Site icon xtesini.gr

Πώς λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και μας επηρεάζουν; Είναι εθιστικά;

Αν και δεν είναι απαραίτητα εθιστικά, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες που οδηγούν σε ακανόνιστη συμπεριφορά. Τέτοιες παρενέργειες δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο εργασίας, στο σπίτι, κατά την οδήγηση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα με πιο ιδιαίτερες παρενέργειες είναι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Η αμιτριπτυλίνη είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που πηγαίνει με το εμπορικό σήμα Limbitrol. Η νορτριπτυλίνη είναι επίσης μέρος της τρικυκλικής οικογένειας των αντικαταθλιπτικών και συνταγογραφείται ως Aventyl και Pamelor. Η δοξεπίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους και μπορεί να βρεθεί με τις ονομασίες Adapin και Sinequan. Η δεσιπραμίνη επίσης συνταγογραφείται για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και των συμπτωμάτων στέρησης από τον εθισμό στην κοκαΐνη. Πωλείται με το όνομα μάρκες Norpramin και Pertofrane.

Πώς λειτουργούν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά;

Τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν βοηθώντας στη διατήρηση ορισμένων επιπέδων των νευροδιαβιβαστών, χημικές ουσίες που ονομάζονται σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη στον εγκέφαλο. Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και των τρόπων σκέψης. Όταν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, τα αντικαταθλιπτικά ανακουφίζουν τα συναισθήματα απελπισίας, θλίψης και γενικής έλλειψης ενδιαφέροντος για τη ζωή που σχετίζεται με την κατάστασή τους. Το φάρμακο λαμβάνεται συνήθως ως αντικαταθλιπτικό χάπι, αλλά είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή σιροπιού.

Επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ειδικά τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μια ολόκληρη σειρά παρενεργειών. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν, στομαχικές διαταραχές, ξηροστομία, αύξηση της ευαισθησίας του δέρματος, αϋπνία, υπνηλία, αλλαγές στη σεξουαλική ορμή, αλλαγές στην όρεξη και σύγχυση. Σοβαρές παρενέργειες που απαιτούν ιατρική φροντίδα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ομιλία, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, τρέμουλο, δυσκαμψία των άκρων και ψευδαισθήσεις. Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά δημιουργούν επίσης αυξημένη πιθανότητα σκέψεων αυτοκτονίας σε παιδιά και εφήβους. Οποιεσδήποτε ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς, εναλλαγές της διάθεσης ή ακραία διέγερση θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό των παιδιών σας.

Σημάδια υπερδοσολογιών τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών

Κάποιος που κάνει υπερδοσολογία σε τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά παρουσιάζει πολλά σημάδια και πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρική μονάδα. Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας πιθανής υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, διασταλμένες κόρες, σφυροκόπημα ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ψευδαισθήσεις, δυσκολία στην αναπνοή, σοβαρή υπνηλία και έμετο.

Πώς να δοκιμάσετε για αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο με νόμιμες χρήσεις, μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνα για όσους εργάζονται σε τομείς που απαιτούν τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων και άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κιτ δοκιμής φαρμάκων που δοκιμάζουν για τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά σε ένα σύστημα, όπως δοκιμές φαρμάκων ούρων, δοκιμές φαρμάκων σάλιου και δοκιμές φαρμάκων τριχοθυλακίων.

Ένας υπάλληλος που είναι υπό την επήρεια αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπως η αμιτριπτυλίνη, η νορτριπτυλίνη ή η δοξεπίνη μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για άλλους υπαλλήλους και την υγεία της εταιρείας.

Ως γονέας, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνει το παιδί ή ο έφηβος σας είναι προφανώς ανησυχητικά για εσάς. Αλλά οι πιθανές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι πολλές και θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Για να δοκιμάσετε τον έφηβο σας για χρήση αμιτριπτυλίνης, χρήση νορτριπτυλίνης, χρήση δοξεπίνης, χρήση δεσαρπραμίνης και άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα αυτοκτονικών σκέψεων σε εφήβους, ένα κιτ δοκιμής φαρμάκων μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

Exit mobile version