Στις μέρες μας, παιδί και εθισμός στο κινητό συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους, σύμφωνα με έρευνες.
Φυσικά και η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τόσο μικρή ηλικία και η εξάρτηση του παιδιού από την τεχνολογία και τα smartphones μόνο καλό δεν κάνουν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη χρήση των κινητών από τα παιδιά. Όταν το φαινόμενο αυτό του εθισμού αυξάνεται συνεχώς, τι μπορεί να κάνει ένα γονιός για να βοηθήσει το παιδί του;
Ποιος ο ρόλος του γονιού όταν παιδί και εθισμός στο κινητό γίνονται ένα;
Θέσε όρια
Ο γονιός οφείλει να θέσει όρια στο παιδί του σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου. Πρέπει να ορίσουν, δηλαδή, πόση ώρα θα ασχολούνται τα παιδιά με το κινητό τηλέφωνο ή ακόμα και τον υπολογιστή και ποιες χρονικές στιγμές θα μπορεί να το χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, την ώρα του φαγητού και του διαβάσματος το κινητού θα είναι μακριά από το παιδί και κατά προτίμηση κλειστό.
Έλεγξε
Ο γονιός πρέπει να ξέρει πώς χρησιμοποιεί το παιδί το κινητό, σε ποια sites μπαίνει και τι περιεχόμενο βλέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρνει το κινητό και θα το ελέγχει κρυφά από το παιδί του, αλλά ότι μαζί με το παιδί του θα μπαίνει σε έγκυρα και αξιόπιστα sites που θα περιέχουν υλικό κατάλληλο για παιδιά. Έτσι θα δημιουργήσει και μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί του σχετικά με το κινητό.
Unsplash/ Alexander Dummer
Μίλα στο παιδί
Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να έχει μιλήσει με το παιδί σχετικά με τις επιπτώσεις της αυξημένης χρήσης του κινητού. Το παιδί καταλαβαίνει. Επίσης, επιπτώσεις δεν εννοούμε μόνο στην υγεία του, αλλά και στο γεγονός ότι αν ασχολείται παραπάνω απ’ όσο πρέπει με το κινητό θα παραμελήσει συνεπώς και το διάβασμά του, τους φίλους, την οικογένειά του και πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία.
Δώσε το καλό παράδειγμα
Και πώς θα ελαττώσει το παιδί τη χρήση του τηλεφώνου, αν ο γονιός είναι όλη την ώρα στο δικό του κινητό; Τα παιδιά μιμούνται κι οφείλουν να παίρνουν το καλό παράδειγμα. Το κινητό δεν έχει θέση ανάμεσα στο γονιό και το παιδί. Υπάρχουν και πιο δημιουργικά πράγματα για να κάνεις με το παιδί σου, γι’ αυτό άσε το κινητό στην άκρη!
Πηγή: https://ipop.gr/family/paidi-kai-ethismos-sto-kinito-ti-mporoyn-na-kanoyn-oi-goneis/