Site icon xtesini.gr

Μελάνωμα: Αίτια και συμπτώματα

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα, αλλά μπορεί να βρεθεί και αλλού, ειδικά στο μάτι. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελανωμάτων προέρχεται από το δέρμα. Τα μελανώματα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές καρκίνου, η έγκαιρη ανίχνευση δίνει στους ασθενείς καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Επιδημιολογικές μελέτες από την Αυστραλία υποδεικνύουν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μελανώματος. Η περιστασιακή ακραία έκθεση στον ήλιο που οδηγεί σε ηλιακό έγκαυμα σχετίζεται αιτιολογικά με το μελάνωμα. Όσοι έχουν πιο χρόνια μακροχρόνια έκθεση (εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους) μπορεί να αναπτύξουν προστατευτικούς μηχανισμούς. Το μελάνωμα είναι πιο κοινό στην πλάτη στους άνδρες και στα πόδια στις γυναίκες (περιοχές διαλείπουσας έκθεσης στον ήλιο) και είναι πιο συχνό σε εργαζόμενους σε εσωτερικούς χώρους παρά σε εξωτερικούς (βρετανική μελέτη). Άλλοι παράγοντες είναι μεταλλάξεις ή ολική απώλεια ογκοκατασταλτικών γονιδίων. Η χρήση ξαπλώστρων με διεισδυτική ακτινοβολία UVA έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Πιθανά σημαντικά στοιχεία για τον προσδιορισμό του κινδύνου περιλαμβάνουν την ένταση και τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, την ηλικία στην οποία γίνεται η έκθεση στον ήλιο και τον βαθμό μελάγχρωσης του δέρματος. Η έκθεση κατά την παιδική ηλικία είναι πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου από την έκθεση στην ενήλικη ζωή. Αυτό φαίνεται σε μελέτες μετανάστευσης στην Αυστραλία, όπου οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν το προφίλ κινδύνου της χώρας γέννησής τους εάν μεταναστεύσουν στην Αυστραλία ως ενήλικες. Τα άτομα με ηλιακά εγκαύματα με φουσκάλες ή ξεφλούδισμα, ειδικά τα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής τους, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για μελάνωμα.

Τα κοκκινομάλλα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα. Ένα άτομο με πολλαπλούς άτυπους σπίλους ή δυσπλαστικούς σπίλους διατρέχει σημαντικό κίνδυνο. Τα άτομα που γεννιούνται με γιγάντιους συγγενείς σπίλους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Ένα οικογενειακό ιστορικό μελανώματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου. Ορισμένες «οικογένειες μελανώματος» εμφανίζουν χαρακτηριστικά κληρονομικότητας γονιδίων που προκαλούν καρκίνο. Είναι σημαντικό τα άτομα με μέλη της οικογένειας που έχουν διαγνωστεί με μελάνωμα να ελέγχονται τακτικά για καρκίνο του δέρματος. Οι ασθενείς με ιστορικό ενός μελανώματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερο πρωτοπαθή όγκο.

Υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μελάνωμα;

Κάθε σπίλος που έχει ακανόνιστο χρώμα ή σχήμα θα πρέπει να εξετάζεται από γιατρό για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κακοήθη μελάνωμα, την πιο σοβαρή και απειλητική για τη ζωή μορφή καρκίνου του δέρματος. Μετά από μια οπτική εξέταση και μια δερματοσκοπική εξέταση (ένα όργανο που φωτίζει έναν σπίλο, αποκαλύπτοντας την υποκείμενη χρωστική του και τη δομή του αγγειακού δικτύου), ο γιατρός μπορεί να βιοψήσει τον ύποπτο σπίλο. Εάν είναι κακοήθης, χρειάζεται εκτομή από χειρουργό ή δερματολόγο.

Η διάγνωση του μελανώματος απαιτεί εμπειρία, καθώς τα αρχικά στάδια μπορεί να φαίνονται πανομοιότυπα με αβλαβείς κρεατοελιές ή να μην έχουν καθόλου χρώμα. Όπου υπάρχει αμφιβολία, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε ειδικό δερματολόγο.

Πώς να αποτρέψετε το μελάνωμα

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας (τον ήλιο και τις ξαπλώστρες).

Φορώντας μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και καπέλα με φαρδύ γείσο προσφέρει την καλύτερη προστασία.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή καλύτερο σε εκτεθειμένες περιοχές.

Αποποίηση ευθύνης – Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως ιατρική συμβουλή. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μελάνωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν νωρίτερα για τη διάγνωση και τις επιλογές θεραπείας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/


Exit mobile version