Αν σας αρέσει να περπατάτε στο δάσος από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, τότε σίγουρα θα έχετε συναντήσει ένα μικρό κίτρινο λουλούδι σε λιβάδια. Στις πόλεις, όπου ο αέρας δεν είναι ακόμη πολύ μολυσμένος, το φαρμακευτικό φυτό φύεται σε πεζοδρόμια και δίπλα σε δρόμους. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό και απλώς το αγνοούν. Άλλοι βρίσκουν επίσης «το ενοχλητικό ζιζάνιο» στην πόλη, όπου δεν σταματά σε δρόμους και πεζοδρόμια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτή είναι η πικραλίδα. Και αυτό είναι πολύ περισσότερο από ένα φυτό. Είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που συχνά υποτιμάται. Η λεγόμενη κοινή πικραλίδα είναι ένα επίμονο, ποώδες και εύκολα προσαρμόσιμο φυτό. Δεν είναι καθόλου τοξικό, αντιθέτως, νόστιμο και υγιεινό. Σίγουρα έχουμε προκαλέσει το ενδιαφέρον σας ε; Δείτε τα οφέλη της πικραλίδας για την υγεία και σε ποιες ασθένειες μπορεί να βοηθήσει το ζιζάνιο αυτό. Θα σας παρουσιάσω τις πικραλίδες: όχι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, αλλά ένα φαρμακευτικό φυτό στον κήπο σας!
Η πικραλίδα προέρχεται αρχικά από τη δυτική Ασία και τώρα είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κεντρική Ευρώπη. Το υγιές βότανο μπορεί να βρεθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου στο βόρειο ημισφαίριο. Ακόμα λέγεται πικραλίδα ή νεραγκούλα. Όπως και να ονομάζουμε το φυτό και όπου το βρίσκουμε, ξεχωρίζει με τα ηλιοκίτρινα άνθη του. Τα μακριά, οδοντωτά φύλλα του θυμίζουν δόντια λιονταριού, από όπου προέρχεται το συνηθισμένο όνομα του φυτού. Οι γλώσσες αναπτύσσονται σε ένα κοίλο μίσχο χωρίς φύλλα. Ολόκληρο το άγριο φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10-30 cm. Έχει μια παχιά και αρκετά εύρωστη ρίζα που μπορεί να έχει μήκος ένα έως δύο μέτρα. Είναι ενδιαφέρον ότι όλα τα μέρη του φυτού, από το λουλούδι μέχρι το στέλεχος μέχρι τη ρίζα, είναι βρώσιμα και υγιή. Το ιδιαίτερο με την πικραλίδα είναι ο λευκός χυμός γάλακτος, που περιέχεται στα μέρη της.
Δεδομένου ότι όλα τα μέρη του φυτού της πικραλίδας είναι βρώσιμα και υπάρχει μια τεράστια ποσότητα χρήσιμων συστατικών κρυμμένα σε αυτά, μπορείτε να προετοιμάσετε πολλά από αυτά. Από ένα ζεστό τσάι και πράσινο smoothie μέχρι φρέσκια σαλάτα με πικραλίδα και μια νόστιμη σούπα. Ποια είναι όμως τα θετικά της πικραλίδας για την ανθρώπινη υγεία. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα φύλλα της πικραλίδας περιέχουν πολλή βιταμίνη C και προβιταμίνη Α. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τσάι πικραλίδας π.χ. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καταπολεμήστε την ανοιξιάτικη κούραση. Επιπλέον, οι πικρές ουσίες που περιέχει η πικραλίδα έχουν ορεκτικό αποτέλεσμα και βοηθούν πολύ σε πεπτικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα οξέα παράπονα και να λάβει ένα σχήμα αποτοξίνωσης.
Διουρητικό και καθαριστικό του αίματος: Η πικραλίδα προμηθεύει τον οργανισμό με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα και ταυτόχρονα έχει διουρητική δράση. Περιέχει κάλιο για να μην μπορεί ποτέ ο οργανισμός μας να υποφέρει από έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Το φαρμακευτικό φυτό κατά των ουρολοιμώξεων χρησιμοποιείται ως ομοιοπαθητικό διουρητικό. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση πικραλίδων μπορεί επίσης να αποτρέψει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Το φαρμακευτικό βότανο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως διουρητικό και καθαριστικό του αίματος, για παράδειγμα στη θεραπεία έξαψης και κατά της ουρικής αρθρίτιδας.
Βοηθά στον διαβήτη: Ένα φλιτζάνι τσάι πικραλίδας ή μερικές σταγόνες από το εκχύλισμα της ρίζας μπορεί να βοηθήσει πολύ στον διαβήτη, επειδή οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποκαθιστά την ισορροπία του επιπέδου σακχάρου στο αίμα.
Ενισχύει τη χολή και το συκώτι: η κατανάλωση πικραλίδων αυξάνει την παραγωγή χολής και βελτιώνει τον μεταβολισμό του λίπους. Βοηθά τα λίπη να διασπώνται καλύτερα. Αυτό προάγει την υγιή απώλεια βάρους και αισθάνεται ζωτικής σημασίας και εγρήγορσης. Το φαρμακευτικό βότανο χρησιμοποιείται ακόμα για ηπατίτιδα, πέτρες στη χολή, κίρρωση του ήπατος. Ωστόσο, θα θέλαμε να σας συμβουλεύσουμε ότι μια τέτοια θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται πάντα υπό ιατρική επίβλεψη!
Γαστρεντερικές ενοχλήσεις: η θεραπευτική δύναμη της πικραλίδας είναι επίσης αποδεδειγμένη για απώλεια όρεξης, μετεωρισμό, αίσθημα πληρότητας κ.λπ. Ο μεταβολισμός διεγείρεται και η εντερική χλωρίδα διατηρείται ανέπαφη.
Καλή για δερματικά προβλήματα: Ένας λευκός χυμός φυτών συμπιέζεται από τους μίσχους του φαρμακευτικού φυτού, το οποίο βοηθά σε δερματικά προβλήματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για τα κονδυλώματα. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το έκζεμα.
Συμπέρασμα: Ανακαλύψτε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και ενημερωθείτε αναλυτικά για τα θεραπευτικά αποτελέσματα των πικραλίδων. Μπορεί να μοιάζει με ενοχλητικό ζιζάνιο, αλλά περιέχει πολλές ουσίες που κάνουν καλό στην υγεία μας. Συμπεριλάβετε την πικραλίδα στο καθημερινό σας μενού και επωφεληθείτε από τα θεραπευτικά της χαρίσματα. Μείνετε υγιείς και απολαύστε τη ζωή!