Συνήθως έχουμε την εντύπωση ότι τα μωρά όταν είναι νεογέννητα δεν καταλαβαίνουν τους ήχους ομιλίας και δεν αντιλαμβάνονται τις φωνές. Παρόλα αυτά, τα μωρά από όταν βρίσκονται στην μήτρα αρχίζουν να διακρίνουν κάποιες φωνές μαζί με κάποιους ήχους ομιλίας. Δεδομένου ότι τα μωρά καταλαβαίνουν τους ήχους, παρατηρούμε ότι κατά την γέννησή τους προτιμούν να εκφράζονται με ήχους ομιλίας και όχι με άλλους τύπους μη γλωσσικών ήχων.
Τι έδειξαν οι μελέτες των επιστημόνων;
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour, υπάρχουν στοιχεία για το πότε τα μωρά καταλαβαίνουν τους ήχους. Πιο συγκεκριμένα, από τις πρώτες ώρες γέννησης τους ξεκινάει αυτή η μαθησιακή διαδικασία. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νεογέννητα μωρά στην Κίνα, έδειξε ποιες περιοχές του εγκεφάλου ήταν ενεργοποιημένες όσο κυλούσε ο χρόνος. Η διαδικασία της έρευνας διήρκεσε τις πρώτες 3 ώρες αφότου γεννήθηκαν τα μωρά.
Αναλυτικά, εντός 3 ωρών από την γέννησή τους όλα τα μωρά άκουσαν διάφορους ήχους που οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι θα κατανοήσουν. Αυτοί οι ήχοι περιλάμβαναν φωνήεντα όπως το “ο” και αυτά τα φωνήεντα που λέγονταν αντίστροφα. Συνήθως, η αντίστροφη ομιλία είναι πολύ διαφορετική από την κανονική ομιλία, αλλά στην περίπτωση των μεμονωμένων φωνηέντων, η διαφορά είναι ελάχιστη. Στην πραγματικότητα, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες ακροατές μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ των δύο περιπτώσεων μόνο το 70% των περιπτώσεων. Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες είναι ότι τα νεογέννητα δεν μπόρεσαν να τα ξεχωρίσουν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησαν ότι δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν τόσο πολύ λαμβάνοντας υπόψη πόσο λεπτή ήταν η διαφορά.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι με το γεγονός ότι τα μωρά αφού άκουσαν για 5 ώρες αυτούς τους ήχους, μετά άρχισαν να διαφοροποιούν τους ήχους αυτών των φωνηέντων. Αυτό δείχνει ότι από τις πρώτες ώρες της γέννησής τους τα μωρά καταλαβαίνουν τους ήχους ομιλίας είτε είναι φυσικοί είτε αφύσικοι.
Έτσι, λοιπόν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό τα νεογνά να επωφελούνται από την άμεση επαφή με τους γονείς όταν τους μιλάνε.
Τα μωρά δεν είναι προγραμματισμένα να καταλαβαίνουν τους ήχους ομιλίας πριν την γέννηση τους
Οι νοητικές μας λειτουργίες δεν γίνεται να βασίζονται σε κάποιο κληρονομικό μοντέλο, αλλά βασίζονται στην πρώτη επαφή με τον κόσμο γύρω μας, μέσω των αισθήσεων που αρχίζουν να λειτουργούν από τη γέννηση, όπως η ακοή, η όραση, η γεύση, η όσφρηση και η αφή. Έτσι, λοιπόν, ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να κατανοήσει και να αισθανθεί πράγματα αμέσως μετά την γέννηση.
Τέλος, οι επιστήμονες προτείνουν, πέραν του να μιλάμε στα μωρά μας αμέσως μετά την γέννησή τους, να τους μεταδίδουμε και άλλα ερεθίσματα όπως μέσω του ακούσματος μουσικής, με την μυρωδιά των λουλουδιών και με το να τους δείχνουμε διάφορα αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί. Με αυτό το τρόπο θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου με περισσότερες δημιουργικές ικανότητες για το μέλλον.
Πηγή: https://ipop.gr/parenting/den-tha-pisteyeis-apo-poso-noris-ta-mora/