Οι απεικονίσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας στα Μέσα Ενημέρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό εξιδανικευμένες και μη ρεαλιστικές. Η πραγματική ζωή είναι συνήθως πιο περίπλοκη. Όλοι είναι διαφορετικοί και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο, μπορεί να μη λειτουργεί για ένα άλλο. Πού οφείλεται το άγχος στις νεότερες γυναίκες;
Οι γυναίκες παρουσιάζονται ειδικά ως σύμβολα της σεξουαλικότητας σε όλο τον πολιτισμό μας και σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η πίεση να ανταποκριθούμε στα στερεότυπα αυτά προκαλεί σοβαρό στρες σε πολλές νέες γυναίκες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για το άγχος στις νεότερες γυναίκες.
Ερευνητές απ’το Monash Πανεπιστήμιο εξέτασαν περίπου 7.000 γυναίκες από την Αυστραλία μεταξύ 18-39 ετών κι ανακάλυψαν πως το 50.2% αντιμετωπίζουν συστηματικά προβλήματα που σχετίζονται με το σεξ. Μια στις πέντε αναφέρει ότι έχει τουλάχιστον μία γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία. Μερικά συνηθισμένα παραδείγματα γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας θα ήταν η αίσθηση του πόνου κατά τη συνουσία ή η γενική έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης.
Το άγχος στις νεότερες γυναίκες που σχετίζεται με το σεξ, μπορεί να οφείλεται σε ένα αίσθημα ντροπής, ενοχής, αμηχανίας ή δυσαρέσκειας με τη σεξουαλική ζωή και τη σεξουαλική απόδοση.
Μεταξύ των 50,2% με συνεχή δυσφορία, το 29,6% δεν ανέφεραν σεξουαλική δυσλειτουργία, ενώ το 20,6% ανέφεραν τουλάχιστον μια.
Η δυσλειτουργία που αναφέρθηκε πιο συχνά ήταν μια συνολική,κακή σεξουαλική εικόνα για τον εαυτό τους, προκαλώντας δυσφορία στο 11% των συμμετεχόντων. Η σεξουαλική εικόνα του ατόμου μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία, με τον θηλασμό κ.α.. Η δυσλειτουργία που σχετίζεται με την διέγερση (9%), με τον οργασμό (7,9%), την επιθυμία (8%) και την ανταπόκριση (3,4%) ήταν άλλες κοινές απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα.
Πολύ περισσότερο, να σημειωθεί πως το 20% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφερε πως έχει πάρει κάποιο φάρμακο, όπως αντικαταθλιπτικό και οι ουσίες αυτές συχνά είχαν αρνητική επίδραση στην ερωτική τους ζωή. Ωστόσο, η χρήση αντισυλληπτικών δεν είχε καμία επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία.
Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;
Συνολικά, 6.986 γυναίκες συμμετείχαν στην έρευνα, όλες από διαφορετικές περιοχές της Αυστραλίας. Κάθε γυναίκα συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο ρωτήθηκε για τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση, την εικόνα του εαυτού τους και τους οργασμούς.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης, για οποιαδήποτε σεξουαλική δυσφορία, ενώ εξετάστηκαν και τα δημογραφικά στοιχεία.
Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε πως είναι single, το 47% είχε κανονικό ΔΜΣ και μόλις το 70% ανέφερε ότι ήταν σεξουαλικά ενεργό εντός του μήνα που πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/o-logos-poy-oi-neoteres-gynaikes-agchonontai-stis-meres-mas/