Οι κάλοι, εκείνες οι παχύρρευστες κηλίδες του δέρματος που σχηματίζονται συχνά στα χέρια, τα πόδια ή οπουδήποτε εμφανίζεται επαναλαμβανόμενη τριβή, είναι η προστατευτική απόκριση του σώματος έναντι της πίεσης και της τριβής. Αν και μπορεί να μην προκαλούν σοβαρή ανησυχία για την υγεία, οι κάλοι μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν δυσφορία ή ακόμα και πόνο. Για όσους θέλουν να διαχειριστούν ή να αφαιρέσουν τους κάλους τους, ακολουθούν μερικές δοκιμασμένες και αληθινές θεραπείες και προληπτικά μέτρα.
1. Ενυδατώστε τακτικά
- Γιατί βοηθάει: Η διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος μαλακώνει τον κάλο και διευκολύνει την αφαίρεσή του.
- Πώς να το κάνετε: Εφαρμόστε καθημερινά μια ενυδατική λοσιόν ή κρέμα ειδικά σχεδιασμένη για παχύ δέρμα, ειδικά μετά το ντους ή το μπάνιο.
2. Μουλιάστε και κάντε απολέπιση
- Γιατί βοηθάει: Το μούλιασμα μαλακώνει τον κάλο, ενώ η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
- Πώς να το κάνετε: Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε ζεστό, σαπουνόνερο για περίπου 10 λεπτά. Μετά το μούλιασμα, τρίψτε απαλά τον κάλο με ελαφρόπετρα ή λίμα ποδιών.
3. Προστατευτική επένδυση
- Γιατί βοηθάει: Η χρήση προστατευτικών επιθεμάτων ή μη φαρμακευτικών επιθεμάτων τύλου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης και της τριβής στον κάλο, επιτρέποντάς του να επουλωθεί.
- Πώς να το κάνετε: Τοποθετήστε το γέμισμα γύρω από τον κάλο, όχι απευθείας πάνω του, διασφαλίζοντας ότι τα παπούτσια ή οποιοσδήποτε εξοπλισμός δεν επιδεινώνουν την πίεση.
4. Φοράτε κατάλληλα υποδήματα
- Γιατί βοηθάει: Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν είναι μια κοινή αιτία κάλλων στα πόδια.
- Πώς να το κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας εφαρμόζουν σωστά, έχουν μαλακή σόλα και παρέχουν άφθονο χώρο στα δάχτυλα. Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα ή παπούτσια που τσιμπούν τα δάχτυλα των ποδιών σας.
5. Χρησιμοποιήστε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή
- Γιατί βοηθάει: Ορισμένες θεραπείες περιέχουν σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσει και να αποβάλει το δέρμα που έχει κάλους.
- Πώς να το κάνετε: Εφαρμόστε θεραπείες σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, άτομα με διαβήτη ή κακή κυκλοφορία θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τους χωρίς να συμβουλεύονται γιατρό.
6. Αποφύγετε το χειροκίνητο κόψιμο
- Γιατί είναι απαραίτητο: Το να κόψετε ή να κόψετε μόνοι σας έναν κάλο μπορεί να διακινδυνεύσει τραυματισμό ή μόλυνση.
- Εναλλακτικά: Εάν ένας κάλος απαιτεί κούρεμα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε τη βοήθεια ποδίατρου ή επαγγελματία.
7. Εξετάστε τα ορθωτικά ένθετα
- Γιατί βοηθάει: Τα προσαρμοσμένα ορθωτικά ένθετα μπορούν να αναδιανείμουν την πίεση στα πόδια, ελαχιστοποιώντας έτσι τον σχηματισμό κάλων.
- Πώς να το κάνετε: Συμβουλευτείτε έναν ποδίατρο για να δείτε εάν τα ορθωτικά ενθέματα θα ήταν ωφέλιμα για εσάς.
8. Μείνετε σε εγρήγορση
- Γιατί είναι απαραίτητο: Ελέγχετε τακτικά τις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κάλους.
- Πώς να το κάνετε: Παραμένοντας ενήμεροι και αναλαμβάνοντας δράση με τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης τύλου, μπορείτε να αποτρέψετε το να γίνουν πολύ παχύρρευστα ή επώδυνα.
Συμπέρασμα
Ενώ οι κάλοι είναι μια φυσική προστατευτική απόκριση του σώματος, δεν χρειάζεται να είναι μια συνεχής ενόχληση. Με την κατάλληλη φροντίδα και προληπτικά μέτρα, μπορείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό και απαλλαγμένο από αυτά τα παχιά μπαλώματα. Εάν ένας κάλος γίνει πολύ επώδυνος, φλεγμονώδης ή εμφανίσει σημάδια μόλυνσης, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός πιο σοβαρού προβλήματος.
Πηγή: https://www.xtesini.gr/