
του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea
Είναι πολλές φορές μια δύσκολη κατάσταση και για τους γιατρούς γιατί ο πόνος είναι σύμπτωμα καλοήθων αλλά και δυνητικά επικίνδυνων παθήσεων που μάλιστα μπορεί να απειλήσουν και τη ζωή. Δυστυχώς πολλές φορές εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από ιστούς όπως το δέρμα τους μυς η ενδοκοιλιακά όργανα όπως το στομάχι, το λεπτό έντερο , το παχύ έντερο , το ήπαρ , τη χοληδόχο κύστη, τα νεφρά , την αορτή η το πάγκρεας κάνοντας τη διάγνωση πιο δύσκολη. άλλοτε ο πόνος προέρχεται από όργανα έξω από την κοιλιά όπως τα πνευμόνια στην πνευμονία, από την καρδιά στο έμφραγμα η από γυναικολογικά όργανα:ωοθήκες η μήτρα

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τι να κάνετε αν δεν μπορείτε να πάτε στον γιατρό.
·Τοποθετήστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό ή μια θερμοφόρα στην κοιλιακή χώρα. Μην το βάλετε απευθείας στο δέρμα (τυλίξτε τα μ’ ένα μαξιλάρι ή πετσέτα πιάτων για να αποφευχθούν τα εγκαύματα).
·Μπείτε σε ένα ζεστό μπάνιο.
·Πιέστε άφθονα καθαρά υγρά, (νερό, αραιωμένο χυμό ή αναψυκτικού). Να μειώσετε ή να κόψετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοόλ καθώς αυτά μπορεί να χειροτερεύσουν τον πόνο.
·Όταν σας επιτρέπεται να αρχίσετε πάλι να τρώτε αρχίστε με καθαρά υγρά (όπως τη σούπα), μετά προχωρήστε σε μαλακές τροφές, όπως κράκερ, ρύζι, μπανάνες ή τοστ. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει την αποφυγή ορισμένων τροφίμων.
·Να ξεκουράζεστε πολύ.
·Δοκιμάστε αντιόξινα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, γιατίσυμβάλουν στη μείωση ορισμένων τύπων πόνου όπως τη δυσπεψία ή την καούρα. Δείτε τον γιατρό σας αν ο πόνος δεν υποχωρεί.
·Πάρτε ήπια παυσίπονα σαν την παρακεταμόλη. Εξετάστε το πακέτο για τη σωστή δόση. Να αποφεύγεται την ασπιρίνη ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εκτός αν πάρετε διαφορετικές οδηγίες. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένους τύπους κοιλιακού πόνου.

Πόνος στην κοιλιά. Τι μπορεί να σημαίνει; Ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται; Πολύποδας παχέος εντέρου. Τι είναι, ποια τα συμπτώματα, ποιοι κινδυνεύουν και ποια η κατάλληλη διατροφή για πρόληψη; Γαστρεντερίτιδα. Τι είναι, τι προκαλεί, πώς εξαπλώνεται και πώς μπορεί να προληφθεί η εξάπλωση της.Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί το χαλασμένο φαγητό; Tροφική δηλητηρίαση: 20 συνηθισμένα και ασυνήθιστα αίτια. Ποιά είναι τα συμπτώματα και πως μπορούμε να προστατευτούμε; Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης Άμεση αντιμετώπιση δηλητηρίασης από ουσίες, φάρμακα, εντομοκτόνα, είδη καθαρισμού, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα. Πρώτες βοήθειες
Ξενοφώντα Τσούκαλη,Μ.D.,
Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html#gsc.tab=0