιοκάκη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, καθώς η αποτυχία απορρόφησης του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό μετεωρισμό.
Οι ασθενείς που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αεραγωγές μπορεί να ωφεληθούν από την τήρηση ενός ημερολογίου «μετεωρισμού» για τρεις ημέρες. Μπορεί να σημειωθεί ο χρόνος κάθε διέλευσης αερίων και η τροφή για κάθε γεύμα. Οι διελεύσεις αερίων μπορούν να συγκριθούν με τη δημοσιευμένη κανονική συχνότητα μετεωρισμού.
Θεραπεία
Οι ασθενείς θα πρέπει να αποβάλλουν τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σόδα και η μπύρα. Τροφές όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα φασόλια και το πίτουρο θα πρέπει να αποφεύγονται. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα Lactaid ή μη γαλακτοκομικό γάλα, όπως γάλα σόγιας ή αμυγδάλου. Πρέπει να αποφεύγεται το μάσημα τσίχλας και το πιπίλισμα σκληρών καραμελών.
Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και οι σκληρές καραμέλες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να περιέχουν μαννιτόλη ή σορβιτόλη ως γλυκαντικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν μετεωρισμό.
Για να διασφαλιστεί ότι εξαλείφονται μόνο οι τροφές που ενδεχομένως προκαλούν συμπτώματα χωρίς να προκύπτουν έντονοι διαιτητικοί περιορισμοί, οι ασθενείς θα πρέπει να εξαλείφουν ένα προς ένα τα τρόφιμα και να τηρούν ημερολόγιο συμπτωμάτων.
Αγωγές
Τα προϊόντα σιμεθικόνης έχουν προωθηθεί ως θεραπεία για τον αερισμό, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Τα δισκία ξυλάνθρακα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του μετεωρισμού χωρίς πειστικό όφελος.
Το υποσαλικυλικό βισμούθιο έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της δυσάρεστης οσμής ορισμένων ορθικών αερίων που περιέχουν σουλφά. Η άλφα-d-γαλακτοσιδάση, ένα προϊόν χωρίς συνταγή, έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πέψη σύνθετων υδατανθράκων. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από αυτή τη στρατηγική.
Τα άτομα με IBS μπορεί να ωφεληθούν από τη συμπτωματική θεραπεία για τους «πόνους αερίων» με τη χρήση αντισπασμωδικής θεραπείας, όπως η δικυκλομίνη ή η υοσκυαμίνη κάτω από τη γλώσσα.
Ορισμένοι ασθενείς με βακτηριακή υπερανάπτυξη μπορεί να δουν βελτίωση από την περιστασιακή χρήση αντιβιοτικών για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στο λεπτό έντερο, μειώνοντας έτσι την παραγωγή αερίων.
Εάν υπάρχουν υποψίες ότι η αδυναμία των κοιλιακών μυών είναι η αιτία της κοιλιακής διάτασης, οι ασκήσεις κοιλιακής σύσφιξης μπορεί να είναι χρήσιμες, αν και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν όταν οι ασθενείς είναι μέσης ηλικίας και μεγαλύτεροι.
Εάν τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στις προαναφερθείσες διατροφικές στρατηγικές, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλες υποκείμενες ανωμαλίες.
Κατερίνα Καρακικέ: Διαιτολόγος – Διατροφόλογος
Clickatlife.gr
Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2022/05/10/repsimo-foyskoma-aeria-ti-prepei-na-gnorizete/