Ποια είναι τα ευπαθή (ή ευαλλοίωτα) τρόφιμα. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την σωστή φύλαξή τους στο ψυγείο. Τι πρέπει να προσέχουμε με τα νωπά προϊόντα. Οι βασικοί κανόνες συντήρησης.
Η σωστή συντήρηση των τροφίμων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ασφαλούς διατροφής και γι’ αυτό τα ευπαθή (ευαλλοίωτα) τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο. Για πόσο καιρό όμως είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε και πότε είναι προτιμότερο να μπει στην κατάψυξη;
Σύμφωνα με ενημερωτικό οδηγό που είχε εκδώσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πριν από λίγα χρόνια, ως ευαλλοίωτα τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας, επομένως συμβάλλουν στην γρήγορη ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι, μεταξύ άλλων:
- Το κρέας
- Τα πουλερικά
- Τα αυγά
- Τα γαλακτοκομικά
- Τα ψάρια
- Τα οστρακοειδή
Τα τρόφιμα αυτά πρέπει πάντοτε να συντηρούνται σε ψυχρό περιβάλλον (έως 5 βαθμούς Κελσίου). Υπάρχουν, όμως, και άλλα που τα βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Τέτοια τρόφιμα είναι π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η διάρκεια φύλαξης
Πόσο καιρό όμως μπορούμε να έχουμε με ασφάλεια τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο; Ο ΕΦΕΤ συνιστά τους εξής χρόνους διατήρησης:
Στη συντήρηση (1 έως 5 βαθμοί Κελσίου)
- Νωπό κρέας: 3-5 ημέρες
- Κιμάς: 1-2 ημέρες
- Κοτόπουλο: 1-2 ημέρες
- Ψάρι: 1 ημέρα
Στην κατάψυξη (-18 βαθμοί Κελσίου)
- Λαχανικά: 8 μήνες
- Κιμάς: 3-4 μήνες
- Βοδινό: 6-10 μήνες
- Χοιρινό: 4-6 μήνες
- Κοτόπουλο: 9 μήνες
Βασικοί κανόνες συντήρησης
Για να έχει, όμως, το ψυγείο τη σωστή θερμοκρασία και να συντηρεί σωστά τα τρόφιμα, πρέπει να προσέχετε πως τα τοποθετείτε. Ο ΕΦΕΤ τονίζει τα εξής:
- Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο σας
- Μην τοποθετείτε σε αυτό τρόφιμα που δεν είναι καλυμμένα ή σε κλειστά δοχεία/περιέκτες
- Μην βάζετε ποτέ στα ψηλά ράφια τα ωμά κρέατα/πουλερικά, γιατί μπορεί να στάξουν στα προϊόντα που βρίσκονται σε χαμηλότερα ράφια.
- Μην τοποθετείτε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείο
- Να αποθηκεύετε το νωπό κρέας/πουλερικά χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα
- Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων πριν τα καταναλώσετε. Να πετάτε όσα έχουν λήξει ή αλλοιωθεί
- Να αποψύχετε, να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά το ψυγείο, τα ράφια και τα δοχεία του
Iatropedia.gr