Αν κάποιος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενσυναίσθηση και πολλά άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά. Μίαα ισορροπημένη αυτοεκτίμηση είναι πολύ πιο υγιής και ικανοποιητική.
Η κατανόηση της αξίας σας και η προσπάθεια να βελτιώνεστε καθημερινά μέσω της ενδοσκόπησης είναι ζωτικής σημασίας.
Αλλά το να έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ψυχική σας υγεία και την υγεία των άλλων. Μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας, να χάσετε τις περισσότερες από τις προηγούμενες ικανότητές σας για ενσυναίσθηση και να χαλάσετε τις σχέσεις σας με άλλους.
Εδώ είναι 5 κινήσεις που αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο… έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Μήπως έχεις τέτοια άτομα στον κύκλο σου;
1. Υπερβολή, υπερβολή, υπερβολή
Ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε κάποιον με διογκωμένο ‘εγώ’ είναι να δώσετε προσοχή στις ιστορίες που λέει για τον εαυτό του. Αλλά ακόμη και οι ιστορίες για άλλους είναι επίσης σημαντικές.
Μια ναρκισσιστική προσωπικότητα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου με διογκωμένου ‘εγώ’, θα υπερβάλει για τα καλά πράγματα του εαυτού του ενώ θα υπερβάλει επίσης για τα άσχημα στους άλλους. Κάπως έτσι θέλουν να φαίνονται ανώτεροι ενώ καταρρίπτουν τις προσπάθειες και τις ενέργειες άλλων ατόμων.
2. Δικαιούται… πάντα περισσότερα
Τέτοιοι άνθρωποι πάντα νιώθουν ότι δικαιούνται… περισσότερα. Είναι σαν να τους χρωστάνε οι άλλοι.
Επίσης, εάν ένα άτομο με μια αίσθηση διογκωμένου ‘εγω’ εργάζεται σε μια ομάδα, θα περιμένει το μεγαλύτερο κομμάτι της εκτίμησης για τη συνεισφορά του. Είναι επίσης ο τύπος που κρατάει κακία για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας συνεχείς χειρονομίες συμπάθειας να ενισχύσουν την ανωτερότητά του.
3. Καμία ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αισθάνεσαι αυτό που νιώθει κάποιος άλλος. Οι περισσότεροι άνθρωποι με διογκωμένο ‘εγω’ έχουν ελάχιστη έως καθόλου ενσυναίσθηση για τους άλλους. Πιστεύουν ότι οι ανάγκες τους είναι πιο σημαντικές και πρέπει να προηγούνται από οτιδήποτε άλλο.
Επίσης, δεν βρίσκουν σημασία στην προσπάθεια να καταλάβουν γιατί κάποιος κλαίει, ούτε θέλουν να παρηγορήσουν τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειας.
4. Η ζήλια
Τα επιτεύγματα των άλλων θα απογοητεύουν πάντα κάποιον με υπερβολικό ‘εγω’. Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή ο ναρκισσιστικός τύπος προσωπικότητας πιστεύει ότι πρέπει πάντα να είναι εκείνος που πετυχαίνει πράγματα και είναι επιτυχημένος, περισσότερο από όλους τους άλλους.
5. Αδυναμία να δεχτεί κριτική
Εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους, δεν μπορούν να δεχτούν εποικοδομητική κριτική χωρίς να αισθάνονται ότι τους επιτίθενται κάποιος. Σε κάθε προσπάθεια να τους διορθώσουν σε κάτι, θα παραθέσουν δικαιολογίες. Η αμυντικότητά τους καθιστά σχεδόν αδύνατο να μάθουν πράγματα, εκτός από αυτά που θέλουν να μάθουν.
Και όχι, συνήθως δεν τους νοιάζει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλη ιδέα έχουν για τον εαυτό τους.